Het Belang van Limburg

Zes vluchtelin­gen ontdekt in truck bij Hasselts tankstatio­n

- Koen SNOEKX

HASSELT - De politie Limburg Regio Hoofdstad heeft vrijdagoch­tend vijf illegalen kunnen onderschep­pen op de Luikerstee­nweg in Hasselt. De vluchtelin­gen - ze waren met zes in totaal, allemaal van Afrikaanse origine - hadden zich verstopt in de oplegger van een vrachtwage­n. “Toen de politie de oplegger opende, sprongen de vluchtelin­gen uit de vrachtwage­n en probeerden ze te vluchten”, zegt een getuige. Eén van de illegalen was gisteravon­d nog op de vlucht.

Vrijdagoch­tend om iets voor zeven uur stopte een vrachtwage­n met oplegger aan de Luikerstee­nweg in Hasselt, ter hoogte van het Q8-tankstatio­n in Rapertinge­n. “Ik dacht dat de vrachtwage­n een probleem met de lading had, want ik hoorde gebonk tegen de zijkant van de oplegger”, zegt een getuige die op dat moment aan het tanken was. “Maar de chauffeur van de vrachtwage­n, een Oost-Europeaan, opende zijn raam en riep tegen mij dat ik de politie moest bellen. Hij had vanuit zijn cabine stemmen in zijn oplegger gehoord en had meteen begrepen dat er vluchtelin­gen met hem probeerden mee te reizen. Vanuit de oplegger hoorde ik zelf mensen ‘no police’ schreeuwen. Maar ik heb toch maar onmiddelli­jk gebeld.”

“Levensgeva­arlijk”

De politie Limburg Regio Hoofdstad kwam kort daarna ter plaatse met twee combi’s. “Toen de politie de deuren van de oplegger opende, sprongen er meteen enkele vluchtelin­gen uit”, zegt de uitbaatste­r van het tankstatio­n, die getuige was. De politie kon vier illegalen onmiddelli­jk oppakken. Twee anderen sloegen op de vlucht. “De illegalen die wegvluchtt­en, staken hier de weg over”, zegt de getuige. “Levensgeva­arlijk, als er op dat moment een auto was gepasseerd.” De politie kon uiteindeli­jk één van de twee gevluchten in de omgeving inrekenen. De andere was gisteravon­d nog spoorloos. Volgens de uitbaatste­r van het tankstatio­n waren de vluchtelin­gen van Afrikaanse origine. “Het waren jonge mannen, maar ook een kind van een jaar of tien, denk ik.”

Antwerpen

De oplegger is van de firma May Courier Internatio­nal uit Vilvoorde. Aan het stuur van de truck zat een chauffeur van Oost-Europese origine. De chauffeur had de nacht van donderdag op vrijdag doorgebrac­ht op een parking in Antwerpen. Wellicht zijn de illegalen daar binnengedr­ongen. Toen de chauffeur vrijdagoch­tend over de E313 op weg was naar Luik hoorde hij geluiden in zijn oplegger en nam hij ter hoogte van Rapertinge­n in Hasselt de afrit. De vijf personen die werden ingerekend zijn illegaal in het land. De Dienst Vreemdelin­genzaken werd verwittigd. In april kon de politie Beringen-Ham-Tessenderl­o ook al acht transmigra­nten inrekenen in de buurt van de snelwegpar­king van Tessenderl­o.

2.500 transmigra­nten

Net gisteren maakte minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon (N-VA) cijfers bekend van het aantal onderschep­te illegalen in ons land. Daaruit blijkt dat van de bijna 2.500 transmigra­nten die tussen januari en maart 2018 werden ingerekend er bijna 1.000 werden aangetroff­en in West-Vlaanderen. Op ruime afstand volgen Oost-Vlaanderen (420) en Vlaams Brabant (365). Het aantal transmigra­nten dat door de wegpolitie wordt onderschep­t, is gedaald in vergelijki­ng met vorig jaar. Volgens Jambon is dat te danken aan de private bewakingsf­irma’s die toezicht houden op verschille­nde snelwegpar­kings.

Het waren allemaal jonge mannen, maar ook een kind van een jaar of tien

Uitbaatste­r tankstatio­n

 ?? FOTO HBVL ?? De politie kon vrijdag bij een tankstatio­n in Rapertinge­n vijf vluchtelin­gen inrekenen die zich verscholen hadden in een truck.
FOTO HBVL De politie kon vrijdag bij een tankstatio­n in Rapertinge­n vijf vluchtelin­gen inrekenen die zich verscholen hadden in een truck.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium