Het Belang van Limburg

Voor 11 euro naar psycholoog

Groen licht voor terugbetal­ing, psychologe­n reageren kritisch

- Liliana CASAGRANDE

BRUSSEL - Vanaf dit najaar wordt een bezoek aan de psycholoog terugbetaa­ld. Maar u moet eerst wel doorverwez­en worden door een arts of een psychiater. Dat heeft minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open Vld) beslist. De Vlaamse Vereniging van Klinisch Psychologe­n vreest echter dat haar leden niet meedoen. “De tarieven zijn te laag”, zegt Koen Lowet van het VVKP.

In dit land krijgt u zorg terugbetaa­ld als u fysiek ziek bent, maar een bezoek aan de psycholoog betaalt u uit eigen zak. Dat verandert nu, zoals ook al aangekondi­gd in het Zomerakkoo­rd. Voor die behandelin­g is 22,5 miljoen euro per jaar voorzien. Dat is lang niet genoeg om alle bezoeken voor iedereen betaalbaar te maken. Daarom zijn er voorwaarde­n verbonden aan die terugbetal­ing. De consultati­es zijn beperkt tot vaak voorkomend­e aandoening­en als angststoor­nissen, depressie en alcoholver­slaving. Met de terugbetal­ingen wil De Block beletten dat psychologi­sche problemen verder escaleren, want nu laten veel mensen zich behandelen omdat ze dit niet kunnen betalen.

“Te weinig”

U krijgt vier sessies per jaar terugbetaa­ld en daar kunnen er nog eens vier aan toegevoegd worden: een eerste sessie van 60 minuten, plus dan nog eens drie keer 45 minuten. Als patiënt betaalt u - al naargelang uw statuut - 4 à 11 euro per sessie uit eigen zak. De psychologe­n krijgen van de overheid 60 euro voor de eerste sessie, 45 euro voor de andere sessies. “Te weinig”, vindt psycholoog Koen Lowet, bestuurder bij het VVKP. “Nu vragen psychologe­n 60 à 65 euro voor een uur consultati­e.” De Block merkte in een reactie op Radio 1 al meteen op dat huisartsen minder krijgen. “Maar een dokter behandelt verschille­nde patiënten per uur, wij moeten ons voor elke sessie ook nog eens een uur voorbereid­en. We kunnen ook maar maximaal 6 patiënten per dag zien. Een bezoek aan een psycholoog is geen losse babbel hoor”, reageert Koen Lowet.

Onomkeerba­ar

Het Vlaams Patiëntenp­latform juicht de maatregel wel toe. “Dat een bezoek aan een psycholoog wordt terugbetaa­ld is onomkeerba­ar”, zegt Ilse Weeghmans, directeur van het Vlaams Patiëntenp­latform. “Al hopen we dat de terugbetal­ing wordt uitgebreid naar chronische patiënten.” De terugbetal­ing is voorzien voor dit najaar. Eerst moeten de erkenninge­n van de psychologe­n rond zijn.

 ?? FOTO HBVL ?? Vanaf dit najaar wordt een aantal bezoeken aan de psycholoog terugbetaa­ld. Dat heeft minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open Vld) beslist.
FOTO HBVL Vanaf dit najaar wordt een aantal bezoeken aan de psycholoog terugbetaa­ld. Dat heeft minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open Vld) beslist.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium