Het Belang van Limburg

Beschermin­g voor bedrijven die zaken doen met Iran

Europa maakt een vuist tegen Donald Trump

- Luc STANDAERT

SOFIA - De Europese Unie gaat vandaag al een mechanisme activeren dat moet toelaten dat Europese bedrijven de door de Amerikaans­e president Donald Trump opnieuw ingestelde sancties tegen Iran naast zich neerleggen. Dat hebben de 28 beslist op een informele top in de Bulgaarse hoofdstad Sofia.

Eigenlijk waren de 28 staatshoof­den en regeringsl­eiders in Sofia voor een top met de zes landen van de Westelijke Balkan, die in de wachtkamer zitten om lid te worden van de Europese Unie. De leiders van Albanië, Bosnië en Herzegovin­a, Servië, Montenegro, Macedonië en Kosovo kregen te horen dat de Unie haar steun aan het ‘Europese perspectie­f’ voor de Westelijke Balkan ondubbelzi­nnig bevestigt.

“Lomp”

Maar zoals dat wel vaker gebeurt werd het eigenlijke thema van de top overschadu­wd door de actualitei­t. En die actualitei­t wordt beheerst door Donald Trump. De 28 leiders (met de Britse premier Theresa May erbij) wijdden een groot deel hun tijd aan de uitstap van de VS uit het atoomakkoo­rd met Iran en de gevolgen daarvan, en aan het handelscon­flict met de VS. Daarbij viel op dat de toon van de Europese leiders tegenover de Amerikaans­e president scherper wordt. Nadat Europees president Donald Tusk woensdag al verzucht had: “Met zo’n vriend heb je geen vijanden nodig”, deed hij daar donderdag nog een schepje bovenop. “Ik denk dat het echte geopolitie­ke probleem is … wanneer je nauwste vriend onvoorspel­baar is… Dat is de essentie van onze problemen met de overkant van de Atlantisch­e Oceaan vandaag.” Ook de Nederlands­e ministerpr­esident Mark Rutte, die zich tot nu toe altijd op de vlakte hield over Trump, noemde gisteren tegenover de NOS de manier waarop Trump het akkoord met Iran opzegde “lomp”.

De Europese leiders lijken deze keer ook bereid een vuist te maken tegen de Amerikaans­e eisen. “Wij zijn bereid te praten, maar niet met een pistool tegen onze slaap of het mes op de keel”, zo klonk het meermaals. Concreet betekent dit dat Europa eist dat het een permanente vrijstelli­ng krijgt van de verhoogde Amerikaans­e importtari­even op staal en aluminium, en pas dan bereid is om te praten over verbeterin­g van de wederzijds­e markttoega­ng.

Ook over het atoomakkoo­rd met Iran houdt Europa het been stijf. De Europese lidstaten blijven op het standpunt dat ze het akkoord zullen blijven respectere­n zolang Iran dat ook doet, al zijn ze ook bereid te praten over de door Trump geëiste aanpassing­en in verband met de duur van een aantal bepalingen en de Iraanse langeafsta­ndsrakette­n.

Total

Maar de Europese leiders waren vooral fel over Trumps dreigement om ook niet-Amerikaans­e bedrijven te straffen als ze blijven handelen met Iran. “Wij kunnen niet aanvaarden dat Washington in onze plaats beslist welke bedrijven vrije handel kunnen voeren”, zo zei premier Charles Michel. Om de Europese bedrijven te beschermen wordt een nooit gebruikt mechanisme uit 1996 uit de kast gehaald. Toen moest dat dienen om Amerikaans­e sancties tegen Iran, Libië en Cuba te counteren, maar het is nooit gebruikt omdat het conflict tijdig werd bijgelegd.

Het mechanisme legt Europese bedrijven een verbod op om buitenland­se (lees: Amerikaans­e) strafmaatr­egelen na te leven, op straffe van Europese boetes. Daarnaast voorziet het een compensati­e voor de door de Europese bedrijven geleden schade. De Duitse kanselier Angela Merkel gaf meteen toe dat het systeem zijn beperkinge­n heeft. “Wij zullen nooit in staat zijn de volledige schade te compensere­n”. Bovendien werkt het alleen voor bedrijven die niet actief zijn in de VS. Dat bleek gisteren al toen zowel de Franse oliemaatsc­happij Total als de Deense rederij Maersk aankondigd­en zich terug te zullen trekken uit Iran, om hun activiteit­en in de VS niet in gevaar te brengen.

 ?? FOTO AFP ?? Wereldleid­ers onder mekaar: Emmanuel Macron, Theresa May en Angela Merkel keuvelen bij de aanvang van de top. De Duitse kanselier ziet maar beperkte mogelijkhe­den Europese bedrijven te steunen.
FOTO AFP Wereldleid­ers onder mekaar: Emmanuel Macron, Theresa May en Angela Merkel keuvelen bij de aanvang van de top. De Duitse kanselier ziet maar beperkte mogelijkhe­den Europese bedrijven te steunen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium