Het Belang van Limburg

“Mijn dochter lijdt nog altijd onder het misbruik”

Clown Nico (62) uit Grote Brogel veroordeel­d tot 5 jaar cel voor verkrachti­ng van meisjes

- Geert HOUBEN/Koen SNOEKX

PEER - De 62-jarige clown en voormalig frituuruit­bater D.V. uit Grote Brogel (Peer) is vrijdag voor de correction­ele rechtbank in Hasselt veroordeel­d tot 5 jaar cel. D.V., die optrad als clown Nico, is schuldig bevonden aan de verkrachti­ng van vier meisjes en de aanranding van zes meisjes, allen tussen 10 en 16 jaar. Hij gaf hen tussen 2000 en 2015 geld of speelgoed als ze hun kleren uittrokken en vergreep zich dan aan hen. “Voor mij had die man nog veel zwaarder gestraft moeten worden”, zegt de moeder van een van de slachtoffe­rs. “Mijn dochter krijgt bijna drie jaar na het misbruik nog altijd psychologi­sche begeleidin­g.”

D.V., die bijna zijn hele leven in Hechtel-Eksel woonde en in 2014 naar Grote Brogel trok om er een frituur te openen, maakte jarenlang misbruik van zijn rol als clown en job als friturist om het vertrouwen van de kinderen te winnen. Hij gaf de meisjes 5 euro ‘zwijggeld’ of een speelgoedj­e op voorwaarde dat ze hun kleren uittrokken en randde hen aan.

Zwijggeld

De man, die bekend was als clown Nico, leerde sommige kinderen goocheltru­cs en aarzelde niet om hen daarbij te betasten. Zo zei hij tegen een meisje dat hij moest ‘controlere­n’ of ze lichamelij­k in orde was om goocheltru­cs te kunnen doen, en dat hij de maat van haar kostuum moest nemen. Vervolgens vergreep hij zich aan haar. Hij bekende ook meermaals de schaamstre­ek van slachtoffe­rs betast te hebben onder het mom van een goocheltru­c.

Bij de slachtoffe­rs waren ook de twee dochters van een boezem- vriend van D.V., die zijn kinderen aanvankeli­jk niet wilde geloven toen ze vertelden dat ze door D.V. misbruikt werden. Uiteindeli­jk kwam het misbruik aan het licht nadat een moeder zich vragen begon te stellen toen haar dochter van 11 jaar met haar vriendinne­tje terugkwam van de frituur van D.V.. De meisjes hadden elk 25 euro op zak. “Dat geld hebben we van hem gekregen als we zouden verzwijgen dat hij ons aanraakte”, kreeg de moeder van haar dochtertje te horen. De vrouw stapte daarop onmiddelli­jk

naar de politie.

42.000 euro

D.V. kreeg niet alleen vijf jaar cel, hij wordt ook voor vijf jaar ter beschikkin­g van de strafuitvo­eringsrech­tbank gesteld. Daarnaast is hij voor tien jaar zijn burgerrech­ten kwijt. Aan de burgerlijk­e partijen moet hij ruim 42.000 euro schadeverg­oeding betalen. “Gerechtigh­eid is geschied. De feiten zijn bewezen. Zeker met de vijf jaar terbeschik­kingstelli­ng kan hij niet zeggen dat hij na een derde van de straf de gevangenis weer buiten wandelt”, zegt advocate Sophia Lycops die het opnam voor twee meisjes.

Psychologi­sche hulp

Toch zijn niet alle betrokkene­n tevreden met de straf. “Aanvankeli­jk werd er acht jaar cel tegen deze man geëist. Ik vind het jammer dat hij uiteindeli­jk maar vijf jaar heeft gekregen”, zegt de moeder van een van de meisjes, die in 2015 meermaals misbruikt werd door D.V. “Vandaag zijn we bijna drie jaar verder en zijn de sporen van het misbruik bij mijn dochter, die nu 13 jaar is, nog altijd duidelijk zichtbaar. Mijn dochter gedraagt zich heel opstandig, is vaak lastig. Tot vandaag krijgt ze psychologi­sche begeleidin­g en het ziet ernaar uit dat ze die hulp nog wel even nodig heeft. Toen het misbruik aan het licht kwam, praatte ze er nooit over. Vandaag is ze er al iets opener over. We kunnen alleen maar hopen dat ze er uiteindeli­jk niets aan overhoudt. Tegelijk hopen we natuurlijk dat deze man niet snel vrijkomt, want dat zou voor onze dochter en de andere

meisjes nefast zijn.”

 ?? FOTO HBVL ?? D.V., vandaag 62 jaar, maakte jarenlang misbruik van zijn rol als clown en job als frituuruit­bater om het
vertrouwen van de kinderen te winnen.
FOTO HBVL D.V., vandaag 62 jaar, maakte jarenlang misbruik van zijn rol als clown en job als frituuruit­bater om het vertrouwen van de kinderen te winnen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium