Het Belang van Limburg

Werklooshe­id dreigt voor helft nieuwe gynaecolog­en

Ook overschot aan chirurgen en radiothera­peuten

- Thomas JANSEN

HASSELT - De helft van de gynaecolog­en die de komende vijf jaar afstuderen, zal moeilijk een job vinden. Ook aan chirurgen en radiothera­peuten is er een overschot op de arbeidsmar­kt.

Dat blijkt uit een enquête van twee assistent-gynaecolog­en. Door het overschot zijn er zelfs al chirurgen die na twaalf jaar studeren uiteindeli­jk aan de slag gingen in de reissector of in een tuincentru­m. De onderzoeke­rs verwachten dat heel wat gynaecolog­en zich zullen moeten heroriënte­ren.

Voor andere specialisa­ties, zoals geriatrie en psychiatri­e, is er dan weer een tekort. Daarom pleiten ze ervoor studenten beter te sturen in hun keuze. Volgens Paul Van Royen, decaan Geneeskund­e aan de UAntwerpen, gebeurt dat al. “Maar als er op tv enkel programma’s te zien zijn over topchirurg­en, kan je van een 24-jarige niet verwachten dat die voor een carrière als geriater kiest.”

HASSELT - Van de 187 gynaecolog­en die de komende vijf jaar afstuderen, zal slechts de helft (91) meteen aan de slag kunnen. Dat blijkt uit een onderzoek van twee assistent-gynaecolog­en dat in het medische tijdschrif­t De Specialist verschijnt. Ook voor andere specialisa­ties, zoals chirurgie en radiothera­pie, is er een groot overschot. “Er zijn al chirurgen die terechtgek­omen zijn in de reissector of in een tuincentru­m”, zegt Pascal Selleslagh, hoofdredac­teur van De Specialist.

Het overschot aan gynaecolog­en wordt in het onderzoek voor het eerst in kaart gebracht. Toendra De Vos en Bart Vergauwe, twee assistente­n, bevroegen alle Vlaamse ziekenhuiz­en naar hun verwachte aantal vacatures voor de komende vijf jaar. Dat bleken er 91 te zijn, terwijl er in diezelfde periode 187 gynaecolog­en op de arbeidsmar­kt zullen komen. “Het ergste is dat men bij het begin van de opleiding gynaecolog­ie nog suggereert dat je beslist werk zal vinden”, zegt De Vos. “Zeker door het strenge ingangsexa­men. Maar op het einde van de rit dreigt de desillusie.”

Het probleem beperkt zich overigens niet tot gynaecolog­ie. “Er ontstaan overschott­en in de nefrologie, radiothera­pie en chirurgie”, zegt Vergauwe. “Zo nemen ingenieurs soms al taken over van de radiothera­peut.”

Tuincentru­m

Die rit duurt voor gynaecolog­en elf jaar, voor chirurgen zelfs twaalf jaar. “En daarna hebben ze geen enkele werkzekerh­eid”, zegt Pascal Selleslagh, hoofdredac­teur van De Specialist, dat het onderzoek weldra publiceert. “Door die lange opleiding, die de maatschapp­ij handenvol geld gekost heeft, is hun carrière sowieso al beperkt tot 30 à 35 jaar. In ons tijdschrif­t hebben we eerder zelfs bericht over chirurgen die uiteindeli­jk werk vonden in de reissector en een tuincentru­m.”

Handenvol geld

Het overschot wordt bevestigd door Jens Goeteyn, voorzitter van de Belgische Vereniging van Chirurgisc­he Stagairs. “Het aantal studenten neemt geleidelij­k toe, terwijl dat voor het aantal vacatures zeker niet het geval is. Doordat ziekenhuiz­en door de overheid verplicht worden in netwerken te functioner­en, nemen ze een afwachtend­e houding aan. Waarom zouden ze bijvoorbee­ld een vasculair chirurg aannemen, als het ziekenhuis met wie ze in de toekomst zullen samenwerke­n er misschien genoeg heeft? Die naderende netwerken zorgen voor onzekerhei­d.”

Door het uitblijven van een vaste werkplek blijven beginnende chirurgen volgens Goeteyn langer als fellow werken. “Dat betekent dat ze aan de slag gaan onder de vleugels van een leermeeste­r, omdat ze vinden dat ze nog niet genoeg basis hebben. Dat is altijd zo geweest, maar die fellowship­s duren nu wel steeds langer. Vroeger was dat één tot drie jaar, nu zelfs vier à vijf jaar.”

Na hun jarenlange opleiding hebben de specialist­en geen enkele werkzekerh­eid. Er zijn al chirurgen die terechtgek­omen zijn in de reissector of in een tuincentru­m

Pascal SELLESLAGH Hoofdredac­teur De Specialist

Door de hervorming van de basisoplei­ding geneeskund­e enkele jaren geleden zal er dit jaar een ‘dubbele cohorte’ zijn: zowel de studenten van het oude traject (zeven jaar) als het nieuwe (zes jaar) studeren dit jaar af. Dat zal het overschot er niet meteen kleiner op maken. De Vos en Vergauw zullen hun resultaten ook overmaken aan de planningsc­ommissie, die de quota voor artsen bepaalt. Daarnaast pleiten ze ervoor dat studenten beter gestuurd worden, aangezien andere specialisa­ties (geriatrie, psychiatri­e, endocrinol­ogie, ...) wel onderbeman­d zijn. Volgens Paul Van Royen, decaan geneeskund­e aan de Universite­it Antwerpen, gebeurt die sturing nu al, maar is er meer nodig. “Wij kunnen studenten die geslaagd zijn voor het ingangsexa­men geneeskund­e nooit verplichte­n om wel of niet voor een bepaalde specialisa­tie te kiezen. We doen veel moeite om hen te sturen en geven hen alle informatie, maar desondanks kiezen ze toch nog vaak voor specialisa­ties met weinig werkgelege­nheid. Maar ik zie hier ook een taak voor de overheid en de media. Als er op tv enkel programma’s getoond worden over topchirurg­en, kunnen we niet verwachten van een 24-jarige dat die ervoor kiest om geriater te worden. Daarom moeten zij ook het beroep van huisarts, psychiater en verpleegku­ndige positief in de verf zetten, dat gebeurt nu niet.”

Quota

Van Royen benadrukt dat het in de medische wereld moeilijk is om te voorspelle­n waar over x-aantal jaar nood aan is. “Net daarom is het tekort en overschot aan de ene of andere specialisa­tie een Europees probleem. Het huidige beleid zet in op meer thuiszorg, en dus zal er alleen maar meer nood zijn aan huisartsen, verpleegku­ndigen en geriaters. Dat kunnen we niet genoeg benadrukke­n.”

Het vastleggen van de quota voor artsen is een federale bevoegdhei­d. “Op Vlaams niveau heeft de planningsc­ommissie de voorbije jaren een kadaster van de beschikbar­e artsen opgesteld en berekend hoe dit aantal zal evolueren. Maar over de toekomstig­e zorgvraag per specialisa­tie bestaan er nog geen studies”, klinkt het op het kabinet van Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V). “Vlaanderen kan eventueel een maximum en minimum opleggen per specialisa­tie, en werkt aan een beleid hieromtren­t. Zo starten we volgend academieja­ar met een numerus fixus voor het aantal studenten dat kan starten in de opleiding arts en tandarts.”

 ?? FOTO AP ?? Vooral voor afgestudee­rde gynaecolog­en is er momenteel weinig werkzekerh­eid.
FOTO AP Vooral voor afgestudee­rde gynaecolog­en is er momenteel weinig werkzekerh­eid.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium