Het Belang van Limburg

“Hij wilde wraak nemen op pesters”

Minstens tien doden bij nieuwe schietpart­ij in Amerikaans­e school

- Pieter HUYBERECHT­S

SANTA FE - Gekleed in een lange jas en laarzen stapte schutter Dimitrios Pagourtzis ’s ochtends de klas binnen en begon meteen te schieten. Minstens tien leerlingen overleefde­n de schietpart­ij in het Amerikaans­e Santa Fe niet. De 17-jarige dader, die overmeeste­rd werd, zou de pesterijen van klasgenote­n én leraars beu geweest zijn. Het is al de 22ste schietpart­ij in een Amerikaans­e school dit jaar.

Nauwelijks enkele weken geleden hield de school in Texas, op zo’n 50 km van Houston, nog een grootschal­ige evacuatieo­efening. Het doel: leren wat je moet doen als er plots een schutter opduikt. Vrijdagoch­tend werd dat de bloedige realiteit in de Santa Fe High School. Om 7.45 uur lokale tijd – de eerste lessen waren net begonnen – kwam de schutter aan, gekleed in een lange jas en zware laarzen. Dustin, een laatstejaa­rsstudent die oog in oog stond met de gewapende jongeman, liet meteen het brandalarm afgaan. “Hij liep kalm door de gang, was in zichzelf gekeerd en begon meteen te schieten”, getuigde Dustin bij nieuwszend­er ABC.

Terwijl leerlingen in paniek alle richtingen uitliepen en op de grasvelden rondom de campus verzamelde­n, stapte de dader de kunstles binnen, die in een afgelegen deel van het schoolterr­ein werd gegeven. Hij begon in het wilde weg te vuren. Meer dan tien mensen werden van kortbij neergescho­ten. Bij hen ook een toegesneld­e agent, die zwaargewon­d werd afgevoerd. Trey Lemley, een 17-jarige scholier, kon zich in een kast verstoppen. Toen hij eindelijk naar buiten durfde te komen, zag hij drie vermoorde klasgenote­n liggen. Vrijdagavo­nd lag de balans volgens de lokale politie op “zeker tien doden”. Twaalf anderen liggen met schotwonde­n in het ziekenhuis.

“Born to kill”

De dader kon levend gevat worden. Dimitrios Dimitri Pagourtzis is amper 17. Op sociale media is hij te zien in een T-shirt met het opschrift ‘Born to kill’. Ook zijn fascinatie voor wapens stak hij niet weg. Zo verwees hij naar Nikolas Cruz, de schutter die enkele maanden geleden op een school in Florida 17 doden maakte.

Volgens ooggetuige Dustin werd de dader al maanden gepest. “Door leerlingen, maar ook door sommige leerkracht­en. Hij schoot heel bewust een van zijn pestkoppen neer.” Volgens sheriff Ed Gonzalez wordt nog een tweede persoon ondervraag­d, ook een leerling van de

school. Op de campus vonden agenten ook nog explosieve­n. De dader had dus nog een groter bloedbad voor ogen. Hij zou zijn daden gepleegd hebben met een jachtgewee­r en had ook een mes en pijpbommen op zak.

22ste schietpart­ij dit jaar

Het drama in Santa Fe is al het derde schietinci­dent in een week tijd in de VS. Alleen al dit jaar staat de teller op 22. De zoveelste

school shooting zal de discussie over wapenbezit in de VS ongetwijfe­ld weer doen oplaaien. Na de zware schietpart­ij begin februari op een school in Parkland (Florida) brak hevig studentenp­rotest uit.

Heel even leek het erop dat president Trump de wapenwet zou verstrenge­n. Maar tijdens een speech begin deze maand voor de wapenlobby NRA onderstree­pte hij eens te meer dat hij het recht op wapendrach­t zou blijven verdedigen. Ook gisteren repte Trump in zijn reactie op de schietpart­ij met geen woord over de wapenwet. “Dit is al veel te lang aan de gang in ons land”, zei de president vanuit het Witte Huis. “We treuren om de levens die verloren zijn gegaan en veroordele­n deze verschrikk­elijke aanval. We zullen jullie altijd bijstaan. Wij stellen alles in het werk om onze studenten en scholen te beschermen en wapens uit de handen te houden van al wie een bedreiging vormt. Dit is een heel droevige dag.”

 ??  ??
 ?? Foto AP ?? Opnieuw rouwen schoolgeno­ten en families in de VS om vermoorde leerlingen.
Foto AP Opnieuw rouwen schoolgeno­ten en families in de VS om vermoorde leerlingen.
 ?? Foto AP ?? Schutter Dimitrios Pagourtzis.
Foto AP Schutter Dimitrios Pagourtzis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium