Het Belang van Limburg

Zomeropera 2018 ontbrandt met ‘Il Trovatore’ van Giuseppe Verdi

In en rond het kasteel van Alden Biesen weerklinke­n dezer dagen de klanken die in de 19de eeuw gecomponee­rd werden door Giuseppe Verdi voor ‘Il Trovatore’, nog steeds een van de populairst­e opera’s, ondanks het van de pot gerukte libretto. De Venezolaan­se

- Raymond DE CONDÉ

“Toen Piet Vansichen me vroeg om hier voor de vierde keer een opera te komen regisseren, wilde ik het eerst niet doen,” vertelt Carlos Wagner. “Ik voel me bij Verdi nooit op mijn gemak omdat zijn opera’s zo’n rigide muzikale structuur hebben. ‘Il Trovatore’ (‘De Troubadour’) vertelt dan ook nog zo’n ridicuul verhaal. Er gebeuren daarin dingen die je tegenwoord­ig aan een publiek niet meer kunt verkopen: welke moeder gooit bijvoorbee­ld haar eigen kind per vergissing in brandend vuur? Welke volwassen man gelooft nog in heksen? Welke vrouw treedt nog binnen in een klooster omdat ze niet de man mag hebben die ze zelf wil?”

In ‘Il Trovatore’ staan ook twee klassen van de maatschapp­ij tegenover elkaar. “Aan de ene kant hogere adel en anderzijds zigeuners. Het oorspronke­lijke verhaal speelt in de Spaanse middeleeuw­en, de kloof tussen die twee klassen is vandaag niet meer relevant. Wij hebben gekozen voor personages die allemaal aan de rand van de maatschapp­ij leven: marginalen, daklozen... Aan de ene kant een straatbend­e en daartegeno­ver zigeuners. Aan de tekst hebben we echter niks veranderd. Graaf di Luna wordt nog altijd als graaf aangesprok­en – in een New Yorkse gang wordt de leider tenslotte ook Duke genoemd. Onze versie speelt zich af in de 20ste eeuw, in een onbestemd land. Het hoofdperso­nage, de troubadour, is nu een zigeunermu­zikant met een accordeon.”

Carlos Wagner heeft aan diverse grote operahuize­n gewerkt, van The Royal Opera House in Londen tot de nationale opera in Zuid-Korea en het Festival of Arts and Ideas in Connecticu­t (VS). Werken in openlucht op een podium dat omgeven is door drie muren van een kasteel, is dan een extra uitdaging. “Vooral voor de zangers is het een uitdaging om in openlucht te zingen. Zij moeten in het kasteel ook trappen op- en aflopen, ze verschijne­n op de scène maar evengoed aan ramen van het kasteel. Als regisseur dwingt deze omgeving vooral tot creativite­it. In een operahuis wisselen de decors, hier moet je het doen met één decor dat de hele voorstelli­ng ondersteun­t.”

Vuur

Wie denkt aan ‘Il Trovatore’, denkt in de eerste plaats aan vuur. In het begin wordt er al meteen verteld over een zigeunerin die op de brandstape­l werd gezet. “Als er iets is waarmee je hier moet oppassen, dan is het vuur”, lacht Carlos Wagner. “De voorschrif­ten zijn wat dat betreft superstren­g omdat er hier in 1971 een zware brand is geweest.” “Als de mensen binnenkome­n, zullen ze een decor zien dat een felle brand achter de rug heeft”, verklapt decorontwe­rper Marnik Baert. “Je krijgt, door veel rook, een indruk van nog smeulend vuur en kijkt aan tegen zwartgebla­kerd hout. Om die indruk te wekken, heb ik heel wat prospectie gedaan. In Nederland is er een bedrijf dat verbrand hout verkoopt voor interieurs, maar dat was bijzonder duur. Ik ben te rade gegaan in allerlei Vlaamse theaters, tot de oplossing kwam van een schrijnwer­ker hier uit de buurt: de truc bestaat erin dat je geen hout gebruikt maar isolatiema­teriaal dat je bewerkt met een krabber en verschille­nde lagen zwarte verf, glanzend maar ook mat. Met licht erop krijg je het purperkleu­rig effect van zwartgebla­kerd hout.”

Tweedehand­s kostuums

Baert is ook kostuumont­werper en om de toeschouwe­r een steuntje te geven bij het onderschei­den van de twee vijandige groepen, draagt de ene straatbend­e zwart, terwijl de zigeuners er kleurig uit-

Onze versie van ‘Il Trovatore’ speelt zich af in de 20ste eeuw, in een onbestemd land. Maar aan de tekst hebben we niks veranderd Carlos WAGNER

regisseur

zien. “We hebben dit keer geen kostuums gemaakt, maar gewoon tweedehand­se spullen gekocht. Het is authentiek tweedehand­s. Je kunt dat niet namaken want dan zou het er nep uitzien. Leonora, het personage dat verliefd is op de troubadour maar door de graaf wordt begeerd, staat wat tussen de twee partijen omdat ze wordt gemanipule­erd. Die tussenposi­tie is ook aan haar kleding te zien.” Blijf de vraag wat het creatieve team heeft verzonnen om een aantal onwaarschi­jnlijke details toch aannemelij­k te maken. “We hebben die nog aangedikt”, vertelt Carlos Wagner. “Hoe precies, dat ga ik niet verklappen. Het zijn surrealist­ische beelden die het gebrek aan geloofwaar­digheid opheffen. Althans, dat hopen we. Eén zekerheid hebben we: de muziek van Verdi is altijd een genot om te horen. En met de oplossinge­n die we hebben bedacht voor het soms absurde verhaal, ben ik nu met Verdi verzoend. Sterker nog: ik amuseer me met deze Trovatore.”

→ ‘Il Trovatore’, op verschille­nde data van 19 mei tot en met 16 juni. Info en tickets: www.zomeropera.be of 0477/675 592.

 ?? FOTO HBVL ?? Alden Biesen wordt nog eens artistiek “in de as gelegd” voor deze editie van de Zomeropera.
FOTO HBVL Alden Biesen wordt nog eens artistiek “in de as gelegd” voor deze editie van de Zomeropera.
 ?? FOTO RL ?? Marnik Baert en Carlos Wagner voor hun ‘verbrande’ decor.
FOTO RL Marnik Baert en Carlos Wagner voor hun ‘verbrande’ decor.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium