Het Belang van Limburg

“Natuurlijk kan ik winnen”

-

Simon Yates (25) rijdt voor het eerst de Giro, draagt voor het eerst de leiderstru­i in een grote ronde en gaf gisteren ook voor het eerst een persconfer­entie voor een volle zaal. Het lijkt hem allemaal niks te doen. “Rustig en relaxed”, zo omschrijft hij zichzelf. Zelfbewust had er ook nog bij gekund: “Of ik mezelf al heb verrast?

Neen, ik heb nog niet eens spectacula­ire wattages getrapt.”

tijdrit van volgende week dinsdag: 34,2 kilometer tussen Trento en Rovereto. Yates is met zijn 58 kilogram geen goeie tijdrijder. “Ik trap zeker 100 tot 150 watt minder dan de zware mannen”, zegt hij. “Ik kan drie, vier seconden verliezen per minuut.”

Het plan is daarom om in de komende bergritten verder uit te lopen. “Ik ga zeker proberen aan te vallen”, aldus Yates. “Ik zal voor de tijdrit heel veel tijd nodig hebben.”

Is Simon Yates de kopman of is dat Esteban Chaves?

Simon Yates’ eerste achtervolg­er in deze Giro is ploegmaat Esteban Chaves, op 32 seconden. Officieel bestaat er tussen beide renners geen hiërarchie. “De nummer één in deze Giro is Mitchelton-Scott”, zei Chaves daar over.

Ploegleide­r Matt White denkt dat beide renners perfect naast elkaar kunnen staan: “Simon heeft op de Etna de ritzege weggeschon­ken aan Chaves. Terwijl hij toen zelf nog geen enkele rit had gewonnen in een grote ronde. We hebben in deze ploeg onze leiderscha­psprobleme­n tussen kopmannen gehad in het verleden, maar met Simon en Esteban zie ik dat niet gebeuren.”

Waarom rijdt Simon Yates niet voor Team Sky?

Simon Yates is Brits en won voor de Britse federatie het WK puntenkoer­s. De Britse coach Rod Ellingwort­h vertelde gisteren nog dat je op de piste “meteen kon zien dat Simon speciaal was”. Waarom rijdt hij dan toch niet voor Team Sky? “Misschien was Sky de logische keuze voor Simon”, zegt Matt White. “Maar bekijk het eens zo: bij Sky zou Froome altijd de kopman zijn geweest. Simon zou minstens vier jaar de Tour moeten rijden in dienst van hem. Dat wilde hij niet doen. Nu blijkt dat een juiste beslissing.”

Werd Simon Yates ooit betrapt op doping?

Officieel wel. Twee jaar geleden testte hij in Parijs-Nice positief op Terbutalin­e, een alternatie­f voor Salbutamol bij de behandelin­g van astma. De UCI zette Yates echter slechts vier maanden aan de kant omdat het om een “niet-intentione­le inbreuk” ging. Yates kreeg het product voorgeschr­even door de teamarts die evenwel vergat een zogenaamde TTN aan te vragen. “Wie de details bekijkt, ziet dat het geen echte dopingzaak is”, zegt ploegleide­r Matt White. “Het was een administra­tieve fout. Simon is weliswaar nog steeds astmaleide­r, maar gebruikt nu medicatie die geen TTN vereist.”

SIMON YATES, de onverwacht­e roze trui zit vol

vertrouwen

 ?? FOTO AFP ??
FOTO AFP
 ?? Van onze verslaggev­er Jan-Pieter DE VLIEGER in Montesilva­no ?? Het is een hectische, chaotische eerste week geweest van de Giro met onverlicht­e tunnels, moeilijke transfers in skiliftjes en een haperende overzet tussen Sicilië en het vasteland. Het was alleen maar passend dat de persconfer­entie van Simon Yates, de...
Van onze verslaggev­er Jan-Pieter DE VLIEGER in Montesilva­no Het is een hectische, chaotische eerste week geweest van de Giro met onverlicht­e tunnels, moeilijke transfers in skiliftjes en een haperende overzet tussen Sicilië en het vasteland. Het was alleen maar passend dat de persconfer­entie van Simon Yates, de...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium