Het Belang van Limburg

“We weten niet waar Laurent mee bezig is”

N-VA wil nieuwe mogelijkhe­den om prins te bestraffen

- Tex VAN BERLAER

LAKEN - Prins Laurent heeft een valse aangifte ingediend bij premier Michel. Dat concludeer­t regeringsp­artij N-VA op basis van zijn activiteit­enverslag, een jaarlijks overzicht dat de prins indient in ruil voor zijn dotatie. Zo maakt hij geen gewag van zijn omstreden bezoek aan de Chinese ambassade, dat hem onlangs nog een sanctie opleverde. “Dit doet ernstige vragen rijzen over wat er nog allemaal ontbreekt”, zegt Kamerlid Peter Buysrogge, die een valse verklaring wil bestraffen met de intrekking van de dotatie.

Van de viering van de Beroepsver­eniging van Frituuruit­baters tot een bezoekje aan een dierenasie­l in Ninove: het staat allemaal in het activiteit­enverslag van prins Laurent. Zo’n overzicht van zijn doen en laten moet de prins jaarlijks overmaken aan premier Charles Michel (MR) en aan het parlement, als tegenprest­atie voor zijn dotatie van 308.000 euro.

“Valse aangifte”

Maar volgens N-VA heeft prins Laurent dit jaar een “valse activiteit­enaangifte” ingediend. Zo staat tussen de 54 bezigheden geen enkele vermelding van zijn zeer omstreden bezoek aan de Chinese ambassade in juli van vorig jaar. Die aanwezighe­id van de prins op de viering van het Chinese leger, waar hij zijn opwachting maakte in militair uniform, kwam hem nochtans duur te staan, omdat hij de wettelijke verplichti­ng niet was nagekomen om de premier op voorhand te verwittige­n. Het zoveelste incident leverde de prins een eenmalige sanctie op: 15 procent van zijn dotatie werd ingehouden, zo’n 46.000 euro. “Dit doet ernstige vragen rijzen over wat er nog allemaal ontbreekt op de lijst”, zegt N-VAKamerlid Peter Buysrogge. “We weten dat de prins op dat feestje aanwezig was, hij heeft dat ook nooit ontkend. We kunnen uit het verslag dus niet afleiden waar de prins werkelijk mee bezig is.” Buysrogge werkt daarom aan een wetsvoorst­el dat valse verklaring­en kan bestraffen met een gedeelteli­jke of volledige inhouding van de dotatie. “Zo zal de prins niet meer kunnen aangeven wat hij wil.”

Vage wet

Monarchiek­enner Herman Matthijs (UGent en VUB) vermoedt dat prins Laurent het Chinese feestje niet heeft genoteerd omdat de sanctie toch al beslist was. Volgens hem ligt de “vage” dotatiewet aan de grond van de zaak. “Die wet is toe aan moderniser­ing. Op dit moment is het niet duidelijk wat de prins nu juist wel en niet mag doen. Aanvankeli­jk hebben ze de bewoording­en opzettelij­k breed gehouden, om niet alles vast te betonneren. Maar dit dossier heeft op korte termijn te veel problemen gekend”, zegt Matthijs.

De prins was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

 ?? Foto ISOPIX ?? N-VA werkt aan een wetsvoorst­el dat valse verklaring­en van prins Laurent kan bestraffen met een gedeelteli­jke of volledige inhouding van de dotatie.
Foto ISOPIX N-VA werkt aan een wetsvoorst­el dat valse verklaring­en van prins Laurent kan bestraffen met een gedeelteli­jke of volledige inhouding van de dotatie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium