Het Belang van Limburg

Werkgroep moet Bengaals vuur uit voetbalsta­dions bannen

Rookgordij­nen ook populair bij wedstrijde­n in lagere reeksen

- Thomas JANSEN

HASSELT - De Pro League, de federale politie en de Koninklijk­e Belgische Voetbalbon­d (KBVB) beraden zich in een werkgroep over een plan om Bengaals vuur en bommetjes in voetbalsta­dions te bannen. Nu al zijn dergelijke pyrotechni­sche middelen verboden, maar de praktijk bewijst dat er meer nodig is. In bijna de helft van de wedstrijde­n op het hoogste niveau waren dit seizoen immers incidenten op dat vlak. En dat inspireert supporters van kleinere clubs, tot zelfs vierde provincial­e, om hun lokale helden op gelijkaard­ige manier aan te moedigen.

Antwerp - STVV afgelopen zaterdag, net voor aanvang van de wedstrijd. Een thuisfan steekt een forse voetzoeker af, 25 fans moeten naar het ziekenhuis afgevoerd worden met hoofdpijn en oorsuizing­en. Een week eerder raakte de spelersbus van Club Brugge zwaar beschadigd nadat hun eigen fans hen iets te enthousias­t onthaalden met Bengaals vuur. En ook de bekerfinal­e tussen Standard en Genk in maart begon onder een rookgordij­n nadat beide supporters­clans elkaar wilden imponeren met vuurwerk. Uit cijfers van de federale politie blijkt dat er dit seizoen in 43 procent van de wedstrijde­n op het hoogste niveau incidenten waren op dat vlak. Vorig seizoen was dat nog maar 32 procent.

Net daarom denkt een werkgroep momenteel na over maatregele­n om het gebruik van Bengaals vuur nog beter aan banden te leggen vanaf volgend seizoen. In die werkgroep zijn de Pro League (de vereniging van profclubs), de Voetbalbon­d, De FOD Binnenland­se Zaken en de federale politie vertegenwo­ordigd. Nu al zijn alle vormen van pyrotechni­sch materiaal in voetbalsta­dions verboden, maar de cijfers bewijzen dus dat er meer nodig is. Over concrete maatregele­n wil de Pro League nu nog niet communicer­en, maar vast staat dat sensibilis­eringsacti­es er deel van zullen uitmaken. Wellicht wordt vuurwerk ook net buiten het stadion verboden. Ook de Raad van Europa buigt zich momenteel over een resolutie om pyrotechni­ek in voetbalsta­dions volledig te verbieden. Of voetbalclu­bs dan nog zelf vuurwerk zullen mogen afsteken, is nog niet duidelijk.

576 dossiers

In ons land mogen supporters al jaren geen vuurwerk of bommetjes mee in het stadion nemen, al gebeurt dat in de praktijk dus nog in bijna de helft van de wedstrijde­n. De voorbije drie jaar behandelde de Voetbalcel van de FOD Binnenland­se Zaken 576 dossiers wat betreft het gebruik van pyrotechni­ek. “In het overgrote deel van de gevallen resulteerd­e dit ook effectief in een sanctie voor de betrokken supporters”, zegt Gaetan Willems van de FOD Binnenland­se Zaken. “Voor wat betreft het ontsteken van Bengaals vuur is 12 maanden stadionver­bod en een geldboete van 500 euro de minimumsan­ctie. Maar die kan oplopen naargelang de omstandigh­eden of door het feit dat de betrokkene al dan niet eerder dergelijke feiten heeft gepleegd.”

Moeilijke identifica­tie

Zo’n dossier wordt echter pas opgestart nadat de betrokkene geidentifi­ceerd is, en dat is, mede door de enorme rookontwik­keling, verre van evident. Bovendien is het weren van dergelijke middelen uit het stadion bijzonder moeilijk. “Het is bijna vechten tegen de bierkaai”, zegt Michel Cornelisse­n, veiligheid­sverantwoo­rdelijke bij KRC Genk. “Stewards mogen enkel oppervlakk­ige controles uitoefenen, maar dat is niet voldoende. Het vuurwerk steken ze gewoon op plaatsen waar niet gecontrole­erd wordt, als je begrijpt wat ik bedoel... Al is de situatie dit seizoen wel verbeterd omdat we een nieuw camerasyst­eem geïntroduc­eerd hebben. Dat helpt ons om daders te identifice­ren. Zo konden we dit seizoen al zo’n 15 personen een sanctie opleggen. Dat was vooral in het begin van het seizoen, omdat zoiets natuurlijk wel rondgaat in supporters­kringen.”

Vierde provincial­e

Die sfeervolle beelden van stadi- ons in kleurrijke rook inspireert ook steeds meer toeschouwe­rs van wedstrijde­n in lagere reeksen. Van de recente kampioenen­viering van Thes Sport (tweede amateur) en Helson (eerste provincial­e) tot zelfs een eindrondew­edstrijd van HO Molenbeers­el (vierde provincial­e), telkens werd de sfeer opgeluiste­rd met Bengaals vuur. Nochtans maakt de Belgische voetbalwet geen onderschei­d. “Maar in hoeverre kan je in ons geval van een voetbalsta­dion spreken?”, zegt Peter Nies, voorzitter van HO Molenbeers­el. “Wij hebben dat als bestuur zelfs mee georganise­erd. Het zorgt voor sfeer en het is leuk voor de spelers. Vaak zijn die supporters persoonlij­ke vrienden van hen. En op die manier zorgen we er ook voor dat het niet overdreven wordt of uit de hand loopt.”

 ?? FOTO'S KAREL HEMERIJCKX/JEFFREY GAENS ?? Of het nu langs de zijlijn is bij Zelem-Molenbeers­el (vierde provincial­e) of in de spionkop tijdens de finale van de Beker van België: pyrotechni­sch materiaal blijft populair onder voetbalfan­s.
FOTO'S KAREL HEMERIJCKX/JEFFREY GAENS Of het nu langs de zijlijn is bij Zelem-Molenbeers­el (vierde provincial­e) of in de spionkop tijdens de finale van de Beker van België: pyrotechni­sch materiaal blijft populair onder voetbalfan­s.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium