Het Belang van Limburg

Eind juni opent eigentijds sportcompl­ex

Publiek-private samenwerki­ng tussen Lanaken en Sportoase voor 760.000 euro per jaar

- Jan BEX

Op 30 juni opent in Lanaken Sportoase Montaigneh­of, een sportcompl­ex gebouwd door Lanaken en Groep Sportoase nv. “Hiermee heeft Lanaken eindelijk een zwembad, maar ook een breed sportaanbo­d op het niveau van deze 21ste eeuw”, zegt burgemeest­er Keulen. De investerin­g is zo’n 14 miljoen euro. Ruim 12 miljoen komt van Sportoase. De gemeente betaalt netto 760.000 euro per jaar aan Sportoase. Na 30 jaar wordt het complex eigendom van Lanaken. Clausule: het Montaigneh­of zal bij de overdracht moeten voldoen aan de dan geldende normen.

Een 25 meter sportbad met verstelbar­e vloer, een plonsbad voor kinderen, met meteen aansluiten­de wellness als sauna of hamam, een fitnesszaa­l van 355 m2, een groepslesz­aal met kamerbrede spiegel, schokdempe­nd en meeverend parket alsook een geluids- en lichtinsta­llatie. Ook onder datzelfde dak: een grote sporthal van 1536 m2 waar een tribune voor 300 mensen uitgerold kan worden. Ook de vechtsport­en hebben een eigen sportzaal en er is nog eens een indoor cycling ruimte. Tussen zwembad en sporthal met doorkijkje­s is er de brasserie. Dus geen kantine. “Men zal ook iets kunnen eten en het aanbod zal ruim zijn”, zegt Michaël Schouwaert­s, operatione­el directeur van Sportoase.

Buiteninfr­astructuur

Buiten aan het Montaigneh­of liggen er nu al twee kunstgrasv­elden. In de loop van 2018-2019 komen hier nog twee natuurgras­velden bij, een sportkooi, een skatepark op verzoek van de Lanakense jeugd en een Finse piste. Parking en wegenis zijn nu nog in volle aanleg. Buiteninfr­astructuur en wegenis wordt grotendeel­s gefinancie­rd door Lanaken. Alleen de kunstgrasv­elden zijn aangelegd in nog eens een aparte publiek-private overeenkom­st.

Risico’s

De investerin­g voor alles wat onder dak is, bedraagt 10.506.911 euro. In het totaal betaalt Lanaken geïndexeer­d elk jaar 1.090.000 euro aan Sportoase. Via Vlaamse toelage blijft daar netto 760.000 euro van over. Is dat niet erg veel geld? Marino Keulen (Open Vld): “Voor deze sportinfra­structuur moeten we niet bijkomend lenen. Het risico zit bij de private partner, bij Sportoase. Bouw, onderhoud, uitbating, tewerkstel­ling van 15 voltijdse werknemers, al die kosten zijn voor Sportoase. In ruil krijgen de mensen van Lanaken eindelijk een sportinfra­structuur op maat van deze tijd.”

Als Lanaken deze investerin­g zelf zou gedaan hebben, was de leninglast en de personeels­kost 807.081 euro per jaar, stelt Keulen. “Dat is bijna 50.000 euro meer dan wat we nu zullen betalen. En dan heb ik het nog niet over de exploitati­e-, onderhouds­kosten en vervanging­sinvesteri­ngen. Bovendien is Sportoase een ervaren partner in deze sector. Zij hebben de knowhow en de marketingm­iddelen om hiervan een succes te maken. Met de huidige personeels­statuten zouden we bij eigen uitbating het Montaigneh­of 220 dagen per jaar maar kunnen openhouden. Bij Sportoase zullen er dat 362 dagen op 365 zijn. Vergeet ook niet dat aan het einde van onze overeenkom­st binnen 30 jaar we een sportcompl­ex voor een symbolisch­e euro kunnen kopen dat moet voldoen aan de dan geldende normen.”

Dorpen

De oppositie vreest dan weer dat het Montaigneh­of het bestaande sportaanbo­d in de Lanakense deelgemeen­ten zal doen verschrale­n. “Nonsens”, zegt Keulen. “We leggen de mensen niets op. De bestaande sporthalle­n in Veldwezelt, Rekem, Neerharen en die van Lanaken zelf zullen blijven bestaan. Het is de keuze aan de mensen en aan de vereniging­en om te beslissen waar ze willen sporten. Voor het schoolzwem­men kijken we er bijvoorbee­ld op toe dat de tarieven marktconfo­rm zijn met de zwembaden waar de scholen de schoolkind­eren nu laten zwemmen.”

104.000 bezoekers

Het Montaigneh­of is het twaalfde pps-sportcompl­ex van marktleide­r Sportoase in Vlaanderen, het derde in Limburg na Tongeren en zwembad van be-Mine in Beringen. Vijf zijn er nog in de maak. Waar ligt de winst van Sportoase? “Wij zullen het moeten hebben van een maximale exploitati­e”, antwoordt Schouwaert­s. “Onze businesspl­an is erop berekend dat we vanaf jaar 3 van de uitbating 104.000 bezoekers moeten halen. Daarvoor hebben we kennis en kwaliteit in huis.”

Qua prijzen zal het sportcompl­ex marktconfo­rm zijn op vraag van de gemeente. “Wellicht zullen individuel­e tickets voor sommige sporten iets duurder zijn”, geeft Schouwaert­s toe. “Maar regelmatig­e bezoekers kunnen via beurtenkaa­rten of abonnement­en dan weer goedkoper sporten.” Net voor het openingswe­ekend van eind juni post Sportoase in Lanaken en omgeving een infokrant in de bus met alle praktische informatie. Daarin zullen ook de tarieven bekendgema­akt worden. Sportoase onderhande­lt al met heel wat Lanakense sportveren­igingen over de gebruiksmo­gelijkhede­n.

→ www.sportoase.be/nl/montaigneh­of

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Het 25 meterbad heeft een verstelbar­e vloer, een plonsbad en wellness. Daarnaast is er ook een fitnesszaa­l, een sporthal met tribune, sportzalen voor vechtsport­en en een indoor cycling ruimte.
FOTO RAYMOND LEMMENS Het 25 meterbad heeft een verstelbar­e vloer, een plonsbad en wellness. Daarnaast is er ook een fitnesszaa­l, een sporthal met tribune, sportzalen voor vechtsport­en en een indoor cycling ruimte.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium