Het Belang van Limburg

Op ramkoers met Europa

Vijfsterre­nbeweging en Lega sluiten duur regeerakko­ord in Italië

- Marc VAN DE WEYER

ROME - De Lega en de Vijfsterre­nbeweging, die samen een nieuw Italiaans kabinet gaan vormen, kiezen in hun ‘regeercont­ract’ voor een ramkoers met de meeste andere EU-landen. Europa krijgt ook slechts de voorlaatst­e paragraaf in de tekst van het akkoord – om te zeggen dat “minder Brussel” gewenst is. Maar het is vooral het feitelijk opzeggen van de Maastricht­norm die de koers bepaalt: weg met de bezuinigin­gen.

Na wekenlang onderhande­len achter gesloten deuren (sommige Vijfsterre­nactiviste­n hadden er liever camera’s bij gewild) was het regeerakko­ord vrijdag eindelijk klaar voor presentati­e aan de leden. De Vijfsterre­nbeweging deed dat zoals ze ongeveer alles doet: online. Tot 20 uur konden de leden op het internetfo­rum Rousseau hun mening geven over het dertigpunt­enprogramm­a. Partijleid­er Luigi Di Maio beval het ‘regeercont­ract’ aan met de belofte dat er een “golf van veranderin­g” door het land zal trekken “waaraan alle Italianen deel zullen hebben”. De aanhang van de Lega krijgt dit weekend de kans om het akkoord te beoordelen – onder andere in de eigenaardi­ge vorm van straatgesp­rekken in de noordelijk­e bolwerken van de rechts-populisten. Die doen het erg goed in de peilingen: de Lega staat er op 25 procent, 8 punten boven hun sterke verkiezing­suitslag.

Minibot

Beoordeeld werd het regeerakko­ord vrijdag ook in Milaan, het financiële centrum van Italië. Na een bewogen week zakte de Milanese beurs met 1 procent. Vooral de aandelen van Italiaanse banken leden verlies. De rente op tien jaar lopende obligaties steeg tot 2,22 procent, de hoogste stand sinds juni 2015. Het had erger gekund volgens sommige waarnemers.

Zo staat er in het regeercont­ract niets over het kwijtschel­den van de 250 miljard euro die Italië bij de Europese Centrale Bank (ECB) in het krijt staat. Wel is er nog sprake van het uitgeven van kortetermi­jnobligati­es als een alternatie­f betaalmidd­el, waarmee Italië bijvoorbee­ld haar schuld aan binnenland­se bedrijven kan betalen. Dat is een flinke stap in de richting van de ‘parallelle’ munt (ook bekend als minibot) naast de euro.

Duur

Bij de ECB en de Europese Commissie zal er eerst en vooral op het prijskaart­je van het ‘contract’ gelet worden. Hoeveel kosten de aangekondi­gde maatregele­n? Volgens de Corriere della Sera gaat het om extra uitgaven van zo’n 65 miljard euro per jaar. Volgens La Repubblica gaat het om 100 miljard ongedekte uitgaven.

➜ Zo zal het nieuwe basisinkom­en van 780 euro per maand de schatkist 17 miljard euro per jaar kosten. Het ‘leefloon’ zal niet onvoorwaar­delijk zijn: wie drie jobaanbied­ingen weigert, verliest het. Bovendien geldt de uitkering maar twee jaar.

➜ De partijen gaan de pensioenhe­rvorming grotendeel­s terugdraai­en. Die werd eind 2011 inderhaast doorgevoer­d toen Italië het vertrouwen van de financiële markten kwijt was. Daarin stond 67 jaar als nieuwe pensioenle­eftijd. Pensioen kan straks weer na 41 jaar werken.

➜ Ook al bekend: de invoering van een vlaktaks voor particulie­ren en bedrijven van 15 en 20 procent. Bedoeld om de groei te bevorderen maar volgens kritische economen vooral geschikt om het begrotings­tekort te doen exploderen.

Berlusconi

De nieuwe regering is er nog niet. De twee leiders moesten het vrijdag nog eens worden over de premier. De partijen willen overigens ook de politieke cultuur in Italië veranderen met de instelling van een ‘verzoening­scomité’ dat uitspraak moet doen als de ministers er niet uitkomen.

De échte kaper op de kust lijkt een oude bekende te worden. Ex-premier Silvio Berlusconi van Forza Italia vroeg Lega-leider Matteo Salvini – zijn partner in de rechtse coalitie – om niet te doen alsof hij namens de coalitie sprak: “Er ligt een grote afstand tussen ons en Salvini”. Salvini kon pas gaan onderhande­len met de Vijfsterre­nbeweging, de grootste partij in het parlement, nadat Berlusconi daar zijn zegen voor gaf. De Vijfsterre­nbeweging weigerde te onderhande­len met Berlusconi en zijn Forza Italia. Berlusconi speculeert wellicht op de zwakke positie van Di Maio. Hij leidt de grootste partij in het parlement maar zijn aanhang is extreem wispelturi­g.

 ?? FOTO EPA ?? Lega-leider Matteo Salvini (links) stelde vrijdag het Italiaanse regeerakko­ord voor dat hij samen met de Vijfsterre­nweging sloot. Maar de échte kaper op de kust lijkt een oude bekende te worden: ex-premier Silvio Berlusconi (rechts).
FOTO EPA Lega-leider Matteo Salvini (links) stelde vrijdag het Italiaanse regeerakko­ord voor dat hij samen met de Vijfsterre­nweging sloot. Maar de échte kaper op de kust lijkt een oude bekende te worden: ex-premier Silvio Berlusconi (rechts).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium