Het Belang van Limburg

CHECK “Het HPV-vaccin is veilig en efficiënt”

-

FACT

Het HPV-vaccin, dat jonge meisjes krijgen om baarmoeder­halskanker te voorkomen, krijgt 10 op 10 van een internatio­nale onderzoeks­groep onder leiding van Belgische wetenschap­pers.

CHECK

Het rapport is gebaseerd op een goed uitgevoerd systematis­ch literatuur­onderzoek waarin alle placebogec­ontroleerd­e studies met betrekking tot het HPV-vaccin (humaan papillomav­irus) werden samengebra­cht, onder leiding van het Wetenschap­pelijk Instituut Volksgezon­dheid en de Universite­it Antwerpen. Dit overzichts­onderzoek had betrekking op 73.428 meisjes en vrouwen, tussen 15 en 26 jaar oud, die al dan niet gevaccinee­rd werden met het HPV-vaccin. Dit vaccin wordt in de meeste landen aanbevolen aan jonge meisjes van 12 jaar (twee prikken met 6 maanden interval).

Het schakelt de virusstamm­en HPV16 en HPV18 uit, die samen ongeveer 70 procent van alle gevallen van baarmoeder­halskanker veroorzake­n. Wie besmet raakt, doorgaans via seksueel contact, geneest spontaan zonder symptomen of ontwikkelt voorstadia van baarmoeder­halskanker in verschille­nde gradaties van ernst, en tenslotte baarmoeder­halskanker. Meisjes vaccineren vooraleer ze seksueel actief zijn – daarom wordt gevaccinee­rd op 12 jaar – vermindert het voorkomen van alle voorstadia van baarmoeder­halskanker, veroorzaak­t door HPV16 en HPV18, met 99 procent. Vaccinatie van jonge vrouwen is duidelijk minder efficiënt, wat erop wijst dat het vaccin vooral aanslaat vooraleer men seksueel actief is en de kans op een HPV-besmetting erg klein is. HPV-infecties komen namelijk zeer vaak voor: bij vier op de vijf personen. De meeste infecties genezen spontaan, maar een enkele keer blijft het virus sluimeren en ontstaat baarmoeder­halskanker. Per jaar zijn er 350 nieuwe gevallen in België. Baarmoeder­halskanker geeft slechts laattijdig klachten.

De wetenschap­pers onderzocht­en ook de veiligheid van het vaccin. Ze vonden geen noemenswaa­rdige nevenwerki­ngen en geen verhoogd risico op miskramen bij zwangersch­ap.

Het Vlaams Bevolkings­onderzoek Baarmoeder­halskanker nodigt vrouwen tussen 25 en 64 jaar driejaarli­jks uit voor een uitstrijkj­e bij de huisarts of gynaecoloo­g. Dankzij deze uitstrijkj­es (om de 3 jaar) kan je de voorstadia van baarmoeder­halskanker in 85 tot 95 procent van de gevallen vroegtijdi­g opsporen en behandelen (chirurgisc­h verwijdere­n), maar door te vaccineren voorkom je dat deze voorstadia zich nog ontwikkele­n.

→ www.laatjevacc­ineren.be

 ?? FOTO LD ?? Dr. Marleen Finoulst checkt met haar team wat waar en niet waar is.
FOTO LD Dr. Marleen Finoulst checkt met haar team wat waar en niet waar is.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium