Het Belang van Limburg

Twee levens verwoest

Onze reporter Thomas Jansen volgde de zaak twee jaar lang op de voet, en zag slachtoffe­r Mark Van Dongen nog vlak voor diens overlijden.

-

Het was een kille decemberda­g in 2016, toen ik Kees Van Dongen na meerdere telefoontj­es voor het eerst ontmoette. De bonk van een kerel vertelde met de tranen in z’n ogen hoe hij veertien maanden lang zijn zoon had bijgestaan in Bristol. Na een onafgebrok­en verblijf van vier maanden stak hij elk weekend de plas over. En dat terwijl communicat­ie met z’n zoon amper mogelijk was. Ten einde raad hield Kees eens een bord met het alfabet voor Marks gezicht. Met z’n tong kon hij de dader aanwijzen: B-e-r-l-i-n-a-h.

Na ons gesprek en mijn vele vragen stelde Kees er tot slot ook nog eentje. Of ik Mark misschien eens wilde ontmoeten. De Achelaar was op dat moment pas overgebrac­ht naar het Mariazieke­nhuis in Overpelt.

Wat ik daar in die ziekenhuis­kamer zag, leek los te staan van elke realiteit. Een zwaarvermi­nkte twintiger die aan zijn vader moest vragen om hem te krabben. Een oog, een oor en een been kwijt. Niet meer in staat om te vechten tegen een zware longontste­king. “Ik wil dood”, zei hij met moeite, maar zonder enige twijfel. Naast zijn bed huilde zijn trouwe vader, beseffend dat hij niet anders kon dan zijn zoon te helpen bij die wens. Als ik kon, had ik de tijd voor hen doorgespoe­ld naar 2 januari, de dag waarop de euthanasie gepland was. Na vijftien maanden strijden en afzien, verdiende Mark rust.

Die rust zou vader Kees pas vinden als Berlinah nooit meer zou vrij komen. Het vele reizen richting Bristol, zowel om zijn zoon te bezoeken als nadien voor de procesvoor­bereidinge­n, hebben hem financieel genekt. Nog steeds moet deze man een beroep doen op crowdfundi­ng en giften, ook al wil hij geen bedelaar zijn. Gisteren oordeelde de jury in Bristol dat Berlinah niet schuldig is aan moord. Zijn dood is het gevolg van euthanasie, en niet van de zoutzuuraa­nval. Daar is juridisch weinig tegen in te brengen. Toch heb ik de voorbije twee jaar meermaals gedacht dat deze vrouw niet één, maar twee levens verwoest heeft. Maar tussen de regels van de wet, is (helaas?) heel weinig plaats.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium