Het Belang van Limburg

Grote Examen

- Kristof LIBERLOO

De contractve­rlenging van Roberto Martinez is een goede zaak. Om verschille­nde redenen. In de eerste plaats is er duidelijkh­eid naar de spelers toe. Zij weten dat de Spanjaard ook na het WK nog aan het roer blijft en ze in Rusland dus geen spelletjes moeten spelen, mochten er al Duivels tussen zitten die dat van plan waren. Bovendien hoeft er in en om Moskou niet meer gespeculee­rd te worden over de nabije toekomst, die lijkt verzekerd. En ten slotte heeft Roberto Martinez een meer dan degelijke kwalificat­iecampagne achter de rug. Die campagne is geen garantie op succes tijdens het WK. Dat bewees Marc Wilmots in het verleden al. Het Grote Examen komt er nu dus aan voor Martinez. De kwalificat­iereeks was een opwarmertj­e, een verplicht nummer. Verf de letter en het cijfer ‘T1’ op de linkerbors­t van een vogelversc­hrikker en hij had Rusland ook gehaald. We overdrijve­n. Maar Martinez zal wel degelijk beoordeeld worden op de prestaties van de Rode Duivels tijdens het volgende WK. Dat was in het verleden zo, waarom zou het nu anders zijn?

Mocht Martinez falen in Rusland, dan hoeft dit nog geen probleem te zijn. Als de Spanjaard het gevoel heeft dat hij beter een stapje opzijzet, dan zal hij dit zelf doen. Zo zit hij in mekaar. Gentleman op en top, hij eet voetbal met mes en vork. De bondscoach verklaarde vrijdag ook dat hij voor de Rode Duivels kiest omdat zijn opdracht nog niet volbracht is. De centen spelen daarbij geen hoofdrol, verkondigd­e hij. Klinkt edelmoedig en zal ook een grote dosis waarheid bevatten, maar als een club uit de top drie van de Premier League komt aankloppen, zwemt hij zonder opblaasban­djes zelf het Kanaal weer over. Wie zou het hem kwalijk nemen?

De Belgische voetbalbon­d kondigde de verlenging van Martinez’ contract gisteren met de nodige fierheid aan. Niet gespeeld. Al zullen we nooit weten of die nieuwe overeenkom­st er ook gekomen was als Michel Preud’homme niet zelf aangegeven had dat hij niet tot na het WK op het bondscoach­schap kon wachten. De KBVB had dus geen andere opties meer, de huidige bondscoach moest wel voor langere tijd in de armen gesloten worden. Maar een keuze van de armoede is hij zeker niet. Aan Martinez om in Rusland te tonen dat hij het verlengde contract van twee jaar ook echt verdient.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium