Het Belang van Limburg

“Tijdens ramadan studeer ik ’s nachts”

Vastenmaan­d moslims valt dit jaar in examenperi­ode

- Zahra BOUFKER/Roger VANHOUDT

De ramadan valt dit jaar niet in de zomer, maar in mei en juni, tijdens school en de examenperi­ode dus. Omdat ook heel wat moslimjong­eren meedoen aan deze vastenmaan­d, nemen sommige scholen extra maatregele­n. Een examen dat valt op het ramadanfee­st (15 juni), mogen leerlingen bijvoorbee­ld verplaatse­n naar een latere datum.

Volgens de wetenschap­pelijke berekening start de ramadan dit jaar op woensdag 16 mei voor de moslims in Limburg. Tijdens de vastenmaan­d moeten moslims zich van zonsopgang tot zonsonderg­ang onthouden van eten, drinken en seksuele betrekking­en. Het is een echt familiegeb­euren en ook veel jongeren doen mee. Onder meer in het Spectrumco­llege in Beringen en het Sint-Franciscus­college in Heusden-Zolder houden ze alvast rekening met leerlingen die vasten.

In het Spectrumco­llege doet 1 op de 4 leerlingen mee aan de ramadan. Directeur Ludo Elsen: “De leerlingen die vasten, krijgen een brief mee waarin ze kunnen aanduiden op welk uur zij vrij willen tijdens het ramadanfee­st op 15 juni. Dat is het feest na de vasten (Eid al-Fitr). Ze zijn hier volledig vrij in en mogen hun examens voor die dag inhalen op een later tijdstip. Ook tijdens de lessen Lichamelij­ke Opvoeding proberen we er rekening mee te houden dat sommige leerlingen vasten. Zware inspanning­en, zoals hardlopen, worden geschrapt. Tijdens de middagpauz­e mogen de vastende leerlingen ook wat rusten op de banken van de speelplaat­s. Onze leerkracht­en zijn sowieso wat alerter deze maand”, aldus Elsen.

Voetballen

Alihan Kazan (15), Muhammet Karadogan (17) en Zeynep Irem Kuscu (12) zitten op het Spectrumco­llege. Voor Zeynep is het de eerste keer dat ze mee vast. “Vorig jaar mocht ik van mijn ouders nog niet meedoen omdat ze mij te jong vonden. Dit jaar heb ik gekozen om elke dag te vasten, behalve op dinsdag. Omdat ik dan Lichamelij­ke Opvoeding heb en dan heb ik vaak dorst.” Muhammet (17) vindt het niet moeilijk om de vastenmaan­d te combineren met school. “Ik heb geen probleem om de lessen goed te volgen tijdens de ramadan. Als gelovige vind ik het belangrijk om mee te doen. Het is een maand van verbondenh­eid en aandacht voor de zwakkeren. Na school ga ik met mijn vrienden vaak voetballen om zo de tijd te verdrijven. We mogen pas rond 22 uur eten. Maar ’s ochtends extra vroeg opstaan om nog iets te eten, doe ik niet. Dat zou ik op school wel voelen.” Alihan (15) merkt wel dat er meer begrip is voor zijn situatie. “Meedoen betekent voor mij weten hoe het voelt om honger te lijden. Door de sociale media weet iedereen dat we aan het vasten zijn, waardoor ik het niet iedere keer opnieuw moet uitleggen. Ook fijn is dat onze school de sportdag net voor de start van de ramadan heeft gepland. Ik vind de ramadan goed te combineren met school. Tijdens mijn examens studeer ik ’s nachts en ga ik na school mijn bed in”, zegt hij.

Dit jaar heb ik gekozen om elke dag te vasten behalve op dinsdag. Omdat ik dan Lichamelij­ke Opvoeding heb en dan heb ik vaak dorst Zeynep Irem KUSCU

Leerlinge

Goed onthaald

In het

Sint-Franciscus­college

in Heusden-Zolder hebben ze een soortgelij­ke aanpak. Daar heeft directeur Eddy Willems maandag nog samengezet­en met het moskeebest­uur in Heusden-Zolder. “Wij vinden dialoog heel belangrijk. Wij komen regelmatig samen om dingen te bespreken, omdat we niet graag achter de feiten aanhollen. Wij zullen een brief versturen naar alle ouders en leerlingen met de vraag of ze op 15 juni examen willen afleggen of thuis willen blijven voor het ramadanfee­st. Op 25 juni kunnen ze dat examen inhalen. Dit is de tweede keer dat we zo een brief versturen. En we merken dat deze aanpak goed wordt onthaald bij de mensen.”

 ?? FOTO ZB ?? Alihan Kazan (15), Zeynep Irem Kuscu (12) en Muhammet Karadogan (17) vasten dit jaar mee.
FOTO ZB Alihan Kazan (15), Zeynep Irem Kuscu (12) en Muhammet Karadogan (17) vasten dit jaar mee.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium