Het Belang van Limburg

Twee jaar onderzoek naar diamantroo­f Zaventem in vuilnisbak

- Yves BARBIEUX

ZAVENTEM - Verbijster­ing bij het speurderst­eam gisteren in de rechtbank. Na twee jaar zwoegen hadden ze 19 verdachten voor de diamantroo­f in 2013 op het tarmac van Zaventem voor de rechter kunnen brengen. Maar liefst 18 van hen werden vrijgespro­ken.

Ze hebben zich de naad uit het lijf gewerkt, de speurders die de daders van de diamantroo­f wilden ontmaskere­n. De overval sprak dan ook tot de verbeeldin­g. Hij was minutieus voorbereid en duurde amper 5 minuten. En dan was er de buit: voor 37 miljoen euro aan diamanten en edelmetale­n. Een blamage voor alle veiligheid­sdiensten.

Heel het misdaadmil­ieu werd gescreend, om uiteindeli­jk te komen tot een bende van negentien verdachten. Het parket vroeg straffen tot acht jaar, zeker voor de acht hoofdverda­chten. Maar zelfs dat werd de onderzoeke­rs niet gegund. Iedereen kreeg de vrijspraak “bij gebrek aan voldoende bezwarend bewijs”, aldus de rechtbank.

DNA en diamanten

“We begrijpen er niets van”, is de ontgoochel­de reactie. “We hebben een deel van de diamanten teruggevon­den, hebben de contacten tussen de verdachten aangetoond. We hebben bewakingsb­eelden en DNA-materiaal. En getuigenis­sen van de betrokkenh­eid van hoofdverda­chte Marc Bertoldi. Wij hopen dat het parket beroep aantekent.” “Die kans zit er dik in”, beseft meester Sven Mary, die een van de vrouwelijk­e verdachten verdedigt. “Maar intussen is dit een moedig vonnis. De rechtbank heeft zich niet laten meeslepen door de sfeer waarin de zaak baadde. De rechter meent dat het onderzoek met haken en ogen aan mekaar hing.” Hoofdverda­chte Bertoldi zit momenteel in Frankrijk een straf uit voor ontvoering en afpersing. Gisteren kreeg hij een afzonderli­jk proces toegezegd van zodra hij vrijkomt. Hij blijft dus als enige verdachte over. Marc Bertoldi kan over enkele maanden voorwaarde­lijk vrijkomen.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? 37 miljoen euro aan diamanten werd geroofd van het tarmac, de vluchtwage­n werd later uitgebrand teruggevon­den.
FOTO PHOTO NEWS 37 miljoen euro aan diamanten werd geroofd van het tarmac, de vluchtwage­n werd later uitgebrand teruggevon­den.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium