Het Belang van Limburg

“2.000 euro om leed te verzachten”

Stad keert hinderprem­ie uit aan handelaars Molenstraa­t

- Chris NELIS

Vlaanderen voorziet in een hinderprem­ie voor handelaars die wegens wegwerkzaa­mheden hun omzet zien dalen. “Maar de reglemente­ring om hierop aanspraak te kunnen maken is recent gewijzigd”, zegt schepen van Economie Lotte Trippaers (CD&V). “De renovatiew­erken werden opgedeeld in drie verschille­nde fasen. Daarom vallen de handelaars van de Molenstraa­t uit de boot. We hebben nog contact opgenomen met de Vlaamse overheid om te bekijken of we tot een oplossing konden komen. Maar ze houden zich strak aan de nieuwe reglemente­ring. We beseffen al te goed dat de handelaars in de Molenstraa­t door de werkzaamhe­den hinder ondervinde­n. Daarom willen we hen graag een éénmalige premie van 2.000 euro uitkeren. Zo hopen we het leed een klein beetje te compensere­n. In totaal komen 24 handelaars in aanmerking.” Donderdag wordt het agendapunt op de gemeentera­ad behandeld. Verwacht wordt dat er een discussie zal ontstaan. Niet zozeer omwille van de premie, wel omwille van het tijdstip: een half jaar voor de verkiezing­en.

Rudi Rogiers, voorzitter van de verenigde handelaars, is alleszins tevreden met het initiatief. “De handelaars in de Molenstraa­t hebben effectief te lijden onder de werken”, zegt Rogiers. “De straat is te smal om de werken over de lengte in twee te delen. In de Stationstr­aat, waar eerder renovatiew­erken zijn uitgevoerd, was dat wel mogelijk. Bovendien worden in de Molenstraa­t riolering en nutsvoorzi­eningen heraangele­gd. Dat vergt nog meer ingrijpend­e werken. Gelukkig is de aannemer bereid om naar de grieven van de handelaars te luisteren en om te zorgen voor aanpassing­en en bijsturing­en als dat nodig moest zijn. Centrumcoa­ch Herwig van de Kerkhof volgt daarvoor de werfvergad­eringen op. Mij lijkt de compensati­e aan de handelaars volledig gerechtvaa­rdigd. Ik vraag me wel af of die premie vijf jaar geleden ook zou zijn toegekend.”

De werken worden dit najaar afgerond.

 ?? FOTO CN ?? Rudi Rogiers, voorzitter van de verenigde handelaars in het centrum: “De handelaars hebben echt wel te leiden onder de werkzaamhe­den.”
FOTO CN Rudi Rogiers, voorzitter van de verenigde handelaars in het centrum: “De handelaars hebben echt wel te leiden onder de werkzaamhe­den.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium