Het Belang van Limburg

“Klaar om door te gaan tot finale”

Gemeenten bereiden zich voor op spetterend WK-feest met Rode Duivels op groot scherm

- Joos MEESTERS

HASSELT - Wie straks het WK voetbal wil volgen op groot scherm heeft keuze te over. De grootste schermen – 122 vierkante meter groot – staan in Sint-Truiden en Hasselt. In Hasselt en Genk kunnen supporters niet enkel de Rode Duivels maar elke WK-match in openlucht volgen.

Op het Dusartplei­n in Hasselt strijkt tijdens het WK opnieuw het Impact Festival Da Copa neer. Maximum achtduizen­d bezoekers kunnen er niet alleen de matchen van de Rode Duivels, maar alle WK-matchen gratis zien op een reuzegroot scherm. Hoewel de sfeer rond de Rode Duivels een maand voor het WK nogal lauwtjes is, maakt organisato­r Birger Vanheusden zich nog geen zorgen. “De vipkaarten (79 euro, inclusief drank en eten, nvdr.) zijn zo goed als uitverkoch­t. Ik verwacht dat de temperatuu­r gaat stijgen tijdens de oefenwedst­rijden en na gemakkelij­ke winst tegen Panama in de eerste WKmatch zijn we helemaal vertrokken.”

Bar Russia

In

Sint-Truiden

kampeert

Bar Russia vijf weken lang op de Grote Markt. Tijdens de matchen van de Rode Duivels moet dit het grootste feestje van Limburg worden, maakt Luc Withofs van de vzw Ambiance in ’t Stad zich sterk. “We hebben nu een scherm van 122 vierkante meter, dat is drie keer zo groot als in het verleden.” Het vertrouwen is groot. “We gaan voor acht matchen van de Rode Duivels. We zijn klaar om door te gaan tot de finale.” De zaterdagma­tch tegen Tunesië op 23 juni moet een hoogtepunt worden. “Dan komt Regi draaien na de match. Dat weekend is het ook braderie in Sint-Truiden en zal alles in het teken staan van de Rode Duivels.” De organisati­e wordt gesteund door het stadsbestu­ur en heeft een budget van een kleine 300.000 euro ter beschikkin­g.

Slecht weer

In Genk wordt het WK-evenement, een organisati­e van de Genkse horeca en het stadsbestu­ur, Bar Parasol gedoopt. Zowel op de Grote Markt als op het Stadsplein staat een scherm van 16 vierkante meter. Totale capaciteit 7.500 mensen. “In Genk hebben we vier grote gemeenscha­ppen die aanwezig zijn op het WK: de Belgische, Spaanse, Marokkaans­e en Portugese”, zegt burgemeest­er Wim Dries. “Op momenten dat hun nationale ploegen gelijktijd­ig spelen, kunnen we op twee pleinen uitzenden. Sowieso gaan we alle matchen live tonen.” De stad spendeert zo’n 50.000 euro aan de WK-festivitei­ten. Twee jaar geleden gaf evenemente­nbureau Sportizon, dat instond voor de live-uitzending­en aan de Limburghal, er nochtans tijdens het EK de brui aan. Door het slechte weer leed het te veel verlies. Dries: “Het weer is een risico, maar we vinden het belangrijk dat de Genkenaar ten volle kan genieten van hoe België wereldkamp­ioen wordt.” (lacht)

 ?? Foto TOM PALMAERS ?? Ook deze zomer moeten de Limburgse pleinen weer vol staan met fans van de Rode Duivels.
Foto TOM PALMAERS Ook deze zomer moeten de Limburgse pleinen weer vol staan met fans van de Rode Duivels.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium