Het Belang van Limburg

Steilste glijbaan ter wereld

Tienen krijgt coolste speeltuin van België in opdracht van Ketnet

- Sofie GEUSENS

TIENEN - Goed nieuws voor ouders en kinderen: zondag opent in Tienen de coolste speeltuin van België. De speeltuin werd ontworpen door kunstenaar­scollectie­f TimeCircus in opdracht van het Ketnet-programma ‘Helden’. Blikvanger is de steilste glijbaan ter wereld. “Onze ideale speeltuin lijkt op een fabriek of autokerkho­f”, zegt Bram Soli van TimeCircus.

“Het was een opdracht die we onmiddelli­jk zagen zitten. We kregen dan ook carte blanche van de ‘Helden’ van Ketnet”, zegt Bram Soli van TimeCircus. Het Antwerps kunstenaar­scollectie­f kreeg van het VRT-programma de opdracht om de coolste speeltuin van het land te maken. “Ons idee van de coolste speeltuin is een fabriek of een autokerkho­f”, zegt Soli. “We zijn daarom naar het Griekse industries­tadje Elefsina getrokken, waar verschille­nde olieraffin­aderijen en fabrieken liggen. We hebben daar zes maanden in een loods aan onze speeltuin gewerkt.” De inspiratie uit Elefsina is te merken. Omgebouwde drukvaten, olietanks en silo’s versieren het Martelaren­plein in Tienen. “We hebben in Griekenlan­d 60 ton staal gekocht en zijn daar in onze loods mee aan de slag gegaan.” Dat moest daarna allemaal naar België verhuizen. “Een monsterlij­ke logistieke operatie”, zegt Soli. “We hebben alles gedemontee­rd en in zes zeecontain­ers naar Tienen gebracht.”

Steiler kan niet

Naast die drukvaten en olietanks zijn er in de speeltuin ook enkele grote buizen van 12 meter te vinden. Eén daarvan is omgebouwd tot de steilste glijbaan ter wereld, al roept die wel enkele vragen omtrent veiligheid op. “De glijbaan is inderdaad erg steil. Ik denk dat maar één procent van de kinderen van de glijbaan zal durven. We hebben er nu een touw in gehangen zodat de schuifaf ook als klimbuis gebruikt kan worden.” Veilig is de glijbaan volgens Soli wel. “Er is al een eerste controle geweest, we hebben toen wel een aantal werkpunten gekregen.” Tijdens de controle bleek onder andere dat de speeltuin te toegankeli­jk was. “Volgens de veiligheid­sadviseur konden zelfs baby’s op de speeltuige­n, en dat was een probleem. We hebben daarom een aantal aanpassing­en gedaan zodat enkel kinderen vanaf 7 jaar op de speeltuin kunnen. Voor de rest voldoet de speeltuin aan de Europese normen.”

Ik denk dat maar één procent van de kinderen van de glijbaan zal durven

Bram SOLI TimeCircus

 ??  ?? De speeltuin Heldenland gaat open op zondag 20 mei om 10 uur, op het Martelaren­plein in Tienen.
De speeltuin Heldenland gaat open op zondag 20 mei om 10 uur, op het Martelaren­plein in Tienen.
 ?? FOTO'S TOM PALMAERS ?? Vanaf zondag kunt u in Tienen van de steilste glijbaan ter wereld. Als u durft, natuurlijk.
FOTO'S TOM PALMAERS Vanaf zondag kunt u in Tienen van de steilste glijbaan ter wereld. Als u durft, natuurlijk.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium