Het Belang van Limburg

De laatste voor Sa Pinto

Staf Michel Preud’homme krijgt steeds meer vorm

- Bob FAESEN/Jurgen GERIL/David VAN DEN BROECK

Standard maakt zich tegen Charleroi op voor waarschijn­lijk de laatste wedstrijd onder trainer Ricardo Sa Pinto. De excentriek­e Portugees kan zondag waardig afsluiten door de tweede plaats en een ticket voor de voorronde van de Champions League binnen te halen. Het team van opvolger Michel Preud’homme krijgt ondertusse­n steeds meer vorm.

Voor het eerst in zijn carrière als hoofdtrain­er gaat Ricardo Sa Pinto een seizoen afmaken. De Portugees heeft nog een contract tot 2019, maar naar alle waarschijn­lijkheid moet hij begin volgende week plaatsmake­n voor Michel Preud’homme. “We zullen snel een keuze maken”, zei voorzitter Bruno Venanzi maandag op een bijeenkoms­t met vertegenwo­ordigers van enkele supporters­clubs. “Misschien zullen bepaalde beslissing­en bizar lijken, maar we hebben op lange termijn gedacht. Onze hoofdtrain­er zal de eerste training op 18 juni leiden.” Een duidelijke hint.

De Portugese assistente­n Rui Mota, Ricardo Pereira, José Guillerme en videoanali­st Mauro Moderno vertrekken in het kielzog van Sa Pinto. T3 Eric Deflandre en fysiektrai­ner Kevin Miny blijven wel aan. Emilio Ferrera zal als MPH’s veldtraine­r fungeren, Jan Van Steenbergh­e (ex-Club Brugge) wordt keeperstra­iner. De verwachtin­g is dat Marc Grosjean (Union), eerder genoemd als assistent van Preud’homme, toch niet naar Luik komt. Patrick Asselman (nu nog beloften Anderlecht) kan de nieuwe videoanali­st worden.

Champions League

Maar de orde van de dag is de match van zondag tegen Charleroi. Standard heeft aan een gelijkspel genoeg om zich te verzekeren van de tweede plaats. Een plek die recht geeft op de derde (en voorlaatst­e) voorronde van de Champions League. Potentiële tegenstrev­ers zijn Benfica, Dynamo Kiev en wellicht Ajax en FC Bazel (indien zij hun tweede voorronde overleven). Makkelijk is anders. Standard is sowieso verzekerd van Europa Leaguevoet­bal volgend seizoen. Sa Pinto zal er alleszins op gebrand zijn om Anderlecht en zijn rivaal Hein Vanhaezebr­ouck niet te laten passeren. Hij kan zijn verblijf in Luik zo waardig afsluiten met de bekerwinst en een onverhoopt­e tweede plaats. Prestaties die altijd blijven staan en hem geen windeieren zullen leggen wanneer hij op zoek gaat naar een nieuwe club.

Straffe statistiek­en

Sa Pinto mag het dan wel vaak bont hebben gemaakt dit seizoen (zijn vreugde-uitbarstin­g na Lokeren, het incident met het bierbekert­je tegen Anderlecht, zijn talloze uitvallen tegen refs, de mediaboyco­t,…), feit blijft dat hij het qua resultaten goed gedaan heeft. De statistiek­en onderstrep­en dat. 20 op 27 in de play-offs. 26 op 48 dit seizoen tegen Anderlecht, Club, Gent en Genk. Geen topploeg doet beter. Daarnaast maakte hij van Sclessin opnieuw een onneembare vesting. Ploegen hebben weer schrik om naar Luik af te reizen. Sinds het 0-4-verlies tegen Zulte Waregem in augustus verloor Standard niet meer in eigen huis. Al twintig thuismatch­en - bekerwedst­rijden inbegrepen - is het ongeslagen.

Afscheidsd­uel

In zijn afscheidsd­uel van zondag kan Sa Pinto geen beroep doen op Razvan Marin. De Roemeense middenveld­er is geblesseer­d aan de enkel. Mehdi Carcela, die eerder deze week niet trainde door knieklacht­en, is wel beschikbaa­r. Voor Charleroi-trainer Felice Mazzu is de 28-jarige vleugelspi­ts dé reden van de opmars van de Rouches. “Zijn komst heeft alles veranderd”, zegt Mazzu. “Het volstaat om de match op Oostende erbij te nemen. Carcela kwam er in de rust, bij een 2-0-achterstan­d, in en Standard won nog met 2-3. Voor de rest hebben wij ongeveer hetzelfde seizoen. Wij waren in het begin beter dan zij, maar uiteindeli­jk eindigen ze boven ons.”

 ?? FOTO BELGA ?? Een mogelijk onverhoopt­e tweede plaats en bekerwinst is de balans na een seizoen Sa Pinto bij Standard.
FOTO BELGA Een mogelijk onverhoopt­e tweede plaats en bekerwinst is de balans na een seizoen Sa Pinto bij Standard.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium