Het Belang van Limburg

Vasco verkocht aan Zwitserse miljardair

- Guido CLOOSTERMA­NS

DILSEN-STOKKEM - De Limburgse ondernemer Jos Vaessen heeft zijn radiatoren­fabriek Vasco verkocht aan de beursgenot­eerde Zwitserse groep Arbonia. De belangrijk­ste aandeelhou­der van Arbonia is de miljardair Michael Pieper, met een geschat vermogen van 3,6 miljard dollar. De verkooppri­js is niet bekendgema­akt.

Vasco, met hoofdzetel in Dilsen-Stokkem, was vorig jaar nog goed voor een omzet van 90 miljoen euro. Jos Vaessen, nu 74, is “blij dat hij dit nog mag meemaken”.(gc,dc)

DILSEN-STOKKEM - De bekende Limburgse producent van radiatoren Vasco komt in Zwitserse handen. De industriël­e groep Vaessen Industries van de bekende ondernemer Jos Vaessen verkoopt het bedrijf met vier vestiginge­n aan de beursgenot­eerde Zwitserse groep Arbonia. “Ik ben blij dat ik dit nog mag meemaken”, reageert Jos Vaessen. Een verkooppri­js is niet bekendgema­akt.

Jos Vaessen, die ook bekendheid geniet als jarenlange voorzitter en sponsor van KRC Genk, richtte Vaessen Convectors in 1975 op in de garage van zijn moeder. Vandaag heeft Vasco vier vestiginge­n. Naast het hoofdkwart­ier in Dilsen-Stokkem is het bedrijf actief in Zedelgem, Nederland en Polen. Vasco was vorig jaar goed voor een omzet van 90 miljoen euro. De beursgenot­eerde toeleveran­cier aan de bouwsector Arbonia neemt niet alleen de vier vestiginge­n over van Vasco maar ook de meer dan zeshonderd werknemers, inclusief management­team. Voor hen verandert er niets. Arbonia realiseerd­e vorig jaar een omzet van 1,1 miljard euro. De groep telt wereldwijd ruim 7.600 werknemers en is in zeventig landen actief met productiev­estigingen in onder meer Zwitserlan­d, Duitsland, Tsjechië, Polen, Slovakije en Italië.

Al jaren verlies

De belangrijk­ste aandeelhou­der van Arbonia is de Zwitserse miljardair Michael Pieper, die via zijn investerin­gsvennoots­chap Artemis Group ook eigenaar is van de keukengroe­p Franke. Forbes schat het vermogen van Pieper op 3,6 miljard dollar. De man heeft trouwens nog een link met Limburg: hij is lid van de raad van bestuur van de producent van autoonderd­elen Autoneum. Voor Arbonia betekent de overname van Vasco een toegang tot de Benelux-markt, terwijl de designradi­atoren van Vasco een betere toegang krijgen tot de Duitse, Oostenrijk­se, Zwitserse en OostEurope­se markt. Voor Vasco komt de overname allicht niet ongelegen. Uit de jaarrekeni­ngen die bij de Nationale Bank van België worden neergelegd, leren we dat de voorbije jaren telkens met een verlies werden afgesloten. Met de verkoop van Vasco Group verliest de industriël­e bedrijveng­roep van de familie Vaessen Industries ongeveer een derde van zijn omzet. Naast Vasco bestaat Vaessen Industries onder meer uit de producent van aluminium profielen E-Max, de producent van lichtarmat­uren Kreon en de specialist in plaatbewer­king en gevelbekle­ding Limeparts. Vaessen Industries was in 2016 goed voor een omzet van 276 miljoen euro. De groep zag zijn omzet de voorbije jaren niet alleen stijgen, maar boekte telkens ook een mooie winst.

 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ?? De Limburgse vestiging van Vasco Group ligt in Dilsen-Stokkem.
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR De Limburgse vestiging van Vasco Group ligt in Dilsen-Stokkem.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium