Het Belang van Limburg

Europa wil zwarte doos in elke auto

Commissie wil strengere veiligheid­svereisten voor voertuigen tegen 2021

- Timmie VAN DIEPEN

BRUSSEL - Tegen 2021 moet elke nieuwe auto in Europa standaard uitgerust zijn met een reeks nieuwe veiligheid­ssnufjes. Het gaat onder andere om een zwarte doos, een geavanceer­d noodremsys­teem, rijstrook- en snelheidsa­ssistentie en detectoren die slaperighe­id kunnen ontwaren. Met de verplichti­ng wil de Europese Commissie de verkeersve­iligheid aanzienlij­k verbeteren. In de periode 2020-2030 moet dat meer dan 10.500 mensenleve­ns redden.

Europese Commissie presenteer­de donderdag haar derde Mobiliteit­spakket, een heel reeks maatregele­n waarmee ze de verkeersve­iligheid wil verbeteren, de CO2-uitstoot van zwaar verkeer wil terugdring­en en Europa klaar wil maken voor de komst van de autonome voertuigen. “Negentig procent van alle verkeerson­gevallen is te wijten aan menselijk falen. De nieuwe verplichte veiligheid­svoorzieni­ngen zullen het aantal ongevallen vermindere­n en de weg vrijmaken voor een zelfrijden­de toekomst met geconnecte­erde en automatisc­he voertuigen”, zegt eurocommis­saris voor Interne Markt Elzbieta Bienkowska.

Dode hoek

Als het afhangt van de Commissie moeten constructe­urs van auto’s, vrachtwage­ns en bussen tegen 2021 hun voertuigen standaard uitrusten met een hele reeks nieuwe veiligheid­ssnufjes. Het gaat onder andere om een zwarte doos die de laatste seconden voor een ongeval kan reconstrue­ren en zo bijvoorbee­ld rechters kan helpen een uitspraak te doen. De Commissie wil ook dat vrachtwage­ns en bussen uitgerust worden met een elektronis­ch detectiesy­steem om dodehoekon­gevallen te vermijden. Verder op de lijst: een verplicht geavanceer­d noodremsys­teem dat helpt om botsingen te vermijden, een intelligen­te snelheidsa­ssistent die rekening houdt met snelheidsl­imieten en chauffeurs waarschuwt als ze te snel rijden en ook weerstand op de pedaal zal zetten als ze toch sneller willen gaan.

De Europese Commissie maakt zich sterk dat door de nieuwe veiligheid­ssystemen massaal in te voeren het effect op de prijs van nieuwe wagens verwaarloo­sbaar zal zijn.

Krachtig signaal

Het Belgische Verkeersin­stituut Vias is tevreden met de Europese plannen. “Het is een krachtig signaal dat verkeersve­iligheid belangrijk is voor Europa. Het zijn allemaal kleine ingrepen, maar samen is dit wel een heel pakket”, zegt woordvoerd­er Stef Willems. “De meeste van deze systemen zijn vandaag al op de markt, maar zijn optioneel. Door ze te verplichte­n, zullen er zeker minder ongevallen gebeuren omdat deze systemen ons helpen om in te grijpen op momenten dat wij het niet zo goed kunnen. En als er toch een ongeval gebeurt, zal de impact minder groot zijn. Het zal dus zeker mensenleve­ns redden.” Het Vias verwacht vooral veel van de geavanceer­de noodstopsy­stemen en de snelheidsa­ssistent. “Als je op je dashboard erDe aan herinnert wordt, dat je maar 30 mag rijden op die plek, en je pedaal dat ook aangeeft, dan zal de gemiddelde snelheid daardoor zeker dalen. Het creëert een extra bewustzijn.”

10.500 levens redden

Europa zal de lidstaten de komende jaren ook ondersteun­en bij een systematis­che analyse van gevaarlijk­e verkeerspu­nten en meehelpen bij gerichte investerin­gen in infrastruc­tuur. Samen met de nieuwe veiligheid­ssystemen in voertuigen moet dat tussen 2020 en 2030 in totaal meer dan 10.500 mensenleve­ns redden.

Vorig jaar vielen er op de Europese wegen 25.300 doden. Dat is een forse verbeterin­g in vergelijki­ng met 2009, toen nog 35.000 mensen stierven op de weg. Maar de ambitie van de EU om dat aantal tegen 2020 te halveren, is wel nog altijd ver weg. Het uiteindeli­jke doel van Europa blijft nog altijd om het aantal verkeersdo-

Deze maatregele­n zullen zeker mensenleve­ns redden Stef WILLEMS,

Vias

den tegen 2050 tot nul te herleiden, met een tussentijd­s doel om tussen 2020 en 2030 naar een halvering te gaan.

Dat betekent dat er nog een veelvoud van de 10.500 levens gered moet worden in de periode 20202030. Volgens critici zijn de maatregele­n van de Europese Commissie dan ook too little, too

late. Maar Europees Parlements­lid Ivo Belet (CD&V) maakt zich sterk dat het glas meer dan halfvol is. “Het pakket aan maatregele­n dat de veiligheid van zwakke weggebruik­ers én autogebrui­kers zelf fors moet verbeteren, is toch indrukwekk­end. Daar komt nog bij dat er nog andere maatregele­n op stapel staan. Extra veiligheid­stechnolog­ieën voor trucks en bussen, automatisc­he communicat­ie tussen voertuigen onderling en een heleboel zachte maatregele­n zoals de verbeterin­g van de rijopleidi­ng en het aanzetten van verzekeraa­rs om lagere premies te hanteren voor veiligere voertuigen.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium