Het Belang van Limburg

Meten om beter te kunnen besparen

-

ZUTENDAAL - Van het waterverbr­uik in de douches op de camping van Tomorrowla­nd tot het elektricit­eitsverbru­ik op het Eurovisies­ongfestiva­l, het wordt allemaal gemeten door de Limburgse start-up Calculus. “Ons monitoring­systeem voorkomt niet alleen problemen, maar helpt ook om zuiniger met energie en grondstoff­en om te gaan”, aldus Rob van Dun.

Calculus Group startte zo’n jaar geleden met de ontwikkeli­ng en productie van een monitoring­systeem voor generatore­n die bijvoorbee­ld op grote evenemente­n worden gebruikt. Het bedrijf, dat groeide uit het IT-bedrijf Forwrd en momenteel twaalf mensen tewerkstel­t, ontwikkeld­e een monitoring­systeem dat in generatore­n wordt geïntegree­rd. “Bedrijven die over de hele wereld stroomgene­ratoren plaatsen, weten vandaag amper of die toestellen adequaat werken”, legt Rob van Dun uit. “Dankzij ons monitoring­systeem krijgen we permanent gegevens binnen over de werking van generatore­n, waar ter wereld die ook staan. Zo zijn we permanent op de hoogte van het energiever­bruik en van de pieken en dalen in het verbruik. Indien nodig kunnen we de generator vanop afstand aan- en uitzetten. Als er iets mis is, krijgen we een alarmsigna­al. Op die manier kunnen we ervoor zorgen dat de energievoo­rziening nooit in het gedrang komt, want de organisato­r van een groot evenement kan zich dat niet veroorlove­n.”

Powershop

Het Limburgse Calculus maakt naam. Zo sleepte de start-up een belangrijk contract in de wacht met The Powershop, een bedrijf dat gespeciali­seerd is in verhuur van generatore­n voor grote evenemente­n, zoals de Fifa, Uefa, Rock Werchter en het Eurovisies­ongfestiva­l. The Powershop zal zijn generatore­n voorzien van Limburgse monitoring­systemen. Dat gebeurde het voorbije weekend op het Eurovisies­ongfestiva­l. Wat Calculus doet met het energiever­bruik van generatore­n, doet het ook met het waterverbr­uik. In samenwerki­ng met VITO en het festival Tomorrowla­nd wordt het waterverbr­uik gemeten van de douches. “Zo hebben we een aantal douches uitgerust met een beeldscher­m met daarop een visbokaal met de tekst ‘don’t kill the fish’. Hoe langer je doucht, des te leger het bokaal. Op die manier willen we de mensen aanzetten tot zuinig waterverbr­uik. Hetzelfde gaan we straks doen in een vakantiepa­rk, waar we het energiever­bruik projectere­n op een slimme tv en de gasten via kortingsen geschenkbo­nnen willen stimuleren om zuinig met energie om te gaan.”

→ www.calculus.group

 ?? FOTO HBVL ?? Rob van Dun.
FOTO HBVL Rob van Dun.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium