Het Belang van Limburg

Al vijf Limburgse gemeenten met zeven of meer kieslijste­n

Opvallend: politieke versnipper­ing in kleinere gemeenten

- Chris NELIS

Kleinere gemeenten waar zeven en zelfs meer kieslijste­n worden ingediend, het is uitzonderl­ijk in Vlaanderen. Toch zijn er in onze provincie al vijf waar de kiezer zo’n breed pallet aan keuzes krijgt voorgescho­teld op 14 oktober. Dat is al zeker het geval in Houthalen-Helchteren, Beringen, Heusden-Zolder, Sint-Truiden en Maasmechel­en. Volgens professor en politicolo­og Johan Ackaert kunnen veel lijsten een invloed hebben op het resultaat.

In Houthalen-Helchteren worden al zeker zeven lijsten met daarop tien partijen en een rits onafhankel­ijken ingediend. Mogelijk komen daar nog twee lijsten bij. Voor voormalig schepen Peter Timmermans staat het immers nog niet vast of hij met een nieuwe lijst opkomt en bij het Vlaams Multicultu­reel Collectief (VMC) van Ahmet Koç kregen we nog geen bevestigin­g.

Ook in Heusden-Zolder bevestigen zeven initiatief­nemers dat ze een lijst zullen indienen voor de komende gemeentera­adsverkiez­ingen. Mogelijk worden er dat zelfs tien. Van Vlaams Multicultu­reel Collectief, Vooruit en be.one wordt ook nog verwacht dat ze daar zullen opkomen. In Beringen staat al vast dat de inwoner de keuze heeft uit acht verschille­ngedrag. de bewegingen, kartels of partijen. Mogelijk komt ook daar nog eentje bij. In Maasmechel­en zullen ook acht lijsten worden ingediend en in Sint-Truiden zullen dat er wellicht negen zijn.

Invloed op kiesgedrag

“In grote steden en gemeente komt deze hoeveelhei­d aan lijsten wel meer voor”, zegt professor en politicolo­og Johan Ackaert. “Maar in een gemeente met enkele tienduizen­den inwoners of minder gebeurt dat zelden. Wat de oorzaak hiervan in de Limburgse gemeenten is, weet ik niet. Maar ik ga er wel vanuit dat vele lijsten in kleine gemeenten een invloed hebben op het kies- We hebben in het verleden een onderzoek gedaan naar de verhouding tussen het aantal blanco stemmen en de hoeveelhei­d ingediende lijsten. Daar zag je al dat in gemeenten waar veel lijsten worden ingediend de kiezer iets meer geneigd is om blanco te stemmen. Als de kiezer door de bomen het bos niet ziet, bestaat de kans dat hij afhaakt en blanco stemt. Het is dan ook veel moeilijker om te kiezen. Het kan natuurlijk dat die kleinere partijen of het aantal blanco stemmen een grote partij of kartel versterken.”

Moeilijk inschatten

“We hebben vorige legislatuu­r een gemeente gehad waar één partij met 38 procent de absolute meerderhei­d had”, vervolgt Ackaert. “De rest van de stemmen waren verdeeld over de vele andere lijsten. Als er verschille­nde aan elkaar gewaagde sterkere lijsten zijn, dan is het veel moeilijker om te voorspelle­n waar het op 14 oktober naar toe gaat. Je kan ook moeilijk inschatten wat Vlaams Multicultu­reel Collectief van Ahmet Koç en wat be.one van Dyab Abou Jahja in de Limburgse gemeenten waar ze opkomen teweeg zullen brengen.”

Als de kiezer door de bomen het bos niet ziet, bestaat de kans dat hij afhaakt en blanco stemt Johan ACKAERT

Politicolo­og

 ?? FOTO SVEN DILLEN ??
FOTO SVEN DILLEN
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium