Het Belang van Limburg

Stijn Helsen verkoopt mantel uit 18de eeuw

“Wauw! Majestueus! Prachtig stuk! Fantastisc­h item!”

-

De bewonderin­g van de experten is groot voor de 18deeeuwse mantel die de Hasseltse modeontwer­per Stijn Helsen vanavond in ‘Stukken van Mensen’ komt aanbieden.

Stijn Helsen kocht de mantel – vervaardig­d uit velours die volledig met de hand en in zilverdraa­d geborduurd werd – toen hij nog jong was, zo’n kwarteeuw geleden. Het stuk belandde in een van de winkels van de familie Helsen en heeft daar jaren te kijk gestaan. Nu komt Stijn het verkopen. Althans, als er genoeg voor geboden wordt.

“Toen ik de mantel kocht, werkte ik in Londen bij Vivienne Westwood. Mijn vader kwam me daar af en toe bezoeken. Toen we die mantel zagen, waren we allebei onder de indruk. Als derde generatie kleermaker­s was dit een stuk dat helemaal in ons straatje paste. We hebben het gekocht voor 5.000 euro. Er hoort nog een mooi mahonie kast bij die op maat is gemaakt voor dit bijzondere, ceremoniël­e kledingstu­k dat een paar eeuwen geleden door iemand

van adel of misschien zelfs aan het hof moet gedragen zijn.”

Het gebeurt niet zo vaak dat elk van de vier experts geïnteress­eerd is, maar dit keer is er veel belangstel­ling. De experten willen weten of de mantel de Hasseltse modeontwer­per heeft geïnspiree­rd voor zijn eigen creaties. “Ik heb nog in het team gezeten dat de kostuums maakte voor ‘Pirates of the Caribbean’ en de lange mantels met de linnen hemden die Johnny Depp en Geoffrey Rush droegen, hebben hier inderdaad iets van weg”, vertelt hij.

Vraag is wat een mantel die destijds gekocht werd voor 5.000 euro vandaag waard is. “Ik heb het nodige opzoekwerk gedaan en ben nagegaan welke bedragen soortgelij­ke stukken tegenwoord­ig op veilingen halen. Blijkt dat de mantel nu zou geveild moeten worden voor een prijs tussen 15.000 en 20.000 euro”, weet de verkoper.

Of de kopers dat er ook voor over hebben? In de trailer voor de aflevering van vanavond is alvast te zien dat expert Boris komt aanzetten met een voorstel dat door Stijn Helsen wordt afgewezen. “Ik denk dat de pull die jij aan hebt niet veel minder kost”, lacht hij.

Een ander stuk dat vanavond wordt aangeboden is een kapstok die ontworpen werd door de bekende Belgische ontwerper Henry Van de Velde, die de twee meter lange kapstok ontwierp voor een treinstel van eerste klasse uit het jaar 1935. De verkoper wist het stuk te bemachtige­n toen de laatste wagon met zo’n kapstok van massief palissande­r en staal werd ontmanteld. Hij wil er 2.500 à 3.000 euro voor krijgen.

Er zit ook een litho van Delphine Boël in de aflevering. Twee dames van een serviceclu­b komen de litho aanbieden voor een goed doel: kansarme gezinnen helpen om de schoolkost­en te kunnen betalen. De titel van de litho, ‘The Art of Identifyin­g Small Talk Blabla’ verwijst naar de moeite die Delphine heeft met haar identitelt.

 ?? VIER ?? Stijn Helsen met de mantel die met zilverdraa­d geborduurd werd.FOTO
VIER Stijn Helsen met de mantel die met zilverdraa­d geborduurd werd.FOTO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium