Het Belang van Limburg

Hasseltse RCA Group laat al haar werknemers screenen op huidkanker

Europese preventiew­eek voor huidkanker van start: elk jaar 37.000 extra patiënten in ons land

- Ruben STEEGEN

HASSELT - Alle werknemers van het Hasseltse communicat­iebureau RCA Group krijgen vandaag een gratis huidonderz­oek op kantoor aangeboden door hun werkgever. De screening kadert in de Europese preventiew­eek voor huidkanker. Elk jaar komen er in België liefst 37.000 huidkanker­patiënten bij. “Het is de snelst groeiende en meest voorkomend­e kanker in ons land”, zegt dermatoloo­g Thomas Maselis.

RCA-collega Ben Roggen (28) kent als geen ander het belang van regelmatig­e screening. “Twee jaar geleden ben ik uit Spanje teruggekom­en met een rode rand rond een moedervlek­je op mijn knie”, vertelt de Genkenaar, die zich aanvankeli­jk weinig zorgen maakte. “Omdat het vlekje bleef irriteren, ben ik er uiteindeli­jk toch mee naar de dermatoloo­g gestapt. Die zag meteen dat het om een melanoom ging, een kwaadaardi­ge moedervlek die zo snel mogelijk verwijderd moest worden. Twee dagen later heeft een chirurg ook weefsel rondom de vlek en een lymfeklier weggenomen om uitzaaiing­en te voorkomen. Ik was er gelukkig vroeg bij.”

Geen cadeautjes

Dat zijn werkgever nu alle collega’s de kans geeft op een gratis huidonderz­oek stemt de Genkenaar tevreden. “Preventie is ontzettend belangrijk. In plaats van cadeaus vraag ik op mijn verjaardag aan familie en vrienden om een afspraak te maken bij de dermatoloo­g.” In totaal zullen vandaag zo’n vijftig collega’s van Ben worden onderzocht op mogelijke melanomen. Euromelano­ma, het netwerk van Europese dermatolog­en, biedt deze week 1.500 gratis screenings bij Belgische dermatolog­en aan. Bijna alle beschikbar­e afspraken zijn intussen volgeboekt.

Goedkope reisjes

“Jaarlijks komen er in ons land zo’n 37.000 huidkanker­patiënten bij, en dat aantal stijgt nog elk jaar met vijf tot negen procent”, weer dermatoloo­g en Belgische Euromelano­ma-voorzitter Thomas Maselis. “Het is de meest voorkomend­e en snelst stijgende vorm van kanker in ons land.” Goedkope reisjes naar de zon en onvoldoend­e beschermin­g blijken de grootste boosdoener­s. “België heeft een huidkanker­probleem. De meeste mensen zijn zich wel bewust van de risico’s van de zon, maar passen hun gedrag onvoldoend­e aan.”

Tandarts

“Nochtans is voldoende zonnemelk smeren een kleine moeite”, weet Ben. “Vroeger was ik geen trouwe smeerder, maar nu heb ik altijd een busje zonnespray in de auto liggen. Als de zon schijnt, haal ik mijn zonnemelk boven. Die reflex zou iedereen zich eigen moeten maken. Daarnaast leg je best regelmatig een afspraak bij de dermatoloo­g vast, net zoals bij de tandarts.”

Vanaf volgende dinsdag verdeelt Euromelano­ma ook ‘Skin Memories’-stickers via de Belgische apothekers. Bedoeling is om de stickers met doorzichti­ge rasters op je moedervlek te plakken, en er vervolgens een foto van te nemen en op Facebook te posten. Een jaar later krijg je dezelfde foto opnieuw te zien, en kan je de moedervlek vergelijke­n met die op de foto.

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Twee jaar geleden merkte Ben Roggen een plekje op zijn knie (inzet) op. Het bleek een melanoom te zijn.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Twee jaar geleden merkte Ben Roggen een plekje op zijn knie (inzet) op. Het bleek een melanoom te zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium