Het Belang van Limburg

“Net nu onze beestjes het nodig hebben, is ons hooi op”

Paardenhou­ders en opvangcent­ra vragen hulp wegens hooischaar­ste

- Mireille MAES

OPGLABBEEK - Paardeneig­enaars en dierenopva­ngcentra zitten met de handen in het haar: ze zitten door de voorraad hooi voor hun dieren heen. Door het slechte voorjaar van 2017 heerst er schaarste, vooral wie zelf geen graslanden bezit kan nog moeilijk aan hooi geraken. De opvangcent­ra vragen de hulp van dierenvrie­nden om een overschotj­e oud hooi binnen te brengen. “Gelukkig wordt 2018 een goed hooi-jaar: door het warme weer kan het eerste gras nu al worden afgereden”, stelt de Boerenbond gerust.

Aan een baal hooi geraken is de laatste tijd niet eenvoudig. Sommige paardenhou­ders zitten door hun voorraad heen en vinden amper een verse lading geschikt hooi voor hun dieren. Ook dierenopva­ngcentra – zoals het Vogel- en Zoogdieren­opvangcent­rum in Heusden-Zolder en het Natuurhulp­centrum in Opglabbeek – doen een oproep aan hulpvaardi­ge dierenvrie­nden om hooi binnen te brengen. “Elk jaar kopen we wel een voorraad hooi maar nu is het op. En dat in een periode dat we door al die jonge diertjes extra veel nodig hebben. Niet als voedsel, wel om in de kooien te leggen. Voor ons mag het dus oud hooi zijn. Hopelijk ligt er hier en daar nog een restje?”, vraagt Sil Janssen van het Natuurhulp­centrum uw hulp.

Magere oogst

Luc Vanoirbeek, woordvoerd­er bij de Boerenbond, bevestigt de hooischaar­ste. “Elk voorjaar geraakt de voorraad hooi wel uitgeput, alleen is het nu vlugger dan anders gebeurt. Dat heeft alles te maken met een rotslecht voorjaar in 2017. Twee derde van het gras wordt eigenlijk voor eind juni geoogst. Tot dan groeit het gras het snelst. Alleen was de opbrengst heel mager vorig jaar. En dat merken we nu. De boeren en paardeneig­enaars die zelf hooi binnenhale­n redden het meestal wel. Alleen is er weinig overschot. En daardoor vinden mensen die zelf niet oogsten moeilijker hooi.”

Oud hooi

Of het hooi door de schaarste ook duurder wordt, kan Vanoirbeek niet zeggen. De Boerenbond raadt mensen aan om eens te horen bij landbouwer­s of loonbedrij­ven in hun buurt, of zij nog een overschotj­e te koop hebben. “Intussen is het wel al duidelijk dat 2018 een goed jaar wordt voor hooi. Alleen duurt het nog een paar maanden voor dat hooi klaar is om aan paarden gevoerd te worden. Zeker voor hooi dat niet wordt ingepakt, want dat moet wat langer drogen”, legt Vanoirbeek uit.

In het Natuurhulp­centrum rekenen ze op de steun van mensen die nog wat oud hooi hebben liggen. “Ze mogen ons altijd contactere­n. En als het een grotere lading is, komen we het zelf ophalen. Het zou onze beestjes enorm helpen.”

 ?? FOTO HBVL ?? Het Natuurhulp­centrum is op zoek naar hooi.
FOTO HBVL Het Natuurhulp­centrum is op zoek naar hooi.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium