Het Belang van Limburg

‘Solo: a Star Wars Story’ in première in Cannes FILMFESTIV­AL VAN CANNES

-

Disney heeft jaarlijks altijd wel een blockbuste­r klaar om te promoten in Cannes. Dit jaar viel de keuze op Ron Howards ‘Solo: A Star Wars Story’,

de 10de film uit het Star Wars-universum en de 2de stand-alone van de serie na ‘Rogue One’.

Zoals ‘Rogue One’ speelt ‘Solo’ zich af voor ‘Star Wars IV: A New Hope’ en na ‘Star Wars III: Revenge of the Sith’. We leren de held Han kennen, een rebelse kerel die een carrière als piloot ambieert en met zijn geliefde uit de Empire wil vluchten. Hij moet zijn vriendin echter achterlate­n en belandt bij een groep smokkelaar­s onder leiding van een zekere Beckett.

De film wil overduidel­ijk een donkere, stoffige, moderne western zijn. Peperdure actie, grootschal­ige speciale effecten en een parade van bizarre aliens zijn zoals te verwachten en te voorzien van de partij. Maar de prent wil in tegenstell­ing tot ‘The Last Jedi’ op geen enkel vlak vernieuwen­d of persoonlij­k zijn en het verhaaltje, dat weinig aan de serie toevoegt, is vooral dun en saai.

Ron Howard, die de

ontslagen

Phil Lord en Chris Miller als regisseur opvolgde, maakte de film vooral opdat hij in de voetsporen kon treden van zijn vroegere mentor George Lucas. “George vertelde me dat ik vooral op mijn instinct moest vertrouwen”, vertelt Howard. “Hij heeft ‘Star Wars’ altijd als iets voor twaalfjari­gen beschouwd. Maar nu moet hij zelf toegeven dat de serie veel en veel meer is geworden en dat de fans meegegroei­d zijn met de serie. Daarom wilde hij me bijna geen wijze raad geven. Behalve dan: ‘Ach, je snapt het wel. Je weet wat je moet doen.’ Maar er is geen specifieke manier om een film zoals ‘Solo’ te maken. Ik kon alleen terugvalle­n op mijn vele samenwerki­ngen in het verleden en in het scheppen van een goede atmosfeer op de set. Ik moest de verlichte despoot zijn die zo’n enorme productie vereist.”

 ??  ?? Hoofdrolsp­eler Alden Ehrenreich naast zijn harige partner Chewbacca en Emilia Clarke.
Hoofdrolsp­eler Alden Ehrenreich naast zijn harige partner Chewbacca en Emilia Clarke.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium