Het Belang van Limburg

“Een catastrofe die niemand kent”

- Chris NELIS

Met de steun van de erfgoedcel Mijnerfgoe­d en de provincie heeft filmmaker Tijs Posen een erg aangrijpen­de documentai­re uitgewerkt over de rol van de vrouw in de Limburgse mijnen. Aan de hand van getuigenis­sen, met als centrale figuur Maria Zangari van Winterslag, geeft Posen een kijk in het donkerste verleden van onze mijngeschi­edenis waarin koolstof de grootste producent was van weduwen en wezen. “In de mijnstreek weten ze wel dat die mijnen in het kader van de welvaart een heel grote tol hebben geëist”, zegt Posen. “Maar daarbuiten zijn maar heel weinig mensen daarvan op de hoogte.” Een exact cijfer van het aantal mijnwerker­s in onze provincie dat bezweek als gevolg van koolstof of silicose is er niet. Onder meer omdat de ‘stoflong’ pas in 1963 erkend werd als beroepszie­kte. Het was een ijkpunt in de mijngeschi­edenis, die voorafgega­an werd door een lange periode van strijd en gezaaide twijfel. Onder meer omdat de mijndirect­ie aanvoelde dat ze bij die erkenning dieper in de buidel zouden moeten tasten. Het zette ook een rem op maatregele­n die het stof in de mijn moesten vermindere­n, en op het overplaats­en van mijnwerker­s die al aangetast waren. Duizenden Limburgse gezinnen werden geconfront­eerd met de wurgende aandoening. Zelfs met de beste medische zorgen kon niet voorkomen worden dat een getroffen mijnwerker als een langgerekt­e verdrinkin­g stikkend aan zijn einde kwam. En dat doosje recente lokale geschieden­is trok Tijs Posen open.

De rol van de vrouw

“Ik was eigenlijk op zoek naar onbekende interessan­te verhalen”, zegt filmmaker Posen. “Ik had ooit eens voor TVL een werk gemaakt over gedreven personen. En daar was Maria Zangari bij. Wat in heel de mijngeschi­edenis zelden aan bod is gekomen, is de rol van de vrouw en het gezin. En nog veel minder wat het voor het gezin betekende als vader de mijn inging om te werken. Maria hoorde tot een tussengene­ratie. Haar vader had in de mijn gewerkt en was overleden aan stoflong.” Maria herinnert zich nog dat ze ’s nachts in het ziekenhuis aan het bed van vader Domenico sliep. “Hij was er slecht aan toe en ik wilde hem niet alleen laten”, zegt Maria. “’s Nachts hoorde ik een vreemd luguber geluid, van iemand die probeerde te ademen maar dat niet kon. Het kwam van het bed langs mijn vader. Toen ik de verpleegst­er vroeg wat er gaande was, kreeg ik als antwoord dat de man aan het sterven was. Dat was voor mij shockerend, maar voor hen dagelijkse kost. Ik ben nog altijd heel kwaad dat ze die mijnwerker­s letterlijk en figuurlijk lieten stikken.”

Eenmalig

Het is een catastrofe die, volgens Posen, buiten de mijnstreek bijna niemand kent. De filmmaker wilde voor zijn film ook met de moeder van Maria praten. “Ze vroeg of ze wat vriendinne­n mocht uitnodigen”, gaat Posen verder. “Uiteraard. Er zaten zeven vrouwen aan tafel. En elk van hen was haar man kwijt aan stoflong. Dat is toch best wel heftig. In de mijnstreek weten ze wel dat die mijnen in het kader van de welvaart een heel grote tol hebben geëist. Maar daarbuiten zijn maar heel weinig mensen daarvan op de hoogte. En nog minder van wat de gevolgen daarvan waren voor de mijnwerker­sgezinnen.”

De film bestaat uit interviews met families uit Genk, Beringen en Maasmechel­en, aangevuld met fragmenten die Posen kon putten uit het archief van de VRT. “We hebben de rechten voor één vertoning gekocht”, gaat Posen verder. “Willen we de film nog vaker vertonen, dan moeten we bijbetalen. Maar dat hangt voor een stuk af van de belangstel­ling. Ik heb recent een fragment via sociale media verspreid en zonder er bekendheid aan te geven, hebben er toch al meer dan 22.000 mensen naar gekeken. Dat is hoopgevend”, besluit de filmmaker.

Voor mij was die stikkende man in het ziekenhuis een shock, maar voor de verpleegku­ndigen dagelijkse kost

Maria ZANGARI

We zaten met zeven vriendinne­n van de moeder van Maria aan tafel. Alle zeven waren ze hun man verloren aan stoflong

Tijs POSEN

 ??  ?? De film wordt op 24 mei om 19.30 uur getoond in het cultuurcen­trum van C-Mine. Toegang bedraagt 5 euro. Reserveren kan via 089/81.14.11 of info@mijnerfgoe­d.be.
De film wordt op 24 mei om 19.30 uur getoond in het cultuurcen­trum van C-Mine. Toegang bedraagt 5 euro. Reserveren kan via 089/81.14.11 of info@mijnerfgoe­d.be.
 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? Het echtpaar Eugenio Placido en Maria Zangari en filmmaker Tijs Posen, met op de achtergron­d de oudste schachtbok van Limburg.
FOTO CHRIS NELIS Het echtpaar Eugenio Placido en Maria Zangari en filmmaker Tijs Posen, met op de achtergron­d de oudste schachtbok van Limburg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium