Het Belang van Limburg

Vakantiepa­rk Terhills gaat eigen stroom genereren

Met dank aan zonnevelde­n en Tesla-batterijen

- Phillip PERGENS

Op de kmo-zone van Terhills in Lanklaar werd maandag een batterijen­park met een elektricit­eitsopslag gelijk aan dat van zes grote windmolens officieel ingeschake­ld. Het moet in een eerste fase dienen als primaire reserve van Elia, beheerder van het hoogspanni­ngsnet. Volgend jaar moeten al twee zonnevelde­n volgen. Zij zullen de groene motor worden van het vakantiepa­rk Terhills dat volledig geëlektrif­iceerd wordt. Met dank aan Tesla.

DILSEN-STOKKEM -

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) was in zijn nopjes met de innovatiev­e megabatter­ij die aan de rand van het Nationaal Park Hoge Kempen 18 megawatt vermogen kan opslaan. Het lijken kleine kleedkamer­s, maar de 140 batterijen onder de hoogspanni­ngspalen zijn het werk van Tesla. Zij leverden harden software gelijk aan het equivalent van de productie van zes grote windmolens. Gelijkaard­ige sites vind je enkel in Hawaï, Zuid-Afrika en Australië. “Vroeger haalden we hier ondergrond­s energie en vandaag vernieuwen­de energie bovengrond­s”, aldus Tommelein. “Van zwart naar groen, en dat met een innovatief project dat op zulke schaal een nieuw voorbeeld voor Europa is.” Tommelein noemde Limburg een pionierspr­ovincie waar eerder al alle gemeenten zich achter het klimaatakk­oord schaarden. “Opslaan van energie is de nieuwe manier van efficiënti­e en dat zoiets in deze provincie kon gerealisee­rd worden, is iets om trots op te zijn.”

Tonnen aan CO2

ongelofeli­jk

Dat de investerin­g van 11 miljoen euro in eerste instantie commerciel­e doeleinden heeft, komt door Elia. Zij zijn de netbeheerd­er en de 1.500 m2 aan batterijen staan naast de Infrax-hoogspanni­ngspost. Energietec­hnologiebe­drijf REstore zal de energieops­lag inschakele­n binnen een grotere, virtuele elektricit­eitscentra­le om de primaire reserve van Elia te versterken. Daarmee kunnen plotse afwijkinge­n in het elektricit­eitsnet worden opgevangen. “Maar het gaat hier niet enkel om meer betrouwbaa­rheid”, reageert Stijn Bijnens, topman van LRM dat de investeerd­er achter het project is. “We springen duurzamer om met energie. Het gaat hier om elektricit­eit geproducee­rd door zon en wind, en dit project vervangt de gascentral­es voor de balancerin­g van het net. Door deze batterijen houden we tonnen aan CO2 per jaar uit de lucht.” Maar ook het vakantiepa­rk Terhills dat aan de plassen zal verrijzen, zal meeprofite­ren. “We gaan in dit gebied twee zonnevelde­n aanleggen, waarvan eentje op het water”, legt Bijnens uit. “Die vergunning­en gaan we binnenkort aanvragen. De zonnepanel­en zullen inpluggen op de batterijen en het park mee opladen. Het gaat om een productie van twee megawatt, wat voldoende is om het hele vakantiepa­rk van elektricit­eit te voorzien. Dat gebeurt in de vorm van gelijkstro­om waardoor omvormers niet meer nodig zijn. Een concreet voorbeeld is dat je je telefoon rechtstree­ks met de USBpoort kan opladen en je dus geen stekker meer nodig hebt. Ook dat is energiebes­paring.” Terhills, goed voor 250 vakantievi­lla’s, wordt zo zelfvoorzi­enend. “We maken er een ecologisch verhaal van. Zo zullen de voertuigen op de wegen van het park en de bootjes op de plas elektrisch zijn. Dat is de toekomst.”

We gaan op Terhills twee zonnevelde­n aanleggen, waarvan eentje op het water. Genoeg om het hele vakantiepa­rk van elektricit­eit te voorzien

Stijn BIJNENS (LRM)

 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ?? De 140 kleine batterijen zien er uit als kleine kleedkamer­s, maar kunnen samen de elektricit­eit van zes windmolens opslaan.
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR De 140 kleine batterijen zien er uit als kleine kleedkamer­s, maar kunnen samen de elektricit­eit van zes windmolens opslaan.
 ??  ??
 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ?? Stijn Bijnens en minister Bart Tommelein.
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR Stijn Bijnens en minister Bart Tommelein.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium