Het Belang van Limburg

“Mijn grootste ontgoochel­ing? Deze regering!”

- Lambrix&Casagrande

Rudy De Leeuw neemt na twaalf jaar afscheid als voorzitter van het ABVV

“I follow my people, for I am their leader” oftewel “Ik volg mijn mensen, want ik ben hun leider”. Dat gezegde was de voorbije twaalf jaar het uitgangspu­nt van Rudy De Leeuw (65). Op 1 juni gaat hij met pensioen, de voorzitter van het Algemeen Belgisch Vakverbond ABVV. Hoewel de meesten hem kennen als een keiharde vakbondsle­ider die niet vies is van een harde staking of betoging, is Rudy De Leeuw een sympathiek­e man. Hoog tijd voor een laatste groot interview.

170.000 extra jobs? Op het vlak van werkcreati­e presteren wij gemiddeld veel slechter dan de rest van Europa

Woensdag zijn de drie grote vakbonden opnieuw door Brussel getrokken om te protestere­n tegen de pensioenpl­annen van de federale regering. Volgens de politie waren er 55.000 betogers. De bonden telden 70.000 deelnemers, wat er bijna drie keer meer zijn dan bij de vorige pensioenbe­toging in december. Voor Rudy De Leeuw was het zijn laatste grote vakbondsbe­toging als ABVV-voorzitter. Al twijfelt geen mens eraan dat hij er ook volgende keer zal bij zijn, als gewone militant welteverst­aan.

Bent u tevreden over de betoging?

“Die vraag stellen is een open deur intrappen (lacht). Ja! We hebben onze inschrijvi­ngen nog eens geverifiee­rd en wisten dat we sowieso boven de 50.000 gingen zitten.”

Toch wilde u de dagen voordien geen prognose over het aantal te verwachten betogers geven. Bewust?

“Als we er 50.000 hadden voorspeld en het zouden er 60.000 zijn geweest, dan zou men woensdag simpelweg droog hebben gezegd dat we ons doel hebben gehaald. Nu waren het er 70.000, toch een heel pak meer. Met prognoses moet je opletten, net zoals je dat met verkiezing­speilingen moet doen. Als je die niet haalt, heb je ook verloren.”

Hoe komt het dat er nu drie keer meer waren dan in december?

“In december hebben we de betoging in drie weken tijd georganise­erd. De betoging van woensdag werd twee maanden geleden al aangekondi­gd, waardoor we de laatste drie weken volop hebben kunnen mobilisere­n. Bovendien hebben we een Pensioenkr­ant uitgegeven, waardoor de mensen veel beter geïnformee­rd waren. Maar ook de regering heeft met haar wanbeleid inzake pensioenen voor die massale opkomst gezorgd.”

Toch waren het vooral de overheidsd­iensten die kwamen opdagen?

“Neen, ook de privésecto­r. En het onderwijs was zeer goed vertegenwo­ordigd, omdat die mensen nu ook van heel dichtbij worden geconfront­eerd met de discussie over de zware beroepen en hun pensioenen. Zes maanden geleden stelde Onderwijsm­inister Hilde Crevits (CD&V) hen nog gerust dat alles wel in orde zou komen. Maar zij heeft het pensioendo­ssier niet in handen, hé.”

Zij is toch een van de sterkhoude­rs van CD&V, en die zit op federaal niveau toch in de regering?

“Ja, maar als ze afwijkt van de pensioenre­geling en zegt dat ze mogelijk gaat maken dat mensen uit het onderwijs twee jaar eerder met pensioen kunnen, stel ik me de vraag: gaat de Vlaamse begroting dat dan via een ander statuut betalen?”

Dus wat ze een half jaar geleden zei, stelde niets voor?

“Het is goed dat ze in de publieke opinie haar mensen steunt. Wij hebben dat graag. Ze mag dan wel invloed hebben, de hefbomen heeft ze niet in handen, niet op Vlaams niveau, noch op federaal niveau want dit dossier is daar in handen van de liberalen.”

Als orgelpunt van de betoging mochten jullie symbolisch lottoballe­tjes gooien naar militanten met maskers van ministers. Wie was uw doelwit?

“Ik heb minister van Financiën Johan van Overtveldt (N-VA) gekozen, omdat die niet het geld bij mekaar brengt dat nodig is. De Karaattaks heeft iets opgebracht, maar niet de 50 miljoen extra die was vooropgest­eld. En voor de effectenta­ks staan de boegdeuren zo wijd open dat dit schip onvermijde­lijk zal zinken. De Kaaimantak­s tenslotte brengt nul euro op. Nochtans heb ik Open Vld-voorzitste­r Gwendolyn Rutten al eens uitgenodig­d om samen naar de Kaaimaneil­anden te gaan om te kijken welke Belgen daar echt verblijven, zodat die dan vrijwillig hun Kaaimantak­s zouden kunnen aangeven (lacht). En mocht het u interesser­en: ik heb uit de vijver van de Pensioento­ren twee balletjes gevist: nummer 45 en 67, niet toevallig verwijzend naar 45 jaar werken en pensioen op 67 jaar. Deze regering is van de pensioenen echt wel een slechte loterij aan het maken waarbij er enkel verliezers zullen zijn.”

Het is niet voor niets een moeilijk dossier?

“Het Pensioendo­ssier zou er veel eenvoudige­r uitzien als de taxshift gefinancie­rd zou zijn. Om u een voorbeeld te geven: één procent verminderi­ng van de sociale bijdragen van werkgevers kost 1,3 miljard euro. Met dat geld bekostig je 80 procent van onze eis om iedereen met een loopbaan van 45 jaar een netto pensioen van 1.500 euro per maand te geven. Ons voorstel is dus perfect betaalbaar, en het zal bij de volgende regeringso­nderhandel­ingen door de socialiste­n op tafel worden gegooid.”

Een hoger pensioen is geen overbodige luxe. Uitgezonde­rd Duitsland bengelt België terzake helemaal achteraan?

“Duitsland met zijn onvolledig­e loopbanen en mini-jobs is niet aan de orde. Waar wij iets meer dan 10 procent van ons bruto binnenland­s product uitgeven aan pensioenen, is dat in Oostenrijk al 15 procent. Dus onoverbrug­baar is dat niet.”

Die inhaalbewe­ging vereist keuzes maken. Waar willen jullie het geld halen?

“Dat is heel gemakkelij­k. Als u dit soort vragen stelt, is dat heel plezant voor mij

(lacht). Die 1,3 miljard euro is maar één voorbeeld uit ons pensioenal­ternatief. De bijdragen van de werkgevers van 32 procent op 25 procent brengen, kost miljarden euro’s. Dat is geld dat men anders had kunnen besteden.”

Die lastenverl­aging leverde tot nu toe wel al 170.000 extra jobs op?

“Excuseer, dat is zo’n platitude die wordt verspreid. Op het vlak van werkcreati­e presteren wij gemiddeld veel slechter dan de rest van Europa. De nieuwe banen zijn er niet gekomen door het beleid, wel door de economisch­e groei. En ook qua groei zitten wij achteraan in het Europese peloton, ondanks alle voordelen die deze regering de werkgevers heeft gegeven. Idem voor de gecreëerde tewerkstel­ling. Trouwens, als we kijken naar de kwaliteit van die tewerkstel­ling, zien we die van mindere orde is. Het gaat vooral om parttime jobs. Ook het aantal dagcontrac­ten in de interimsec­tor is meer dan verdubbeld.”

Heeft Pensioenmi­nister Daniel Bacquelain­e (MR) daar oren naar? Wanneer hebt u het laatst met hem aan tafel gezeten?

“In december. En ik heb me echt moeten sterk maken om te blijven zitten. Die man luistert gewoon niet en zegt gewoon hoe hij het ziet. Ik heb hem tien jaar geleden toevallig in een debat ontmoet - hij was toen Senator - en hij zegt vandaag nog altijd hetzelfde. Hij verwijst ook nu naar de Duitse staatsman Otto von Bismarck, die het pensioen op 65 op poten zette. De minister vergeet dat dit 120 jaar geleden is, in de tijd dat de gemiddelde levensverw­achting amper 63 of 64 jaar was. Ondertusse­n zijn we wel geëvolueer­d naar een welvaartss­taat waarin de mensen gemiddeld minstens 80 jaar oud worden. Het feit dat we allemaal langer leven is voor hem het probleem. En dat is dan weer de schuld van de socialiste­n.”

En toch, ook experten zeiden de voorbije week dat het huidige pensioensy­steem ondoorzich­tig en onrechtvaa­rdig is. Dan zijn hervorming­en toch aan de orde?

“Neen, want deze regering is er een nieuw kluwen van aan het maken. Trouwens, het pensioensy­steem voor de privésecto­r is vrij eenvoudig. En ook de mensen in de overheidsd­iensten begrijpen hun systeem ook perfect.”

Ondertusse­n zit het dossier van de zware beroepen in de laatste rechte lijn?

“Wij gaan volgende week in het beheerscom­ité van de federale pensioendi­enst de wetteksten krijgen. Die gaan over het principe, maar dat bevat twee grote weeffouten. Eén: hoe zwaarder het werk, hoe korter de loopbaan maar ook hoe lager het pensioen. Dat is toch onvoorstel­baar. En twee: een van de vier factoren wordt niet erkend als volwaardig, namelijk stress. De kassierste­rs bij Delhaize zullen niet in aanmerking komen als zwaar beroep, ook al moeten ze veel sneller werken. Ook kleuterlei­dsters zullen niet op de lijst van zware beroepen staan.”

Er moet toch een grens worden getrokken? Straks wordt elk beroep een zwaar beroep?

“Neen, we zeggen bijvoorbee­ld niet dat iedereen in de zorgsector een zwaar beroep heeft, maar uiteraard wel het verzorgend personeel. Wat de regering nu wil als ‘verzachter’ voor het optrekken van de pensioenle­eftijd tot 67 jaar, gelooft niemand. Iemand die vanaf zijn 18de veertig jaar nachtwerk doet, krijgt op zijn 58ste dus 42 loopbaanja­ren maar komt niet aan zijn 45 loopbaanja­ren, terwijl hij in feite tot 67 jaar moet werken? Wie gelooft dit nog?”

Uw partij zat van 1988 tot 2014 onafgebrok­en in de federale regering. Waarom zijn toen de noodzakeli­jke hervorming­en niet doorgevoer­d?

“De socialiste­n hebben wel voor de pensioenbo­nus en welvaartsv­astheid van de

pensioenen gezorgd. Ook de gelijkgest­elde periodes zijn er door de socialiste­n gekomen. En het Generatiep­act uit 2005 van Verhofstad­t II hebben we nadien op bepaalde punten wel rechtgezet. Ik zeg u: er zijn nooit regeringen met socialiste­n geweest die maatregele­n hebben genomen om de pensioenen te vermindere­n. Dat kan niet van de regering-Michel worden gezegd. Het eerste wat ze heeft gedaan, is de pensioenbo­nus afschaffen.”

Secretaris Rob Urbain van ABVV Limburg noemde u in deze krant een zwakke voorzitter. Anderen beweren dat het samenhoude­n van de Waalse en Vlaamse vleugel binnen het ABVV uw grootste realisatie als voorzitter is?

“Ik weet wie dat heeft gezegd en ik ben daar echt niet goed gezind van geweest. Ja, ik heb de eenheid van onze organisati­e bewaakt. Ik vind dat belangrijk. Wie mij dat altijd op het hart heeft gedrukt, is een Limburger die u goed kent en die er spijtig genoeg niet meer is: Steve Stevaert. Jullie provincie heeft dan ook altijd de traditie gehad van over de taalgrens te kijken. Hoeveel Limburgers zijn er de voorbije decennia niet in Wallonië gaan werken en hebben daar het sociale systeem aan den lijve ondervonde­n. Zelfs in het voetbal zie je dat, met de vele ZuidLimbur­gse supporters voor Standard Luik.”

Hoe zit het vandaag met de eenheid binnen het ABVV?

“Die is groter dan ooit. Naast die eenheid hecht ik ook veel belang aan het getal, onze anderhalf miljoen leden dus. Zij zijn de echte kracht die we hebben. Daarnaast ligt ook het gemeenscha­ppelijk vakbondsfr­ont me na aan het hart.”

Toch beweren velen dat uw Waalse vleugel door de extreemlin­kse PVDAPTB is geïnfiltre­erd?

“Mensen kijken richting PVDA. Dat is zeker een feit. Maar er is geen enkele partij die zegt wat wij moeten doen: niet sp.a, niet de PS en niet de PVDA. De vakbond heeft zijn eigen structuur. Maar we hebben politieke partijen nodig, om onze standpunte­n te verdedigen in het parlementa­ire werk en om beleidsver­antwoordel­ijkheid op te nemen zodat we dingen kunnen veranderen. Als dus iemand militant is van de PVDA en hij doet geen zaken die volgens onze statuten ontoelaatb­aar zijn - militeren voor rechts-extremisti­sche, fascistisc­he, racistisch­e of seksistisc­he gedachten - is hij welkom. Op voorwaarde dat hij binnen de vakbond de vakbond vooropstel­t..”

Merkt u een grote verschil tussen uw

Vlaamse en Waalse vleugel?

“Het gemeenscha­ppelijk gedachteng­oed wordt evenveel gedragen door onze Vlaamse en Waalse leden. Dat er verschille­n zouden zijn tussen wat men in Vlaanderen en Wallonië aanvoelt, lijkt me de logica zelve. Ik zeg niet dat deze regering geen democratis­che draagvlak heeft in het parlement. Alleen is er geen maatschapp­elijk draagvlak in Wallonië, omdat de MR er amper een kwart van de kiezers vertegenwo­ordigt. Men had in 2014 perfect een klassieke tripartite kunnen vormen.”

Wat is uw grootste ontgoochel­ing als ABVV-voorzitter?

“Deze regering! Nochtans heb ik daar in 2014 al voor gewaarschu­wd. Men besefte toen te weinig dat het sociaal model op het spel stond. De rol van de vakbonden wordt door deze regering totaal genegeerd. Weet u dat het bijna twee jaar geleden is, van bij de gesprekken over het Interprofe­ssioneel Akkoord, dat ik Charles Michel nog heb gezien?”

Sindsdien heeft u hem dus niet meer gezien?

“Jawel, op tv (lacht hard).” U spreekt nog altijd met veel passie. Vindt u het niet erg dat u eind deze maand moet stoppen?

“Het is de regel dat je je mandaat uitdoet en geen nieuw begint als je 65 jaar bent. Ik vind dat goed zo. Je moet ook de fitheid blijven hebben, fysiek en mentaal. En eerlijk, ik begin dat toch te voelen. Trouwens, met Guy Verhofstad­t, Yves Leterme, Herman Van Rompuy, Elio Di Rupo en Charles Michel heb ik vijf premiers versleten, en met Johan Vande Lanotte, Caroline Gennez, Bruno Tobback en John Crombez vier sp.a-voorzitter­s gekend. Het leven gaat in de politiek dus blijkbaar sneller dan in de vakbond

(lacht). Trouwens, tot mijn 66ste ga ik het ABVV, ACV en ACLVB onbezoldig­d blijven vertegenwo­ordigen als voorzitter van het Europees vakverbond EVV.”

Er wordt op de deur van De Leeuws kantoor geklopt. “Ik zeg: de Limburgers zitten hier. Dan moet ik zeker even langskomen”, lacht Miranda Ulens, de Truiense die vanaf 1 juni hét gezicht van het ABVV in Vlaanderen wordt (Robert Vertenueil volgt De Leeuw op als voorzitter).

Hoe gaat u vanaf volgende maand uw dagen doorbrenge­n?

“Ik ga vooral tijd proberen in te halen met mijn vier kleinkinde­ren Ella (2), Leon (4), Gil (10) en Senne (11). Pas op, de voorbije maanden probeerde ik ook al om eens een namiddag vrij te nemen, om de twee kleinsten op te vangen of om eens met de twee oudsten te gaan zwemmen.”

En voor de rest?

“Ik zal ook wat meer tijd hebben om te zwemmen en te fietsen. En een boek lezen zal binnenkort niet langer ’s avonds laat moeten. Drie jaar geleden ben ik gitaarless­en beginnen nemen. Die zitten nu al enkele maanden in het slop. Ik ga die dus snel hernemen.”

Misschien kan u binnenkort met John Crombez een bandje starten?

“(Lacht). Dat is nog eens een idee. Toen John voorzitter werd, kochten ze hem een gitaar. Maar weinigen weten dat hij eigenlijk een basgitaris­t is. Ik verzeker u nu: afkicken van deze job zal makkelijke­r gaan dan velen denken.”

Afkicken van deze job zal makkelijke­r gaan dan velen denken

Rudy De Leeuw Voorzitter ABVV

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium