Het Belang van Limburg

“Ideaal om vrachtwage­ns te spotten”

Anonieme brief klaagt druk verkeer door omleiding aan

- Leander KUIPERS

In Wellen is deze week een anoniem pamflet in verschille­nde brievenbus­sen gestopt bij inwoners van de Plattestra­at, Langenakke­rstraat en Loystraat. De anonieme afzender, die onder de naam Leefbaar Langenakke­r gaat, klaagt het drukke en zware verkeer aan dat door de werken aan de Zonneveldw­eg langs deze straten moet.

‘Auto- en vrachtwage­nhappening, ideaal voor truckspott­ers’. Met die sarcastisc­he ondertoon begint de brief die rondgestuu­rd werd in de omleidings­zone Plattestra­at, Langenakke­rstraat en Loystraat. Aanleiding zijn de werken aan de N777 die gescheiden rioleringe­n en fietspaden krijgt. “Als gemeentebe­stuur begrijpen we dat mensen na een tijd gefrustree­rd raken. Maar helaas moet alle verkeer tussen Wellen en Kortessem hierlangs. Ook het zwaarder vrachtverk­eer en het busvervoer”, zegt waarnemend burgemeest­er Krisvracht­wagens tien Treunen (CD&V).

De werken zouden volgens Leefbaar Langenakke­r ook met een half jaar verlengd worden. “Klopt niet”, aldus Treunen. “Enkel en alleen door onvoorzien­e omstandigh­eden zoals een strenge winter, kunnen de werken uitlopen. Samen met de aannemer doen we tussentijd­se evaluaties waaruit blijkt dat we nog steeds op schema zitten. De fase Plattestra­at-Rode Kruisstraa­t duurt sowieso nog tot half december. Dat hebben we duidelijk gecommunic­eerd via verschille­nde kanalen. De rest van de werken aan de Zonneveldw­eg tot aan de grens met Kortessem loopt nog tot juni 2019. De omleidings­duur verandert voorlopig dus niet.”

Snelheid

De meeste buurtbewon­ers kunnen zich wel vinden in de brief. De omleidings­wegen lenen zich immers niet voor zwaar vervoer. Bewijs daarvan zijn de strepen van autobanden in enkele voortuinen doordat tractoren, bussen en er elkaar kruisen. “De Langenakke­r heeft al niet de breedte van de Zonneveldw­eg. Het fietspad ligt hier dan nog eens op de weg, wat het extra gevaarlijk maakt, zeker voor de zwakke weggebruik­ers”, klinkt het bij buurtbewon­er Tony.

“Er wordt ook veel te snel gereden in deze straat”, vindt Jo Jans van Maalderij Jans in de Langenakke­rstraat. “Er zijn auto’s en vrachtwage­ns die 70, 80 of zelfs 90 km/u rijden terwijl je hier maar 50 mag. Ondanks extra snelheidsb­orden en een flitsronde, blijft de hoge snelheid een probleem.” “Van januari tot nu hebben we in de Langenakke­rstraat twaalf flitscontr­oles uitgevoerd. Gemiddeld reed een kwart van de bestuurder­s te snel”, zegt Treunen. Sinds de anonieme brief werd er één flitsronde gedaan waarbij 33% van de 737 gecontrole­erde automobili­sten te snel reed. “We zullen dus consequent blijven controlere­n.”

 ??  ??
 ?? Foto LEANDER KUIPERS ?? De buurtbewon­ers vinden het gevaarlijk dat er zware vrachtwage­ns door hun woonstrate­n moeten zo lang de werken aan de Zonneveldw­eg duren.
Foto LEANDER KUIPERS De buurtbewon­ers vinden het gevaarlijk dat er zware vrachtwage­ns door hun woonstrate­n moeten zo lang de werken aan de Zonneveldw­eg duren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium