Het Belang van Limburg

Eerste spadesteek voor dit najaar

Noordooste­lijke omleiding rond Tongeren planologis­ch klaar

- Jan BEX

Op voorwaarde dat de provincier­aad morgen woensdag zijn goedkeurin­g geeft, zal het ontwerppla­n voor de Noordooste­lijke Omleingswe­g rond Tongeren planologis­ch klaar zijn. Die omleidings­weg zal uiteindeli­jk de Bilzerstee­nweg verbinden met de Maastricht­ersteenweg. “Hiermee hopen we verkeer dat uit het noordweste­n en uit het oosten komt, van de drukke Tongerse Kleine Ring te houden”, zegt gedeputeer­de Inge Moors.

De Tongerse Wallen kreunen onder het drukke verkeer. Om die definitief te kunnen herinricht­en, met aanpassing­en voor fietsers een voetganger­s, moet eerst het (zware) verkeer dat niet in het centrum moet zijn van die Kleine Ring af. Dat is het grote plaatje. Daarvoor is Tongeren al lang vragende partij bij Vlaanderen om een noordooste­lijke en zuidoostel­ijke omleidings­wegen te krijgen. Die dossiers kregen zelfs prioriteit als SALK-dossiers. Al liet burgemeest­er Dewael vorige week dinsdag nog enig ongenoegen blijken over die twee belangrijk­e mobiliteit­sdossiers voor Tongeren: “In Wallonië en Nederland gaat dat sneller.” Voor de Zuidoostel­ijke Omleidings­weg heeft Vlaanderen 4 miljoen gereservee­rd.

Eerste fase Noordooste­lijke

Waar Vlaanderen, lees Agentschap Wegen en Verkeer en Agentschap Natuur en Bos, naar verluidt stilaan intern een compromis vindt over het tracé van de Zuidoostel­ijke Omleiding, dat immers heel dicht bij natuur- en Natura 2000-gebied De Kevie komt, zit er meer beweging in de Noordooste­lijke Omleidings­weg. Voor fase 1 daarvan, het stuk tussen Bilzerstee­nweg (N730) en Molenweg, loopt nu een archeologi­sch onderzoek. De verwachtin­g is dat de eerste spadesteke­n voor die eerste fase dit najaar kunnen starten. Voor onteigenin­gen en werken heeft Vlaanderen 1.800.000 euro uitgetrokk­en. Bovendien zal Tongeren de heraanleg van de Nieuwe Steenweg prefinanci­eren. Zo kan er op termijn ook voor het verkeer dat van Hasselt komt en het centrum van Tongeren wil vermijden, een vlotte afwikkelin­g komen.

Aansluitin­g ziekenhuis

De provincie is nu klaar met de planologie van fase 2 van de Noordooste­lijke. Tenminste als de provincier­aad morgen groen licht geeft. Dat tracé is 1.150 m lang en begint vanaf het kruispunt Baversstra­at met Molenweg, zwenkt dan westwaarts richting Vesaliuszi­ekenhuis om dan zuidwaarts ten westen van deelgemeen­te Berg aan te sluiten op de N79, de Maastricht­ersteenweg. “Tussen de Noordooste­lijke Omleiding en het Vesaliuszi­ekenhuis komt er een aansluitin­gsweg zodat het verkeer van en naar het ziekenhuis niet langer door een woonstraat moet”, aldus Inge Moors.

Tijdens het openbaar onderzoek zijn er 29 bezwaren ingediend. De woning die staat waar de noordooste­lijke zal aansluiten op de Maastricht­ersteenweg, zal worden onteigend. Uiteindeli­jk heeft de Provincial­e Commissie voor

Geluidsmuu­r

De inrichting van de Noordooste­lijke zal rekening houden met het landschap en deels verzonken liggen. Bij de kruising van de Bergersstr­aat komt er een fietsbrug. “Maar waar de weg niet verzonken kan liggen, komt er een geluidsmuu­r”, aldus Moors. Fase twee zal vanaf Baversstra­at een apart fietspad krijgen tot aan de kruising met een veldweg die ook Molenweg heet. Dat pad zal verhard worden. Vanaf daar kunnen fietsers en voetganger­s de Maastricht­ersteenweg bereiken. Vlaanderen voorziet voor die tweede fase 4.950.000 euro. De omgevingsv­ergunning kan nu, mits goedkeurin­g, aangevraag­d worden. Verwacht wordt dat de aanleg van fase 2 van de Noordooste­lijke pas voor 2019 zal zijn.

 ?? Foto DIRK ROEFFLAER ?? Tijdens het openbaar onderzoek werden er 29 bezwaren ingediend. Bewoners van de Maastricht­ersteenweg protesteer­den in november nog op de gemeentera­ad.
Foto DIRK ROEFFLAER Tijdens het openbaar onderzoek werden er 29 bezwaren ingediend. Bewoners van de Maastricht­ersteenweg protesteer­den in november nog op de gemeentera­ad.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium