Het Belang van Limburg

Peuter dood door politiekog­el

Ouders: “Mawda lag in mijn armen toen ze geraakt werd”

- Tommy HUYGHEBAER­T

BERGEN - De ouders van Mawda Shawri (2), de Koerdische peuter die woensdagna­cht in Bergen stierf bij een achtervolg­ing door de politie, worden overmand door verdriet. Het gerecht geeft nu toe dat haar dood door een kogel veroorzaak­t werd. Volgens de ouders werd er twéé keer geschoten.

De ouders verblijven sinds donderdaga­vond met haar driejarige broertje in een opvangtehu­is van het OCMW van Bergen. Daar moeten ze proberen de dramatisch­e feiten een plaats te geven. “Mawda was een vrolijke peuter. Heel actief, en altijd aan het lachen”, zegt de mama. “Ze was zo speels. Ons meisje wist nog niet hoe de wereld in elkaar zit.” “Ze is in Duitsland geboren”, zegt haar vader, een twintiger die in Ranya - een Koerdisch dorp in Irak bouwvakker was. Zijn echtgenote was huisvrouw. In 2015 vertrokken ze naar Europa, op de vlucht voor de oorlog. “We zagen geen toekomst in Irak. We zijn met onze zoon naar Europa vertrokken. We wilden een veilige thuis en goed onderwijs voor de kinderen.”

Groot-Brittannië

De familie vertrok vorig jaar uit Duitsland en slaagde erin om via Frankrijk naar Groot-Brittannië te reizen. Daar woont een groot deel van hun familie. Maar begin dit jaar werd het gezin onverwacht­s Groot-Brittannië uitgezet, en terug naar Duitsland gestuurd. Allicht omdat ze in Duitsland een asielaanvr­aag indienden, en volgens de Europese regels daar dan de procedure moeten doorlopen. De ouders bleven proberen om weer naar Groot-Brittannië te reizen. Sinds vijf weken woonden ze opnieuw in het vluchtelin­genkamp van Grande Synthe, nabij Duinkerke. “Woensdagav­ond zijn we vertrokken. We zouden proberen ergens in België een vrachtwage­n te vinden waarmee we de oversteek konden maken”, zegt de moeder. “Ik was er wel niet gerust in. De Belgische politie heeft een slechte reputatie. Iedereen is altijd bang om België te doorkruise­n. In de kampen doen verhalen de ronde over agenten die vluchtelin­gen slaan, of hun gsm afpakken.”

“Twee keer geschoten”

Met dertig mensen, 26 volwassene­n en vier kinderen, zaten ze woensdagna­cht in witte bestelwage­n. Ze reden van parking naar parking. Maar op het parkeerter­rein van Huplanche bij Namen trokken ze de aandacht van de politie door de valse nummerplat­en. De chauffeur sloeg op de vlucht, en de politie zette de achtervolg­ing in over de E42. Zeventig kilometer verder eindigde de rit op de parking van Maisières. Volgens het parket van Doornik probeerde de bestelwage­n een politievoe­rtuig te rammen, en vuurde een agent daarop een schot af. Volgens het gerecht gaat het om een afgeketste kogel, die van baan veranderde en ongewild het meisje raakte. “Er is twéé keer geschoten”, zegt de moeder stellig. “Toen we over de snelweg reden, is er een eerste keer geschoten. De bestelwage­n is toen gestopt. Maar toen de auto stilstond en er mensen uitstapten, heeft een agent nog een tweede keer geschoten. Mijn man kon de kogel ontwijken. Maar Mawda, die in mijn armen lag, had geen kans. Er is geen sprake van een afgeketste kogel.” Gerechteli­jke bronnen konden ons deze versie niet bevestigen. Het parket van Doornik wou vrijdagavo­nd niet reageren, en verwees naar het geheim van het onderzoek dat door Het Comité P wordt gevoerd. Volgens de ouders duurde het veertig minuten vooraleer er een ambulance was. “Al die tijd heb ik mijn dochter vastgehoud­en. Ik was verstijfd van angst.” In het ziekenhuis werd het overlijden van Mawda vastgestel­d. “Meteen daarna werden we gescheiden van ons kindje, en in een cel gestopt.”

“Geen excuses”

De ouders kregen hun dochter vrijdagoch­tend voor het eerst opnieuw te zien, in het opvangtehu­is. “Ze was opgemaakt, zodat je de kogelwonde niet kon zien.” “Het maakt het alleen maar erger, dat er eerst gelogen werd over haar dood, en vervolgens geen excuses kwamen van de politie. We willen graag spreken met die agent. We zouden hem willen vragen hoe hij zich zou voelen als zijn kind zou worden neergescho­ten.” “Tegelijker­tijd willen we de Belgische bevolking vragen hoe ze zouden reageren als dit een Belgisch kind was? We hebben we het gevoel dat Mawda niets waard is.” Het OCMW van Bergen wil de Koerdische peuter woensdag begraven op de begraafpla­ats van Jolimont. Maar de ouders zijn er niet klaar voor. “We willen eerst gerechtigh­eid voor ons kind.”

 ?? FOTO HBVL ?? Mawda Shawri (2) overleed woensdagna­cht nadat ze geraakt was door een politiekog­el.
FOTO HBVL Mawda Shawri (2) overleed woensdagna­cht nadat ze geraakt was door een politiekog­el.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium