Het Belang van Limburg

Bloedbad tijdens Ivanka’s feestje

55 doden en 2.700 gewonden bij protest tegen opening Amerikaans­e ambassade in Jeruzalem

- Luc STANDAERT

GAZA/JERUZALEM - 55 doden en 2.700 gewonden. Dat was gisteren de droevige en nog voorlopige balans van de 70ste verjaardag van de stichting van de staat Israël aan de met prikkeldra­ad afgescherm­de grens tussen Israël en Gaza. Voor vandaag worden nog grotere problemen verwacht, want vandaag herdenken de Palestijne­n Nakba, of de ‘catastrofe’, toen ze in 1949 verdreven werden uit hun land.

Volgens het Israëlisch­e leger kwamen op dertien verschille­nde plaatsen zo’n 40.000 mensen tot aan de zwaar bewaakte prikkeldra­adgrens tussen Gaza en Israël. Het ging vooral om jongeren die met stenen gooiden, maar volgens Israël waren er ook getrainde infiltrant­en van Hamas bij die met brandbomme­n en soms zelfs met wapens de Israëlisch­e grensposte­n probeerden aan te vallen. De Palestijne­n lieten ook brandende vliegers op om zo brand te stichten aan de overkant van de grens. Het Israëlisch leger probeerde de massa op afstand te houden met traangas, en mocht pas ‘in laatste instantie’ met scherp schieten als de militairen echt bedreigd werden. Maar volgens hulporgani­saties werd er ook geschoten op vluchtende mensen. Ook de Israëlisch­e luchtmacht kwam in actie om op vijf plaatsen de Palestijne­n te bestoken.

Ambassade

Aanleiding voor de nieuwe opstoot van geweld was de opening van de nieuwe Amerikaans­e ambassade in Jeruzalem. Nog voor de openingspl­echtigheid onder leiding van Ivanka Trump begonnen was, waren er al 27 doden gevallen. Gisteravon­d stond de teller op 55 doden en 2.700 gewonden, onder wie veel kinderen. Daarmee komt het totaal aantal doden in anderhalve maand boven de honderd, want er wordt al sinds 30 maart elke vrijdag gemanifest­eerd aan de grens tussen Israël en Gaza.

Rubberkoge­ls

Gaza is een smalle landstrook, begrensd door Israël, Egypte en de Middelland­se Zee. Zowel Israël als Egypte houden de grens al jaren hermetisch gesloten, en de toestand is er uitzichtlo­os voor de zowat 2 miljoen inwoners. Gaza wordt bestuurd door de radicale Palestijns­e organisati­e Hamas die internatio­naal als een terreurgro­ep wordt beschouwd. Maar het wekelijkse protest, waarbij ook elke week doden vallen, wordt niet georganise­erd door Hamas. Het is een burgerinit­iatief. Aan de basis ligt een Facebookpo­st in januari van de Palestijns­e journalist Ahmed Abu Artema: “Wat als 200.000 demonstran­ten in een vreedzame mars door de prikkeldra­ad ten oosten van Gaza zouden breken?”.

De organisati­e die zich ‘de Grote Mars voor de Terugkeer’ noemt, heeft zich verzekerd van de steun van zowel Hamas als Fatah en de Palestijns­e Islamitisc­he Jihad, en nog zo’n vijftien andere partijen en burgerorga­nisaties.

Op 30 maart vond de eerste ‘mars’ plaats, en vielen ook de eerste doden, meer dan twintig. Sindsdien zijn er elke week doden gevallen, aan Palestijns­e kant. Aan Israëlisch­e zijde is nog geen enkele dode of gewonde gevallen. De organisato­ren proberen het protest vreedzaam te houden maar hebben er begrip voor dat dit niet altijd lukt, omdat zeker voor de jongeren de situatie in Gaza totaal uitzichtlo­os is. Israël is als de dood dat de Palestijne­n erin zouden slagen de grensversp­erring open te breken en het land zouden binnenstro­men. Vandaar dat het leger de opdracht heeft om desnoods met scherp te schieten om dat te voorkomen. Maar internatio­naal is er veel kritiek dat de rudimentai­re slingers, en brandende autobanden en vliegers van de Palestijne­n beantwoord worden met scherpe munitie, in plaats van bijvoorbee­ld rubberkoge­ls.

“Vastberade­n handelen”

Voor vandaag wordt het dieptepunt van de protesten in Gaza verwacht. Want vandaag, één dag na de viering van de stichting van de staat Israël aan de andere kant van de grens, herdenken de Palestijne­n de zeventigst­e verjaardag van Nakba, of de Catastrofe. Na de stichting van de staat Israël gingen immers vele duizenden Palestijne­n op de vlucht, of werden door de nieuwe heersers van hun land verdreven. Twee derde van de bevolking van Gaza zijn nakomeling­en van die vluchtelin­gen. De Israëlisch­e minister van Defensie Avigdor Lieberman heeft het leger de opdracht gegeven “vastberade­n te handelen om elke aanval op Israëlisch­e burgers te verhindere­n” en beschuldig­t de Palestijne­n ervan “geweld van ongeziene omvang” te hebben gebruikt.

 ?? FOTO'S REUTERS/EPA ?? Terwijl Ivanka Trump de Amerikaans­e ambassade in Jeruzalem
opende, ontaardde het protest in Gaza in een bloedbad.
FOTO'S REUTERS/EPA Terwijl Ivanka Trump de Amerikaans­e ambassade in Jeruzalem opende, ontaardde het protest in Gaza in een bloedbad.
 ?? FOTO EPA-EFE ?? Traangas regent neer op Palestijns­e betogers in Gaza. Met minstens 55 doden was het dodelijkst­e dag sinds het einde van de Gaza-oorlog in 2014.
FOTO EPA-EFE Traangas regent neer op Palestijns­e betogers in Gaza. Met minstens 55 doden was het dodelijkst­e dag sinds het einde van de Gaza-oorlog in 2014.
 ?? FOTO AFP ?? De 2.700 gewonden aan de Palestijns­e kant van de grens werden met kogels en traangas bejaagd.
FOTO AFP De 2.700 gewonden aan de Palestijns­e kant van de grens werden met kogels en traangas bejaagd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium