Het Belang van Limburg

Fietsstraa­t langs Schulensme­er

Auto’s altijd ondergesch­ikt in Beckersvaa­rt

- Luk WEYENS

Herk-de-Stad gaat de Beckersvaa­rt van Schulen naar Linkhout inrichten als fietsstraa­t. Dat betekent dat fietsers er de eerste gebruikers zijn. Auto’s zijn toegelaten, maar blijven altijd ondergesch­ikt. In 2011 leidde het voornemen van Herk-de-Stad om doorgaand verkeer in de Beckersvaa­rt te verbieden nog tot een klacht van Lummen.

De Beckersvaa­rt loopt van de Neerstraat in Schulen langs het Schulensme­er naar Lummen, waar de weg aansluit op de Begijnenbr­oekstraat. Hij wordt druk gebruikt door fietsers. Schepen van Mobiliteit Mark Vanleeuw (Open Vld): “Zo’n fietsstraa­t verhoogt de veiligheid voor de fietsers. Ander verkeer is toegelaten, maar het is altijd ondergesch­ikt. De snelheid is er beperkt tot 30 kilometer per uur. Auto’s mogen fietsers er ook nooit inhalen. De Beckersvaa­rt is de enige manier om langs de oostelijke zijde naar het Schulensme­er te rijden. Daarom houden we de weg bewust wel open voor auto’s.” Voor de inrichting als fietsstraa­t zijn wel een aantal aanpassing­en nodig. “Nu is de Beckersvaa­rt drie tot vier meter breed”, zegt Vanleeuw. “Bij de heraanleg is drie meter voorzien met aan beide zijden een aflopende borduur en een strook grasdallen van 50 tot 60 centimeter. Over de hele lengte is parkeren in de berm verboden, behalve in een zone vlakbij het vertrekpun­t van de wandelpade­n, waar parkeerrui­mte voor tien auto’s komt.”

Met de inrichting als fietsstraa­t voorkomt Herk-de-Stad bezwaren van buurgemeen­te Lummen. In 2011 wilde het toenmalige schepencol­lege van sp.a en Open Vld de Beckersvaa­rt voor doorgaand verkeer afsluiten. Lummen tekende toen bezwaar aan, omdat het te veel verkeer vreesde in de Mangelbeek­straat, een residentië­le buurt. Lummen haalde ook het argument aan dat de hulpdienst­en door het afsluiten van de Beckersvaa­rt vier minuten zouden verliezen.

In 2016 liet de Vlaamse Milieumaat­schappij, ook eigenaar van de Begijnenbr­oekstraat, die weg over een totale lengte van 400 meter verhogen, Voor de helft van de afstand bedraagt de verhoging twee meter. Dat moet bij hevige regenval het pompgemaal aan het Schulensme­er altijd bereikbaar houden. Het Schulensme­er en het Schulensbr­oek fungeren als opvangbekk­en van overtollig water als het peil in de Demer te hoog wordt.

 ?? FOTO LW ?? Binnenkort zijn fietsers koning in de Beckersvaa­rt.
FOTO LW Binnenkort zijn fietsers koning in de Beckersvaa­rt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium