Het Belang van Limburg

Brand vernielt oude fruitloods

- Jozef CROUGHS

Een brand heeft zondag even na middernach­t grote schade aangericht in een fruitloods op de Russeltweg in Wellen. De loods was ingericht met ULO-koelcellen voor de opslag van fruit. Er stonden ook stapels fruitkiste­n. De brandweer kon het huis vrijwaren. De vuurhaard begon bij de houten fruitkiste­n, maar de oorzaak is niet duidelijk. Kwaad opzet wordt uitgeslote­n.

Fruitteler Eddy Vanschoenw­inkel werd rond halfeen uit zijn bed gebeld met de boodschap dat een loods van de boerderij in brand stond. Zijn bedrijf is gevestigd in het huis van zijn ouders. Vanschoenw­inkel runt ook nog het loonwerker­sbedrijf SomaTrac. Als de bliksem snelde hij naar zijn fruitloods in Russult, maar tegen de droge brandende palloxen kon hij niets beginnen. Terwijl hij wachtte op de komst van de brandweer, reed hij als een bezetene de bedrijfsma­chines en landbouwvo­ertuigen naar buiten. “Dat is mij vrij goed gelukt tot op een paar na. Toen werd de rook te verstikken­d. Ik heb de brandweer meteen gevraagd om de koelcellen af te koelen want als die vuur vatten dan zou de schade niet meer te overzien zijn, doordat er gassen zouden vrijkomen”, zegt Eddy.

Asbest

Samen met de ULO-koelcellen bleef ook het woonhuis van Eddy’s ouders gevrijwaar­d. De loods waar de palloxen gestapeld stonden, is verloren. Volgens de brandweer was het een moeilijke opdracht door de isolatie van het gebouw. Dinsdagmor­gen zal een gespeciali­seerd team asbestmeti­ngen doen. Volgens de zaakvoerde­r is er evenwel geen gevaar op asbestrest­en. Het was vooral het oude poorthuis, de ingang van de boerderij waar de schade het grootst is. “De dakbedekki­ng met asbesthoud­ende golfplaten zorgde voor onrust. De gemeente stelde daarom een firma aan”, weet korpschef Rohnny Maes.

 ?? FOTO JOZEF CROUGHS ?? De brandweer kon het woonhuis en de ULO-koelcellen vrijwaren, maar de oude loods met palloxen is verloren.
FOTO JOZEF CROUGHS De brandweer kon het woonhuis en de ULO-koelcellen vrijwaren, maar de oude loods met palloxen is verloren.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium