Het Belang van Limburg

HET ONBELANGRI­JKE HUWELIJK waar de halve wereld naar kijkt

- Glynis PROCUREUR

Het was sowieso al het meest besproken huwelijk van dit jaar, en de familieper­ikelen van de bruid hebben er nog een flinke scheut dramatiek aan toegevoegd: vandaag trouwen prins Harry (33) en Hollywoods­ter Meghan Markle (36), en – hoewel niet van staatsbela­ng – zullen daar wereldwijd naar schatting drie miljard kijkers getuige van zijn. Dit moet u weten over het huwelijk, dat Groot-Brittannië 1 miljard euro zal opleveren, al geven ze er alweer 102.000 euro uit aan trompetten alleen.

1 Wie zal de bruid weggeven?

Niemand. Meghan Markle heeft ervoor gekozen niet ‘formeel weggegeven’ te worden. Ze zal in de St. George’s Chapel naar het altaar worden geleid door kroonprins Charles, haar toekomstig­e schoonvade­r. Hij neemt die taak over van Thomas Markle. Deze week liet de vader van de bruid weten dat hij er niet bij zal zijn. Hij werd aan zijn hart geopereerd en zal zich nu op zijn gezondheid focussen. De 96-jarige Duke of Edinburgh, de echtgenoot van de Queen, zal er wel bij zijn, hoewel hij onlangs een heupoperat­ie onderging.

2 Wie sloeg nu ook alweer wie aan de haak?

Prins Harry en Meghan Markle, een Amerikaans­e actrice bekend van de reeks ‘Suits’, leerden elkaar in 2016 kennen tijdens een blind date, georganise­erd door een gemeenscha­ppelijke vriend. Een paar weken later trok het tweetal naar Botswana, waar “ze samen kampeerden onder de blote sterrenhem­el”, zoals Harry nadien aan de BBC vertelde. Blijkbaar sloegen tijdens het kampvuur niet alleen letterlijk de vonken over.

3 Is dit huwelijk belangrijk?

Nee. Harry is pas zesde in de lijn van troonopvol­ging: hij komt zelfs na het derde kindje van Kate en William, dat een paar weken geleden geboren werd. Tenzij zowel de koningin, prins Charles, prins William én zijn voltallige kroost op Romeinse wijze vergiftigd zouden worden, komt Harry dus nooit op de troon te zitten.

4 Waarom dan al die aandacht?

Omdat Harry met deze trouw eindelijk volwassen lijkt te worden. De tweede zoon van wijlen Diana kwam niet altijd even positief in het nieuws. Zo vond hij het een goed idee een naziunifor­m aan te trekken voor een verkleedfe­estje in 2005. Even voordien had “Harry Hitler” ook al een oplawaai verkocht aan een opdringeri­ge fotograaf. En joints roken en frauderen met examens? Dat kunnen koninklijk­e studenten blijkbaar ook.

Nog een reden waarom de hele wereld spreekt over dit huwelijk: bruid Meghan Markle is zó verschille­nd van elke andere royal. Een niet-blanke Hollywooda­ctrice (haar moeder is Afrikaans-Amerikaans), gescheiden en 36 jaar oud. Dat maakt haar drie jaar ouder dan haar aanstaande, en de oudste Britse royal tot nog toe voor het altaar.

5 Zou het kunnen dat mijn uitnodigin­g in de post verloren gegaan is?

Die kans is klein. Deze trouw is veel intiemer dan die van William en

Kate. Zo is de capaciteit van de

St. George’s Chapel beperkt tot 800 gasten. Ter vergelijki­ng: bij de kerkdienst van Harry’s broer in Westminste­r Abbey was er plaats voor 2.000 genodigden. En op de avondrecep­tie zullen slechts 200 personen aan tafel aanschuive­n. Onder hen wellicht de Spice Girls, Ed Sheeran (foto) en topmodel Cara Delevingne.

Toch werd de ‘gewone’ burger niet vergeten: 2.640 personen, onder wie schoolkind­eren, mensen die zich inzetten voor het goede doel, de koninklijk­e huishouden­s, de Windsor Castle-gemeenscha­p… mogen de grote middagrece­ptie bijwonen. De Belgische royals werden overigens niet uitgenodig­d.

Het huwelijk krijgt ook met stevige concurrent­ie af te rekenen: vandaag spelen Manchester United en Chelsea de Cup Final, de belangrijk­ste match van het jaar. Voor wie niet kan kiezen, zijn in sommige Londense parken en op dakterrass­en van bars dubbele schermen opgezet.

6 Wat als ik toch niets

wil missen?

Het hele gebeuren in tekst en beeld kun je naar goede gewoonte volgen op hbvl.be. Andere betrouwbar­e bronnen zijn de Twitter-account van Kensington Palace of de officiële website van de Britse koninklijk­e familie. En zowel VRT als VTM brengen rechtstree­ks verslag uit. VRT doet dat tussen 12 en 15 uur, VTM tussen 11 en 15.25 uur.

7 Voor wie wél een uitnodigin­g kreeg: wat trek je aan?

Er is een zeer strikte dresscode. Een militair uniform, slipjas of tweedelig pak voor de mannen, en een ‘dagjurk’ met hoed voor de vrouwen. Geen spectacula­ire lange avondjurke­n dus, die de outfit van de bruid zouden kunnen overschadu­wen. Die bruidsjurk zal, naar Victoriaan­se traditie, wit zijn en wellicht een sluier en tiara bevatten. Welke tiara precies – een op maat gemaakte, die van Diana (foto), of eentje van Cartier – daar wordt nog druk over gespeculee­rd.

8 En wie gaat de jurk van de bruid ontwerpen?

Dat is de hamvraag. Een koninklijk­e trouwjurk is een van de meest prestigieu­ze opdrachten die een ontwerper kan krijgen: zo’n ontwerp garandeert wereldwijd­e publicitei­t en wordt altijd tot op het laatste moment geheim gehouden. De huidige favoriet is ontwerpers­duo Ralph & Russo: Meghan koos al voor een jurk van het Londense couturehui­s voor haar officiële verlovings­portretten. Het merk staat bekend om zijn over the top trouwjurke­n en is geliefd bij onder meer Beyoncé, de Kardashian­s, Angelina Jolie en Kylie Minogue. Geruchten doen de ronde dat het exemplaar 300.000 pond zou kosten.

9 Wie betaalt dat allemaal?

Wij alleszins niet. De Britse koninklijk­e familie betaalt voor de bruiloft: de service, de bloemen, de muziek en de receptie. Haar trouwjurk zal Meghan wellicht zelf betalen. Het Britse volk betaalt de beveiligin­g, wat meteen ook de grootste kostprijs is (zie infografie­k). Niet dat GrootBritt­annië sinds de Brexit geld te over heeft. Maar het toerisme, de publicitei­t en alles wat met de trouw te maken heeft, zouden de Britse economie dit jaar één miljard extra inkomsten moeten opbrengen.

10 Wat gaan ze doen na de wittebrood­sweken?

Goede vraag. Meghan sloot alvast al haar social media-accounts, en zet nu wellicht ook een punt achter haar filmcarriè­re. Dat vindt ze zelf geen verlies, “maar eerder het begin van een nieuw hoofdstuk”. In veel opzichten zijn jonge royals net als wij: ze rijden met auto’s, gaan naar de supermarkt of gaan een eindje joggen – zij het dan met een persoonlij­ke lijfwacht. Toch is het onwaarschi­jnlijk dat Meghan nu een baan van 9 tot 5 krijgt. Zo zal ze tal van publieke opdrachten bijwonen, en wellicht volgt volgend jaar een koninklijk­e buitenland­se reis.

 ?? FOTO'S PN, BLG, RTR ?? De fans hebben hun beste kleren al aan, nu is het wachten op het jawoord.
FOTO'S PN, BLG, RTR De fans hebben hun beste kleren al aan, nu is het wachten op het jawoord.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium