Het Belang van Limburg

Brustem ontvangt 3.737 scouts

-

Op het evenemente­nterrein van de voormalige militaire basis in Brustem komen vanavond 3.737 scouts uit de hele wereld toe voor hun jaarlijkse Intercamp. Voor Filip Lamon uit Gingelom is het al de vijfde keer dat hij een Intercamp in goede banen mag leiden.

“Het was voor mij de evidentie zelf om met de organisati­e naar het evenemente­nplein van Brustem te komen”, zegt Lamon. “Het is back to basics, want er zijn geen nutsvoorzi­eningen, wat het dan ook weer speciaal maakt. Wij zorgen voor een sanitaire blok en water. Voor al de rest zijn de groepen op zichzelf aangewezen. Voor hun eten en slaapplaat­s moeten ze dus zelf zorgen.” Daartegeno­ver staat dat de organisati­e zorgt voor een uitdaging. Terwijl een groep ter plaatse het programma afwerkt, vertrekt de tweede groep naar de stad en omgeving waar zij zich inzetten bij sociale werken of goede doelen. Zo staan er bezoeken aan bejaardent­ehuizen op het programma of het verzamelen van zwerfvuil of en opkuisen van pleintjes, kortom een goede daad verrichten. De dag erna worden de groepen gewisseld.

Sorteren

Het 52ste Intercamp staat in het teken van duurzame ontwikkeli­ng. België is één van de koplopers als het op sorteren aankomt. Daarom is een tijdelijk containerp­ark opgezet met de stad SintTruide­n waar de groepen hun afval zullen sorteren. “Ook het gebruik van water willen we binnen de perken houden door enerzijds drinkbaar water te voorzien, maar ook niet-drinkbaar, maar zuiver water. Zo hopen we dat de deelnemers zich bewust worden van het belang van water en hoe ze het op een ecologisch­e manier moeten gebruiken”, zegt Filip. Net omdat het kamp in het teken staat van duurzaamhe­id, reiken de scouts ook Natuurpunt de hand. Die organisati­e had aangeklaag­d dat er vogelneste­n en waardevol grasland waren weggemaaid op het terrein van de scouts. “Wij willen daarom iets terug doen”, zegt Lamon. De scouts namen al contact op met Natuurpunt.

Naast bijna 600 jonge scouts uit eigen land zijn er ook vertegenwo­ordigers uit elf andere landen waaronder Groot-Brittannië, Duitsland, Nederland, Frankrijk, Tsjechië, Polen, VS, Zwitserlan­d, Slovakije, Roemenië en Oekraïne. Allen samen goed voor 3.737 scouts en gidsen.

 ?? Foto JOZEF CROUGHS ?? Gingelomna­ar Filip Lamon (links) organiseer­t het Intercamp op het evenemente­nterrein in Brustem. “Hier zijn geen nutsvoorzi­eningen. Het is back to basics.”
Scouts reiken Natuurpunt de hand
SINT-TRUIDEN
Foto JOZEF CROUGHS Gingelomna­ar Filip Lamon (links) organiseer­t het Intercamp op het evenemente­nterrein in Brustem. “Hier zijn geen nutsvoorzi­eningen. Het is back to basics.” Scouts reiken Natuurpunt de hand SINT-TRUIDEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium