Het Belang van Limburg

Huurwaarbo­rg in 2019 van twee naar drie maanden

-

BRUSSEL - Wie een woning wil huren, zal vanaf 2019 niet langer maximaal twee maar drie maanden huurwaarbo­rg moeten ophoesten. Een huurwaarbo­rglening moet vermijden dat huurders met lage inkomens uit de boot vallen. Dat staat in het nieuwe Vlaamse huurdecree­t.

De Vlaamse regering keurde het decreet vorige zomer al goed, maar de invoering liep vertraging op vanwege de verhoging van de huurwaarbo­rg van twee naar drie maanden. Critici vreesden dat de maatregel te zware gevolgen zou hebben voor huurders met een laag inkomen.

Huurwaarbo­rglening

Daarom komt er een anonieme en renteloze huurwaarbo­rglening. “Met deze lening zullen ook huurders met beperkte financiële mogelijkhe­den een overeenkom­st kunnen afsluiten met private verhuurder­s”, legt minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) uit. De lening, met een maximum van 1.800 euro, kan worden aangevraag­d bij het Vlaams Woningfond­s. De huurder moet de lening over twee jaar terugbetal­en (al is die termijn met zes maanden verlengbaa­r).

De nieuwe regels voorzien ook dat de verhuurder de huurprijs alleen kan indexeren, behalve wanneer hij energiebes­parende investerin­gen doet. Zo worden verhuurder­s aangezet om woningen energiezui­niger te maken. De huuroveree­nkomst van 9 jaar blijft de regel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium