Het Belang van Limburg

“Werkdagen van twaalf uur zijn hier dagelijkse kost”

Werknemers leggen Belgische vestiginge­n Inter-Beton lam

- Chris NELIS

GENK - Dinsdag gaan directie en werkgevers van Inter-Beton aan tafel zitten om te onderhande­len over de werkdruk die de werknemers van het bedrijf ondervinde­n. Vrijdag hadden ze in alle Belgische vestiginge­n het werk neergelegd uit protest tegen de vele overuren die ze moeten draaien. Die brengen volgens de vakbonden niet alleen de veiligheid op de weg in het gedrang, maar ook het sociale leven van de werknemers.

In de vestiging van Genk hadden de chauffeurs van Inter-Beton vorig jaar al eens gestaakt uit protest tegen de te hoge werkdruk. “De directie had toen beloofd het werkrooste­r beter te zullen afstemmen op de noden van de werknemers”, zegt Jan Staal van de socialisti­sche vakbond. “Maar het is er niet op verbeterd. Mensen moeten dagelijks twaalf uren en soms veertien tot vijftien uren werken. Ze mogen die overuren wel terugnemen, maar ik moet u niet vertellen welk risico het met zich meebrengt als een chauffeur doodmoe is en met 44 ton achter zich op de openbare weg rijdt. Bovendien wordt het sociale leven van die chauffeur volledig overhoop gehaald. Ze zijn echt niet te beroerd om overuren te maken, maar in de huidige proporties is het echt onhoudbaar.” Chauffeurs die piket staan aan de poort van Inter-Beton in Genk bevestigen. “Deze week nog moest ik om 4 uur beginnen”, zegt één van de actievoerd­ers. “Om 16.30 uur ben ik weer op de centrale in Genk en kon ik meteen weer met een volle vracht uitrijden naar Tienen. Dat is toch compleet onverantwo­ord.” Roger Simons, Max voor de vrienden, zegt dat hij en zijn collega’s constant onder druk staan. “Als we nu negen uur per dag rijden en alles wat daarboven komt op vrijwillig­e basis doen, dan is het nog doenbaar”, zegt Simons. “Nu is dat elf uur en word je ook voor de bijkomende overuren onder druk gezet. Ik ben 57 jaar en kan dit echt niet blijven volhouden. Ik heb werkposten die om 4 uur ’s morgens starten en pas om 18.30 uur stoppen. Dat is toch echt niet normaal.”

Over de veiligheid op de weg als je al twaalf uur in de knoken hebt, wordt met geen woord gerept

Veiligheid

Simons vindt ook de handheld die elke chauffeur mee naar huis krijgt bijzonder vervelend. “Dat is een toestel waarop een bericht verschijnt met het uur waarop we daags nadien moeten beginnen. En dat komt steevast pas om 18.30 uur binnen. Je kan niets op voorhand plannen. Dat ondermijnt echt wel ons sociale leven. De directie hamert altijd op veiligheid. We moeten een helm dragen, handschoen­en, schoenen met een stalen tip. En dat is allemaal heel begrijpeli­jk. Maar over veiligheid op de weg als je al twaalf uren in de knoken hebt, wordt met geen wordt gerept.”

Dinsdag gaan directie en vakbonden aan tafel zitten.

Bestuurder Roger SIMONS

 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? Ook in Genk stond een piket. Er kwamen niet veel werkwillig­en opdagen.
FOTO CHRIS NELIS Ook in Genk stond een piket. Er kwamen niet veel werkwillig­en opdagen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium