Het Belang van Limburg

“Piotrowski heeft uniek profiel”

Nu ook officieel: Pool Jakub Piotrowski tekent bij KRC Genk

- Marnik GEUKENS

Zot van pretentie zal Jakub Piotrowski nooit worden, verzekert zowat elke Pool die we aan de lijn krijgen. “Het is een eenvoudige jongen, die zijn afkomst nooit zal verloochen­en.” De 20-jarige middenveld­er, van Pogon Szczecin die gisteren ook officieel werd aangekondi­gd als nieuwe speler van KRC Genk, groeide op op de varkensboe­rderij. Een nuchtere boerenzoon met een, voor het huidige KRC Genk, uniek profiel. “Wij hebben niemand, die veel loopt zonder bal en zo gaten trekt voor zijn medespeler­s”, zegt TD Dimitri de Condé.

Als een ‘box-to-box middenveld­er, snel met en zonder bal, gevaarlijk voor doel. Hij is een werker met groot loopvermog­en en beschikt met zijn 1m88 ook over de nodige duelkracht’ wordt Jakub ‘Kuba’ Piotrowski gepresente­erd door KRC Genk.

Zijn officiële voorstelli­ng is iets voor volgende maand tijdens de voorbereid­ing op het nieuwe seizoen. Een groot interview ziet de club eerder niet zitten, via zijn manager geeft Piotrowski al wel een eerste korte reactie op Facebook. “Ik ben blij met mijn verhuis naar de Belgische competitie, in Genk vind ik de perfecte omgeving om me verder te ontwikkele­n. Het is een goede zaak dat de transfer zo snel rond is. Zo kan ik de volledige voorbereid­ing meemaken en krijg ik de tijd om me aan te passen aan mijn nieuwe club en het team.”

Beloften

AS Monaco

Jakub Piotrowski wordt op 4 oktober 1997 geboren in Torun. Zijn ouders hebben een varkensboe­rderij net buiten het stadje aan de rivier Wisla in het noorden van Polen. Samen met zijn twee jaar oudere broer Bartosz springt hij dagelijks bij in de stallen. Als hard werken al niet in de genen zit, dan wordt het met de paplepel meegegeven.

Pa Piotrowski is gek van speedway maar ziet zeker na een zwaar ongeluk zijn zonen liever voetballen. Terwijl Bartosz zich tot een niet onverdiens­telijk keeper ontwikkelt, blijkt de kleine Kuba al vlug een begenadigd middenveld­er. Zijn groot loopvermog­en en nuchtere kop heeft hij van thuis uit meegekrege­n, zijn voeten worden steeds behendiger dankzij het vele zaalvoetba­llen.

Kuba Piotrowski krijgt zijn opleiding bij de inmiddels opgedoekte tweedeklas­ser Chemik Bydgoszcz en vierdeklas­ser WDA Swiecie. Op zijn zeventiend­e wordt hij al uitgenodig­d voor een test door AS Monaco maar tot een transfer komt het niet. Even later wordt de ‘Boerenzoon op Speed’ opgepikt door eersteklas­ser Pogon Szczecin. Omdat de coach het niet helemaal in hem ziet, wordt hij in de winter van 2017 nog enkele maanden uitgeleend aan tweedeklas­ser Stomil maar na zijn terugkeer volgt onder een nieuwe trainer de definitiev­e doorbraak.

Dit seizoen zit Piotrowski aan drie doelpunten en twee assists in 29 wedstrijde­n en werkt hij zich op tot beloftenin­ternationa­l. In die zes interlands bij de U21 wekt Piotrowski de interesse van bondscoach Adam Nawalka maar voor een plaats in de 35-koppige préselecti­e voor het WK is het nog te vroeg.

Bonussen

Intussen dingen binnen- en bui- tenlandse club naar de handtekeni­ng van Piotrowski . De nuchtere Piotrowski laat zich het hoofd niet op hol brengen door een aantrekkel­ijk Russisch bod tijdens de wintermerc­ato. Pogon Szczecin strijdt tegen de degradatie en groepsdier Piotrowski wil alleen met een gerust geweten vertrekken.

Dat lukt nu, KRC Genk lijkt hem ook de perfecte volgende stap in zijn carrière. “Spelers als Kevin De Bruyne, Divock Origi en Yannick Carasco zetten hun eerste stappen in Genk”, haalt zijn manager Przemyslaw Pantak aan. Die reist met zijn speler naar België af voor de medische tests. Met positief gevolg, Piotrowski tekent een contract voor drie seizoenen, met optie op een extra jaar. Ook zijn club Pogon is tevreden met het transferbe­drag. Dat kan aan het eind van de rit inclusief bonussen oplopen tot twee miljoen euro.

Grote afstanden

“Wij volgen Piotrowski al vier maanden”, zegt technisch directeur Dimitri de Condé. “Vooral omdat hij een uniek profiel heeft. Box-to-box klinkt als een cliché maar Piotrowski legt ook echt wel grote afstanden af. Hij loopt ook veel zonder bal, speelt liefst in één of twee tijden en duikt gretig de hoeken in. Een type dat we in onze huidige kern nog niet hebben. Daarom zijn we zo blij dat we erin geslaagd zijn om hem vast te leggen.”

Aan zijn voorbeeldi­ge mentalitei­t twijfelt de Condé niet. “In elk gesprek viel op hoe bescheiden die jongen is. Wij hebben nu al een goeie kleedkamer, daar gaat hij zich zeker thuisvoele­n. We wilden pro-actief te werk gaan, niet wachten op een uitgaande transfer, omdat Piotrowski de voorbereid­ing vanaf dag één moet kunnen meemaken. Hij zal niet alleen aan de nieuwe omgeving moeten wennen maar ook aan het Belgisch voetbal. Dit is voor hem een stap naar een hoger niveau. Daarvoor moet je hem ook voldoende tijd geven.”

Jakub ‘Kuba’ PIOTROWSKI

aanwinst KRC Genk

 ?? FOTO BELGAIMAGE ??
FOTO BELGAIMAGE
 ?? FOTO PRZEMYSŁAW DAWID PANTAK WWW.F-MG.COM ?? Jakub Piotrowski (l) met zijn manager in de Luminus arena.
FOTO PRZEMYSŁAW DAWID PANTAK WWW.F-MG.COM Jakub Piotrowski (l) met zijn manager in de Luminus arena.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium