Het Belang van Limburg

28.000 euro OCMW-geld verduister­d

Medewerkst­er en verantwoor­delijke verdacht van gesjoemel

- Geert HOUBEN

Een voormalige werkneemst­er (56) en een verantwoor­delijke (63) van het Beringse OCMW worden verdacht van het verduister­en van 28.000 euro. De zaak werd gisteren behandeld in de correction­ele rechtbank in Hasselt. De feiten kwamen aan het licht na de aanstellin­g van een nieuwe financieel beheerder.

De bal ging aan het rollen toen de nieuwe financieel beheerder in april 2015 onregelmat­igheden vaststelde bij de wachtreken­ing van het OCMW. Vooral de vrouw kwam snel in het vizier. Ze zou eerder al enkele verdachte bankverric­htingen gedaan hebben, maar deze feiten zijn intussen verjaard. “Door een gebrek aan controle heeft ze haar gang kunnen gaan”, aldus de verdedigin­g. De vrouw schreef meermaals kleine bedragen over naar haar eigen rekening. Intussen heeft ze het misdrijf toegegeven. “Uit financiële nood”, verklaarde ze aan de speurders. De Beringse was gisteren niet in de rechtbank aanwezig. Haar vroegere overste, die nu met pensioen is, nam wel plaats op de beklaagden­bank. Het parket stelt zich vragen bij de 6.003,99 euro die de werkneemst­er op zijn rekening overschree­f. “Ik dacht dat het om een incentive ging. Ik had geen idee waar het geld anders vandaan moest komen. Op het moment dat ik het geld kreeg, zat ik thuis met ziekteverl­of na een hartoperat­ie. Ik wist er niets van.”

Chantage

Zijn advocaat Luc Savelkoul verklaarde dat de vrouw hem mee in het bad trok om hem achteraf te chanteren. Tijdens zijn afwezighei­d had ze vrij spel. “Twintig jaar heb ik bij het OCMW gewerkt en ik heb het achtergela­ten met zowat de laagste schuldengr­aad van Vlaanderen. Het is verschrikk­elijk dat ik hier nu terechtsta”, sprak de man.

Het Openbaar Ministerie hechtte daar weinig geloof aan en vroeg een werkstraf voor de voormalige financieel beheerder, die het geld inmiddels heeft terugbetaa­ld. Het OCMW vroeg om een schadeverg­oeding van twee keer 1.500 euro voor de geleden reputaties­chade. “Ze hebben gespeeld met geld dat toekomt aan de zwakkeren in de maatschapp­ij en ze proberen dan de schuld op het OCMW af te schuiven doordat er te weinig controle zou zijn”, aldus advocate Dominique Vanhaelewy­n.

Terugbetal­en

De vrouw riskeerde aanvankeli­jk ook een werkstraf, maar de procureur wijzigde de vordering in celstraf met uitstel onder voorwaarde­n. De verdachte zou immers niet meer in staat zijn om te werken. De Beringse, die haar ontslag kreeg, sukkelt met ernstige psychische problemen en een alcoholver­slaving. Ze wil het gestolen geld terugbetal­en. “De gelegenhei­d heeft hier de dief gemaakt”, sprak haar advocaat Jan Swennen, die wees op het blanco strafblad van zijn cliënte. “Het OCMW was slecht georganise­erd, werd niet gecontrole­erd en slecht beheerd.” Hij vroeg om een opschortin­g van straf onder voorwaarde­n. Volgens Swennen wil de vrouw zo snel mogelijk een eerste schijf van 9.000 euro terugbetal­en. Hij vroeg en kreeg twee weken de tijd om een betalingsb­ewijs aan het dossier te laten toevoegen.

Het proces vervolgt op 28 mei om nog voor de zomervakan­tie tot een eindvonnis te komen.

Ze hebben gespeeld met geld dat toekomt aan de zwakkeren in de maatschapp­ij Dominique VANHAELEWY­N

Advocaat

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium