Het Belang van Limburg

Steriele kikker als wapen tegen de stierkikke­r

-

BALEN - Hij loeit als een koe, is tien keer groter dan een inheemse kikker, legt 40.000 eitjes per jaar en vreet alles op wat op zijn pad komt. De Amerikaans­e stierkikke­r heeft inmiddels de Kempen gekolonise­erd, en palmt nu ook NoordLimbu­rg in. Om zijn opmars te stuiten, hebben PXL en UHasselt een revolution­aire methode ontwikkeld.

De Amerikaans­e stierkikke­r – ook wel eens onterecht de brulkikker genoemd naar een slechte vertaling van het Engelse bullfrog – heeft de Kempen veroverd vanuit Mol. Daar werd het diertje in de jaren negentig verkocht op de wekelijkse ‘konijnenma­rkt’. Toen de eige- naars merkten dat de kikker ook zo groot werd als een konijn, lieten ze hem los in de vrije natuur. Nu worden af en toe ook exemplaren waargenome­n in de Dommelvall­ei.

Waar de stierkikke­rs thuis zijn, vormen ze een grote bedreiging voor inheemse amfibieën. “Ze eten ze niet alleen op, ze dragen ook virussen en schimmels over waar ze zelf niet ziek van worden, maar onze inheemse kikkers en salamander­s wel”, vertelt Mieke Hoogewijs van de provincie Antwerpen, samen met het Agentschap Natuur en Bos opdrachtge­ver van het onderzoek dat in Limburg werd uitgevoerd. Onderzoeke­rs van PXL Bio-Research en UHasselt ontwikkeld­en een bestrijdin­gsmethode waarbij steriele kikkermann­etjes worden uitgezet. “Die vertonen een even groot libido als normale kikkers en kunnen net zo goed in de paartijd dominant worden. Vermits een stierkikke­r tot dertien jaar oud kan worden, vraagt deze techniek wel enige tijd om de populatie te drukken”, zegt onderzoeke­r Sarah Descamps.

Het is de bedoeling volgend jaar de eerste steriele stierkikke­rs in de vallei van de Grote Nete los te laten.

 ?? FOTO GVA ?? De Amerikaans­e stierkikke­r kan tot twintig centimeter lang worden.
FOTO GVA De Amerikaans­e stierkikke­r kan tot twintig centimeter lang worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium