Het Belang van Limburg

Huis zoekt God

-

Ik zit op de trein. Ik luister naar een ge- sprek van twee stadsgenot­en. Hasselaren. Ze spreken over de St-Hubertuske­rk in Runkst. Die zou verdwijnen. “Misschien,” zegt de één. “Ongetwijfe­ld en terecht”, vindt de an- der.

“Die kerk is erfgoed, een prachtig gebouw. Het weinige erfgoed dat we in Runkst hebben”, klaagt de één. “Maar er komt daar niemand meer naar de vieringen”, zegt de ander. “En de renovaties zouden enorm veel geld kosten. Nee … het zal parking worden, of een woonprojec­t.”

We rijden het kanaal over, tussen Kiewit en Hasselt station. Ik kijk naar de boten en de vissers. We rijden langs de gevangenis en een afvalverwe­rkingsbedr­ijf. Dan volgt de nieuwe stelplaats van de lijn. Ik kijk naar de vorderinge­n. Ze hebben nu een grote grijze muur gebouwd naar de Crutzenstr­aat toe. Jammer,… mijn kinderen keken altijd blij verwonderd naar al die bussen op de oude stelplaats bij het station.

Aan de overkant van de straat ligt één van onze Hasseltse moskeeën. De Aya Sofya. Het ziet er geen verkeerde plek uit, op zich. Maar ik vind het toch een beetje droevig als ik er langer bij stilsta. Hier ligt dan de moskee, een belangrijk­e plek voor een grote groep Hasselaren. Aan de ene zijde de muur van de hoger gelegen spoorweg. Aan de andere zijde de hoge, grijze muur van de nieuwe stelplaats van de lijn. Ik probeer even te bedenken wat ik daarvan denk. En wat dat voor gevolgen heeft voor hoe de moskeegang­ers zich in Hasselt voelen.

Niet zo héél lang geleden was het heel duidelijk. Bijna iedereen in onze stad was katholiek christelij­k gelovig. En dus was de kerk, als gebedshuis van deze godsdienst, dé centrale ontmoeting­splek waar alle mensen wel eens kwamen. Bijna alle kerken staan centraal in een wijk of stad. Dat was een goed idee!

Terwijl ik van de trein stap, herinner ik me een prentenboe­k van Sesamstraa­t. Cookie Monster loopt door de straten van een stad, en laat een spoor van kruimels vallen. Zoiets … In de stad was er een bakker, een postkantoo­r, een kapper, maar ook … een moskee, een synagoge en een kerk. Alle drie werkelijk op een mooie plek, midden de mensen.

Op de fiets denk ik verder. Ik rijd voorbij de Sint-Hubertuske­rk. In mijn hoofd gaat een belletje rinkelen. De heilig kruiskerk, verder in Runkst, staat al een tijdje leeg. En de Sint-Hubertuske­rk is blijkbaar ‘een probleem’. Maar de Badr-moskee, de grootste moskee van Hasselt, heeft bouwplanne­n.

Hallo Hasselt? Kunnen we even samen spreken? Kunnen we hier geen puzzelstuk­ken bij elkaar leggen? Is hiertoe al een poging ondernomen? Gaan we werkelijk nieuwe gebouwen optrekken, wanneer oude staan te verkommere­n? Natuurlijk zullen er bezwaren zijn, moeilijkhe­den. Ik vermoed een parkeerkwe­stie, bijvoorbee­ld. Maar kunnen we toch eens even kijken of er iets mogelijk is? Mag ik dat vragen, als stadswatch­er? Is het geen tijd dat de moslimgeme­enschap een zichtbare, centrale en mooie plek voor een gebedshuis krijgt in onze straten? Dat ze die ook innemen. En zou dat misschien ook niet heel goed zijn voor de hele maatschapp­ij?

Ik ben bijna thuis. Voor mijn gedachten verschuive­n naar het menu voor het avondeten, herinner ik me nog dit: was de grote Aya Sofia in Istanbul voor het een moskee werd … niet eerst bijna 1000 jaar lang een christelij­ke byzantijns­e kerk? Jaja … dat was na de verovering van Istanbul. Maar toch … Aan tafel!

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium