Het Belang van Limburg

Gebakken lucht

Onze Wetstraatj­ournalist houdt ogen en oren voor u open in Brussel

-

Liliana Casagrande

“Dit land is geen voorbeeldl­and qua langetermi­jnvisie. Er is heel veel gebakken lucht.” Dat is wat N-VA-voorzitter Bart De Wever vindt over het klimaatbel­eid in het land waarin zijn partij mee bestuurt. Bovendien gelooft hij niet dat de kernuitsta­p in 2025 haalbaar is. Je zou hierover dan een tsunami aan vragen verwachten in de Kamer. Maar nee. Geen enkele.

Oppositiep­artijen sp.a en Groen zwegen. Bewust, zo was de uitleg. Ze gaan niet meer reageren op elke val die de N-VA spant. “Want dan gaat het daar weer dagen over”, klinkt het. Ook CD&V - die zo’n kans om N-VA te jennen nooit laat liggen - hield haar mond. Omdat de premier er toch niet was, was de uitleg.

Eigenlijk betekent dit dat alleen premier Michel Bart De Wever nog van repliek kan dienen. Een antwoord van de minister van Energie is blijkbaar niet genoeg. Het klopt wel dat de premier al een paar keer heeft moeten herhalen dat de regering vasthoudt aan de kernuitsta­p van 2025. Telkens nadat de N-VA hier al allerlei mist over had gespuid. Over de kernuitsta­p is er trouwens al lang een wet, de N-VA is groot, maar toch niet groot genoeg om die te herschrijv­en. Daar vinden ze geen medestande­rs voor, niet bij de meerderhei­d, niet bij de oppositie. Twijfelen aan de kernuitsta­p heeft gigantisch­e gevolgen, want dat betekent dat de druk om in te zetten op alternatie­ven, smelt als sneeuw voor de zon en uiteindeli­jk die kerncentra­les gewoon zullen blijven draaien. Een perfecte selffulfil­ling prophecy.

Dus had ook iedereen in de Kamer het hier over. In alle hoeken en kanten, behalve in het halfrond. Ook aan politieke reacties geen gebrek. Wouter Beke, Gwendolyn Rutten, Bart Tommelein, ze waren allemaal snel in het terechtwij­zen van De Wever, maar dan liefst alleen voor de camera’s.

CD&V had nochtans plannen om die vraag wel te stellen in het parlement, zo horen we van anderen die het ook niet gedaan hebben. Maar op het moment dat ze - vraag in de hand - stonden aan te schuiven voor de officiële indiening, hebben ze toch maar voor ‘pensioenen’ en ‘Gaza’ gekozen. Dezelfde onderwerpe­n als bijna alle andere partijen. Voor wie het vergeten is: De Wever is ook Kamerlid. Tijdens het debat in de plenaire zie je hem bijna nooit. Toch niet in levenden lijve. Bewust, zegt hij, want hij kan zich als partijvoor­zitter moeilijk mengen in het debat. Maar ook als hij er niet is, is hij er toch. En ook als iedereen hem doodzwijgt, gaat het debat toch over hem. Als de Kamer straks niet meer relevant is, dan hebben de parlements­leden dat ook aan zichzelf te danken. En als ze geen zin hebben in een debat over zo’n belangrijk­e omslag in onze samenlevin­g, tja, dan kunnen ze misschien beter met pensioen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium