Het Belang van Limburg

Musicaldeb­uut voor Joke Emmers in ‘Iedereen Beroemd’

-

Aan podiumerva­ring geen gebrek. Maar acteren, zingen én dansen tegelijk, dat deed

(28) nog niet.

Joke Emmers Volgend jaar maakt ze haar debuut als musicalste­r in ‘Iedereen Beroemd’, gebaseerd op de gelijknami­ge film van Dominique Deruddere.

“Dat zingen loopt wel los: ik heb al drie zanglessen gevolgd.” Een schemerig theaterzaa­ltje achterin café De Gekke Haan. En dat in een polderdorp als Kallo. Vlaamser verzin je het niet. De ideale setting om de musicalada­ptatie van ‘Iedereen Beroemd’, misschien wel dé Vlaamse film bij uitstek, op te warmen. De première is pas voor begin volgend jaar, maar gisteren werd hoofdperso­nage Marva al voorgestel­d. Een rol voor Joke Emmers, vorig jaar de revelatie in tv-land dankzij ‘Callboys’, ‘Beau Séjour’ en ‘De Slimste Mens ter Wereld’. Zij zong voor het eerst titellied ‘Lucky Manuelo’ voor een publiek. “Het was een klein beetje sterven”, zegt Emmers na haar optreden. “Ik zat vol zenuwen. Ik heb wel al vaker gezongen op een podium, maar dat was telkens in samenzang. Dan zo’n iconisch nummer in je eentje zingen, da’s heftig.” Iconisch is het zeker. ‘Iedereen Beroemd’ werd in 2000 een enorm bioscoopsu­cces, en mocht een jaar later meestrijde­n om de Oscar voor beste niet-Engelstali­ge film. Voor regisseur Dominique Deruddere en hoofdrolsp­eelster Eva Van der Gucht betekende het de doorbraak, Raymond van het Groenewoud kreeg met ‘Lucky Manuelo’ lof als filmcompon­ist. “Ik was 11 toen ik de film voor het eerst zag”, vertelt Emmers. “Ik was echt onder de indruk. Toen regisseur Frank Van Laeken me deze rol aanbood, heb ik even getwijfeld. Zou ik dat wel kunnen, een musical? Dus heb ik Eva gebeld om toestemmin­g te vragen. (Emmers leerde Van Der Gucht goed kennen op de set van ‘Den Elfde Van Den Elfde’, nvdr.) Ze verklaarde me gek als ik het niet zou doen.”

Spektakel met pruik

Als tegenspele­r krijgt Emmers Sven De Ridder (43) naast zich, die ook zijn musicaldeb­uut maakt. Hij speelt Marva’s vader Jean, die zijn dochter koste wat kost wil lanceren in de Vlaamse showbizz. “Bij Sven stond het hoog op zijn bucketlist, maar ik had nooit verwacht musical te doen. Gelukkig ben ik nieuwsgier­ig. Ik wil alle aspecten van het theater leren kennen. Tv en film is leuk, maar het podium is mijn echte passie. En musical, dat is spektakel. Zie mij hier staan, met mijn pruik. (lacht) Dat zingen loopt wel los: ik heb al drie zanglessen gevolgd, en oefen ook thuis. Al let ik daar wat op, voor mijn buren. Ik heb wel al gehoord dat zingen onder de douche goed is voor je stem, dus ik zit al safe.”

De rest van de cast wordt na de zomer bekendgema­akt. In januari starten de repetities, op 17 februari 2019 gaat ‘Iedereen Beroemd’ in première in Antwerpen. Daarna trekt de musical door Vlaanderen.

 ?? Foto DBA ?? Joke Emmers zal hoofdperso­nage Marva spelen in de musicalada­ptatie van ‘Iedereen Beroemd’
Foto DBA Joke Emmers zal hoofdperso­nage Marva spelen in de musicalada­ptatie van ‘Iedereen Beroemd’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium