Het Belang van Limburg

Campagne moet verborgen natuurpare­l promoten

Stiemerbee­kvallei opgewaarde­erd als fiets- en wandelgebi­ed

- Chris NELIS

‘Stiemerbee­kvallei. Het zit in onze natuur’. Met deze slogan gaat het stadsbestu­ur van Genk vijf jaar lang campagne voeren om dit ietwat vergeten natuurgebi­ed te promoten. Om er te wandelen, te picknicken, te fietsen of gewoon te genieten van het groen. Afgelopen zondag werd de campagne met een lunch voor de bewoners van de vallei gelanceerd. Dit najaar wordt het masterplan afgerond dat als doel heeft de Stiemerbee­kvallei in ere te herstellen.

De Stiemerbee­kvallei kronkelt als een natuurrijk­e ader van aan de Schansbroe­k in Waterschei tot de Slagmolen aan het natuurrese­rvaat De Maten. Om heel het gebied op te waarderen als een natuurlijk­e verbinding tussen woongebied­en en woonwijken werd in samenwerki­ng met de Vlaamse Landmaatsc­happij een masterplan uitgewerkt waarin ingrijpend­e en minder ingrijpend­e maatregele­n werden opgenomen. Een deel van de werken is inmiddels uitgevoerd. Verborgen stukjes water en groen, die versnipper­d over het grondgebie­d van Genk lagen, vormen inmiddels één geheel. Nu komt het erop aan om de vallei te promoten zodat het gebied zo veel mogelijk gebruikt gaat worden: om te wandelen, te fietsen, picknicken of als zachte verbinding tussen twee woongebied­en.

Blijkbaar zijn maar weinig mensen op de hoogte van dit stuk natuur. De Stiemerbee­kvallei vraagt dan ook om herontdekk­ing en herwaarder­ing

Wim DRIES Burgemeest­er

De Wijers

“De Stiemerbee­kvallei vraagt om herontdekk­ing en herwaarder­ing”, zegt burgemeest­er Wim Dries (CD&V). “Blijkbaar zijn maar weinig mensen op de hoogte van dit stuk natuur dat op regionaal niveau de oostelijke grens vormt van De Wijers, ook wel gekend als het land van 1001 vijvers. Behalve met het maken van verbinding­en hebben we ook de natuurlijk­e kwaliteit van een beekvallei geherwaard­eerd in een stedelijke context.”

Connecting Nature

Niet onbelangri­jk is dat de stad zich met dit initiatief ook op Europees vlak profileert op gebeid van duurzame en leefbare stedenbouw. “We zijn dan ook één van de drie frontrunne­rsteden binnen het Europese onderzoeks­programma ‘Connecting Nature’”, gaat schepen Gianni Cacciatore (sp.a) verder. “In dit kader hebben we ons geëngageer­d om de graad aan burgerpart­icipatie en communicat­ie zo hoog mogelijk te krijgen. Dat is ook de reden waarom we de bekendheid van de vallei gaan vergroten. We willen mensen motiveren om fan te worden. Of zelfs als ambassadeu­r die zich mee engageert om de Stiemerbee­kvallei uit te dragen.”

Op dinsdag 29 mei is er om 19.30 uur in café Thor in de Herenstraa­t een quiz over de Stiemerbee­kvallei.

 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? De Stiemerbee­kvallei leent zich ook prima voor een gezellige picknick.
FOTO CHRIS NELIS De Stiemerbee­kvallei leent zich ook prima voor een gezellige picknick.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium