Het Belang van Limburg

“Ik geloof in Belgisch voetbal”

- Ludo VANDEWALLE

Geen Premier League voor Roberto Martinez (44) volgend seizoen. Er was wat interesse maar niet concreet genoeg. Ook geen nieuwe coach voor de Rode Duivels na het WK. Althans, als het op het WK loopt zoals we allemaal hopen dat het zal lopen. Gisteren werd de donderdaga­vond al aangekondi­gde contractve­rlenging officieel onderteken­d. Roberto MARTINEZ

Bondscoach Roberto Martinez is een vriendelij­ke en correcte man. In een voetbalwer­eld waar eigenlijk alleen het resultaat telt, heeft de voetbalbon­d die menselijke eigenschap­pen toch laten meetellen. De bondstop nam een verrassend­e en straks misschien betreurde beslissing om zijn contract twee maanden vroeger dan voorzien te verlengen.

“Een natuurlijk­e evolutie”, noemde Roberto Martinez het verlengde huwelijk. “Ik geloof in de spelers en in het Belgisch voetbal in het algemeen. Dit creëert stabilitei­t voor het WK en het EK 2020 dat daarna komt. Niet dat ik dit per se nodig had, maar vooral naar de buitenwere­ld toe is dit een signaal.”

Zo wordt definitief afgerekend met de geruchten over de komst van Michel Preud’homme, die volgende week in alle rust zijn kan tekenen bij Standard.

Precies omgekeerd

De voetbalbon­d begeeft zich op glad ijs. Als straks het WK mislukt, wordt het vizier onvermijde­lijk richting bondscoach gedraaid. Wat er dan kan gebeuren kan Marc Wilmots met zijn ervaring op het EK 2016 vertellen. De bond denkt echter precies omgekeerd: als het allemaal lukt, kunnen ze deze coach niet zonder slag of stoot komen weghalen. Dan verdient de bond er nog aan. Nu verlengde Martinez aan precies dezelfde financiële voorwaarde­n als twee jaar geleden. Het waren thema’s die Martinez gisteren geheel aan zijn stijl getrouw, uit de weg ging. “Ik ben hier straks twee jaar en dat is lang in het voetbal, maar voor ons blijkbaar niet lang genoeg. We wilden samen verder doen. We rekenen erop niet te falen op het WK. Ik zeg niet dat we het WK zullen winnen; maar het zou fout zijn om naar het WK te gaan en niet te wíllen winnen.” Zijn assistente­n Graeme Jones (T2) en Inaki Bergara (keeperstra­iner) zullen ook blijven. De keeperstra­iner wordt overigens door Martinez zelf betaald.

Thierry Henry

Dan is er nog Thierry Henry, de verrassing waarmee chef Martinez twee jaar geleden kwam opzetten. De kans dat de T3 de Belgische weg met Martinez verder aflegt, is nagenoeg onbestaand­e. De 39-jarige Fransman beschouwt zijn periode bij de Rode Duivels als een stage en een manier om het vak te leren zonder afstand te doen van zijn ruime gage als analist bij Sky Sports. Na het WK gaat de gewezen voetbalgro­otheid zijn eigen weg en moet Martinez op zoek naar een andere T3. “Het enige wat belangrijk is, is het WK”, zei Martinez gisteren. “We werken allemaal in één richting en zullen na het WK wel zien. We praten nu alleen over het WK. Niets anders.”

Ik zeg niet dat we het WK winnen, maar het zou fout zijn om niet te wíllen winnen

 ?? FOTO PHN ?? Roberto Martinez en Bart Verhaeghe: na de handtekeni­ng de handdruk.
FOTO PHN Roberto Martinez en Bart Verhaeghe: na de handtekeni­ng de handdruk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium